Home / Administratie / Nemulțumite de salarii, cadrele medicale din Vaslui vor picheta trei ministere pe 27 martie

Nemulțumite de salarii, cadrele medicale din Vaslui vor picheta trei ministere pe 27 martie

de Mihaela NICULESCU

Nemulțumire totală în rândul personalului medical din Bârlad. La fel ca și colegii lor din țară, doresc modificarea Legii 153/2017 privind salarizarea în sistemul bugetar, care nu permite elaborarea unui regulament de sporuri cinstit și echitabil pentru toți salariații din sănătate.

Cadrele medicale din județul Vaslui își vor striga nemulțumirile pe 27 martie la București. Sindicatul „Sanitas” a hotărât pichetarea Ministerului Muncii, Ministerului Sănătății și Ministerul Finanțelor în zilele de 22, 24, 27 și 29 martie. Ulterior, după mijlocul lunii aprilie, va organiza un miting de protest în capitală, urmat de strângerea de semnături, în vederea declanșării grevei generale.

După ce li s-au promis măriri de salarii, angajații spitalelor au constatat că lucrurile nu stau chiar așa. Unii vor primi foarte puțin, alții vor pierde, iar alții vor rămâne cu aceleași venituri. Creșterile salariale promise au fost parțial anulate de trecerea contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului. Mai mult, Ministerul Sănătății a venit la negocieri cu liderii „Sanitas” pe nepusă masă, cu anexa 10 a regulamentului de sporuri, care plafonează sporurile la limita de 30%, lucru total nemulțumitor.

Principala revendicare pe care o au membrii de sindicat din județul Vaslui, ca și cei din țară, este legată de diferențele mari de sporuri, unele acordate nejustificat, lucru care duce la învrăjbirea categoriilor profesionale care lucrează în spitale. Această anexă, prin conținutul ei, tratează inechitabil categoriile de persoane ce lucrează împreună în aceeași instituție și în aceleași condiții (biologi, biochimiști, psihologi, infirmiere, brancardieri, personal TESA) din spitale.

Aplicarea sporurilor în maniera în care este stipulată în anexa 10 creează anomalii. Categoriile profesionale care intră direct în contact cu pacientul, la patul bolnavului, ajung să aibă sporuri mai mici (și salarii mai mici) decât categoriile profesionale care nu lucrează direct cu pacientul și care vor avea salarii mai mari. Categoriile profesionale care lucrează în secții în condiții periculoase și vătămătoare, cum ar fi de exemplu cei din secția TBC, au începând cu 1 martie salarii mai mici decât cei din farmaciile spitalului, care primesc sporuri mai mari, cu toate că în secția TBC personalul este expus la bacili foarte periculoși. Asistenții medicali vor câștiga cel mai puțin de pe urma acestor anunțate măriri, dar există și categorii profesionale, cum ar fi de exemplu infirmierele, care vor primi mai puțin ca acum”, ne-a declarat Daniela Clătinici, liderul sindicatului „Sanitas” Vaslui.

Conducerea Sanitas face apel la membrii și nemembrii de sindicat să dea dovadă de solidaritate și să participe în număr cât mai mare la pichetarea celor trei ministere și ulterior la mitingul din luna aprilie.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primăria Vaslui relansează Zona Metropolitană, din care fac parte 11 comune

Zona Metropolitană Vaslui revine în ...

Municipiul Vaslui are un buget record în anul 2020, care se ridică la suma de 162 milioane lei

de Dănuț CIOBANU  Municipiul Vaslui ...

Gripa a ajuns la hotarul județului! Mai avem timp să ne vaccinăm!

Vasluieni, fiți precauți, gripa se ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: