Home / Social / Alertă la Bârlad! În doar două zile, cinci adolescenți au ajuns la Urgențe din cauza consumului de droguri

Alertă la Bârlad! În doar două zile, cinci adolescenți au ajuns la Urgențe din cauza consumului de droguri

de Mihaela NICULESCU

Fenomenul consumului de droguri recidivează violent la Bârlad: în decurs de două zile, pe 11 și 12 martie, cinci adolescenți cu vârste între 14 și 16 ani au ajuns, în stare critică, la Compartimentul de Primire a Urgențelor Pediatrie din cadrul Spitalului ”Elena Beldiman”, după ce consumaseră substanțe halucinogene.

Dintre aceștia, unul provine din familie, restul fiind incluși în sistemul de Protecție a copilului. Reprezentanții spitalului au evitat să ofere prea multe amănunte, dar au recunoscut că în registrul secției, adolescenții figurează cu diagnosticul „tulburări comportamentale”.

De multă vreme, Bârladul este stăpânit de două grupuri de tineri care distribuie substanțe etnobotanice în zone deja cunoscute, cum ar fi parterul unui bloc din zona fabricii de ulei și zona Grădinii Publice, sus la Cruce. Aceste date au fost furnizate chiar de adolescentele aflate sub protecție, cu specificarea că le-au achiziționat în timpul orelor de clasă. Sursa de procurare este sigură, prețul țigărilor dătătoare de „fericire” este mic, între 5 și 10 lei bucata, iar anturajul dubios în care au intrat a înrăutățit și mai mult starea adolescentelor, care, în parte, prezentau deja devieri comportamentale. Prezența acestor factori le-au făcut deja, la vârste fragede, dependente de substanțe toxice.

Filmulețele de pe Youtube le sucesc mințile copiilor

Contactat de reporterii Est News, psihologul Ionuț Brătianu, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, este de părere că filmulețele apărute pe Youtube în care mai multe fete care instigă la violență fumează țigări din ierburi interzise au o influență covârșitoare asupra copiilor și adolescenților, destul de vulnerabili la această vârstă și ca urmare aceștia intră într-un joc periculos din care cu greu mai pot ieși.

Reprezentanții DGASPC recunosc faptul că există cazuri de tineri consumatori de substanțe etnobotanice care beneficiază de serviciile Direcției, însă acestea sunt situații izolate întâlnite în general la beneficiarii centrelor pentru copii și tineri cu tulburări de comportament.

În situațiile în care există suspiciuni privind consumul unor astfel de substanțe de către beneficiari, apelăm la sprijinul instituțiilor medicale care acordă și servicii specifice acestei problematici. În ceea ce privește colaborarea cu Poliția, instituția noastră este un partener constant al serviciilor specializate pentru tineri cu tulburări de comportament și ne sprijină în activitățile derulate cu această categorie de beneficiari, alături de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al județului Vaslui. Apelăm la sprijinul Poliției ori de câte ori situația o impune, însă majoritatea solicitărilor vizează identificarea copiilor sau tinerilor care părăsesc centrele de plasament fără permisiune, sens în care putem afirma faptul că acestea sunt soluționate cu celeritate de către lucrătorii acestei entități”, a declarat Irina Câmpeanu, purtător de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Fenomenul ia amploare, autoritățile abia se mișcă

Gravitatea fenomenului este destul de mare, comunitatea dezaprobă consumul de droguri sau etnobotanice, este oripilată când întâlnește tineri vizibil afectați de astfel de substanțe, numai că probarea activității infracționale în aceste cazuri necesită mult timp și de aceea prinderea și arestarea infractorilor se produc după o lungă perioadă de investigații.

În anul 2017, Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Vaslui a acționat într-un număr de 102 dosare pe specificul antidrog. Au fost întocmite 10 rechizitorii, unul dintre acestea pentru o grupare infracțională organizată. Au fost trimiși în judecată 19 inculpați, pentru 21 de infracțiuni, prevăzute de lege pentru deținere, consum și trafic de substanțe etnobotanice și droguri. Au fost confiscate 9,013 kg de canabis, 894 grame materie vegetală, două grame de cocaină și 99 tablete de diazepam”, a declarat pentru Est News Bogdan Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Consumul și traficul de droguri sunt, din păcate, o realitate în județul Vaslui, iar cei de la SCCO Vaslui spun că fenomenul este departe de a fi eradicat, însă se încearcă identificarea surselor de procurare și distribuire a acestor substanțe halucinogene.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vezi în ce localități vasluiene se va sista curentul electric în această săptămână

Ca de obicei și în ...

Cei doi frați dispăruți în Banca au fost găsiți. Aceștia au fost duși la spital

Cei doi frați de 11 ...

Doi frați de 11 și 13 ani, dispăruți de șase zile de la o stână din Banca

Doi copii care locuiau împreună ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: