Google+
Home » Sanatate » Spitalele din județul Vaslui, în așteptarea imunoglobulinei

Spitalele din județul Vaslui, în așteptarea imunoglobulinei

de Mihaela NICULESCU

În acest moment, în județul Vaslui nu sunt pacienți care să necesite tratament cu imunoglobulină, precizează autoritățile sanitare. Cu toate acestea, dacă ar apărea o urgență, pacientul în cauză ar risca să-și piardă viața, întrucât stocul spitalelor este zero.

Unitățile sanitare cu paturi cu structură de urgență, respectiv Spitalul Județean de Urgență Vaslui și Spitalul Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad au încheiate contracte cu o firmă în vederea achiziționării de imunoglobulină pentru situații de urgență. Altfel spus, în caz de nevoie, se face comandă.

În teorie lucrurile stau foarte bine numai că, practic, situația nu e deloc roz, căci imunoglobulina lipsește de câteva luni. Conform declarațiilor celor de la Ministerul Sănătății, cel mai devreme 10.000 de doze de imunoglobulină din Austria vor ajunge peste două săptămâni în România, urmând ca 100 kg de imunoglobulină să fie achiziționate în următoarea perioadă din Statele Unite și Italia.

Cei mai afectați de lipsa imunoglobulinei sunt pacienții cu afecțiuni autoimune, dependenți de această substanță. Imunoglobulina este obținută din plasma sanguină umană, plasmă care în urma prelucrării conține anticorpi de protecție a organismului, atât de necesari persoanelor cu afecțiuni autoimune, care prezintă o imunitate deosebit de scăzută. În timpul acestui sezon o simplă răceală poate duce la decompensări mari ale bolii și chiar la deces.

Lipsa imunoglobulinei din România a făcut deja o victimă. O persoană internată în spitalul județean din Alba Iulia a murit pentru că unitatea nu a avut substanța vitală. Evenimentul ar fi putut fi evitat dacă autoritățile române ar fi reușit să obțină imunoglobulină înainte de a se epuiza stocurile existente în spitale.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: