Home / Politic / Daniel Olteanu: “Contribuabilii plătesc un preț prea mare pentru premierea angajaților din instituțiile de control ale statului”

Daniel Olteanu: “Contribuabilii plătesc un preț prea mare pentru premierea angajaților din instituțiile de control ale statului”

Deputatul liberal Daniel Olteanu avertizează asupra riscului producerii unui precedent care vizează toate instituțiile de control ale statului, în condițiile în care angajații ANAF pot primi, de la finele anului trecut, stimulente financiare dintr-un fond alimentat din patru categorii de surse.

Olteanu susține că, în acest mod, contribuabilii pot deveni ținta unor acțiuni abuzive de verificare, care îndepărtează ANAF de adevăratul rol pe care trebuie să îl aibă, acela de a stimula și crește conformarea voluntară, și nu de a amenința și sufoca întreprinzătorii cu sancțiuni și controale. În cadrul unei declarații în Plenul Camerei Deputaților, Daniel Olteanu a subliniat că, dacă măsura s-ar fi aplicat în ultimii trei ani, atunci sumele folosite pentru premierea angajaților ANAF, în cuantum de 15% din totalul colectat din amenzi și executări silite, ar fi depășit sumele investite în infrastructura din Moldova, în aceeași perioadă, prin proiecte ale Ministerului Transporturilor. Deputatul liberal atrage atenția că această situație dovedește, încă o dată, politica programată de abandonare a Moldovei, regiune care lipsește de pe harta marilor investiții în infrastructură și care primește alocări neînsemnate, în ciuda tuturor încasărilor suplimentare care se fac la bugetul statului.

“Sunt de acord că este nevoie de mai mulți bani la buget, dar atrag atenția că nu se va obține asta prin sufocarea întreprinzătorilor cu controale și sancțiuni. În locul stimulării conformării voluntare, pe finalul anului trecut s-a decis premierea angajaților ANAF cu 15% din sumele încasate ca urmare a unor acțiuni de forță. Mai precis, e vorba de o parte din sumele stabilite prin acte administrativ-fiscale, procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, și hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală, care au la bază sesizări ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală, rămase definitive în sistemul căilor de atac. Sunt patru categorii de sume, nu le detaliez aici pentru că nu e timp, ele se află în OUG nr. 116/2017 privind unele măsuri bugetare și pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (publicată în Monitorul Oficial din 29 decembrie 2017).

Vreau să vă spun că, dacă ar fi existat în 2017, aceste premieri ar fi fost de aproximativ 40 milioane euro, iar pe ultimii trei ani s-ar fi ridicat la peste 166 milioane euro, și asta conform unui răspuns oficial pe care l-am primit chiar de la ANAF. Foarte grav mi se pare faptul că, pentru una din categoriile care ar urma să facă obiectul premierilor, nici măcar ANAF nu știe câți bani a adus aceasta bugetului de stat, și mă refer aici la „sumele confiscate prin hotărâri judecătoresti pronunțate în materie penală care au la baza sesizări ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală, stinse prin încasare, valorificare sau executare silită”. Deci, fond de premiere de 15% dintr-o sumă pe care nu o cunoaștem!″, a declarat Daniel Olteanu.

De asemenea, parlamentarul a atras atenția asupra faptului că e de așteptat ca și angajații altor structuri de control din cadrul unor instituții, de la ITM la Garda de Mediu, CJPC, CJAS etc., să aibă solicitări similare, de a se constitui la nivelul acestor entități un fond de premiere, pentru a se oferi stimulente financiare în urma acțiunilor de control.

“Am deja pe birou un memoriu al unor angajați dintr-o altă instituție de control, care cer, pe scurt, tratament similar. Vreau să vă gândiți foarte serios ce s-ar întâmpla în momentul în care angajații din Poliție, ITM, Casa de Asigurări, Garda de Mediu, Protecția Consumatorilor, DSV, DSP și așa mai departe vor solicita să fie premiați, pe același model, cu un procent din sumele recuperate.

Pot fi de acord cu stimulente date tuturor acestor angajați din instituțiile de control în momentul în care aduc încasări suplimentare la buget, ca urmare a conformării voluntare, nu a amenzilor. Nu acesta este obiectivul unui stat, să trimită zeci de controale anual unui întreprinzător, ci să-l sprijine pe acel întreprinzător în desfășurarea activității. ANAF nu există în primul rând pentru a da amenzi, ci pentru a simplifica procesul de colectare a taxelor și impozitelor, pentru a crește conformarea voluntară. Cunosc o situație în care un contribuabil a câștigat un proces cu ANAF pentru o sumă de câteva sute de lei, iar ANAF i-a transmis că nu-i va restitui nimic, pentru că a contestat doar modalitatea de executare. Evident, acest contribuabil a abandonat lupta, iar pentru greșeala ANAF nu va răspunde nimeni. Ce facem, ne jucăm de-a șoarecele și pisica cu contribuabilii, speculând orice pentru a le mai da o amendă, pentru a le mai pune o poprire, pentru a ne face fondul de premiere de 15%?”, a spus deputatul liberal, care a acuzat că sumele care ar fi folosite pentru premierea angajaților ANAF ar depăși investițiile statului, în această perioadă, în infrastructura din Moldova.

″Vă rog să vă gȃndiți la această comparație, cred eu, elocventă: 40 milioane euro în 2017 și peste 166 milioane euro în ultimii trei ani, cât ar reprezenta premierile în ANAF, înseamnă sume mai mari decât cele investite în infrastructura din Moldova în această perioadă, prin proiecte ale Ministerului Transporturilor. Dacă ANAF primește premieri de 15%, Moldova nu primește nici 1% din ceea ce i se cuvine”, a susținut Daniel Olteanu în Plenul Camerei Deputaților.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Candidații ADER pentru primăriile Bârlad, Pogana și Puiești au fost prezentați la Bârlad

Filiala din Bârlad a partidului ADER și-a făcut cunoscut ...

PMP și-a propus să aibă candidați la 70 de primării din județ și să obțină peste 10% la alegerile locale

Organizația Vaslui a PMP și-a lansat, în cadrul Colegiului ...

Maricel Gîfu a rămas și fără funcția de administrator public

Maricel Gîfu, fostul primar al comunei Pogana, demis după ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: