Google+
Home » Administratie » Primarul vasluian care i-a pus la treabă pe asistații social

Primarul vasluian care i-a pus la treabă pe asistații social

În timp ce majoritatea autorităților locale din județ evită să-i ”jignească” pe asistații social punându-i la muncă, de teamă ca nu cumva să le piardă voturile, o primărie vasluiană a găsit o metodă inedită de a face colectarea selectivă a deșeurilor de la populație și, în același timp, de a da de treabă celor plătiți de stat prin Legea 416/2001.

Astfel, de două ori pe lună, asistații social, echipați corespunzător, sunt mobilizați la cele 30 de platforme de colectare a gunoaielor de pe teritoriul comunei Rebricea și puși să sorteze manual deșeurile din tomberoane. Ulterior, materialele reciclabile, cum ar fi PET-urile și cartoanele, sunt puse în saci și pregătite pentru firma care le preia, contracost, din punctul central de colectare situat în spatele primăriei din localitate.

Încercăm să reducem din impactul pe care îl va avea asupra populației introducerea, probabil din acest an, a acelei taxe de salubritate obligatorii pentru fiecare cetățean al comunei. Și asta după punerea în aplicare a sistemului integrat de management al deșeurilor la nivel de județ, care va cuprinde toate unitățile administrativ teritoriale”, ne-a declarat primarul comunei Rebricea, Valerică Radu.

Autoritățile din Rebricea încearcă, astfel, cu banii obținuți de la firma care preia deșeurile reciclabile să-și facă o rezervă de bani pentru a putea plăti cotizația către Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Vaslui, cea care se va ocupa la nivel de județ de managementul deșeurilor.

Ca orice început, este unul timid. Nu putem avea prea mari pretenții, deocamdată, de la populație. Sunt conștient că nu toată lumea va achita cei câțiva lei pe lună pentru că oamenii de la țară nu au plătit niciodată o taxă de salubritate”, crede primarul Radu.

La solicitarea primăriei, cadrele didactice din școlile din Rebricea au început să facă educație cu elevii pentru a-i învăța ceea ce înseamnă colectarea selectivă a deșeurilor.

”Să nu uităm că, la țară, cei care duc gunoiul la tomberon sunt, în special copii. De aceea, trebuie educați de mici ceea ce înseamnă protejarea mediului și cum se face selecția deșeurilor înainte de a fi introduse în containere”, este de părere edilul din Rebricea.

În cursul anului trecut, comuna Rebricea a reușit să realizeze un procent de 25% selecție a deșeurilor reciclabile. Însă, pe atunci, nu erau implicate ”forțele” de la Legea 416 astfel încât, din acest an, autoritățile locale speră la un procentaj mult mai bun.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: