Home / Administratie / A ce miroase pe străzile Bârladului?

A ce miroase pe străzile Bârladului?

Bȃrlădenii care merg mai des pe jos decȃt cu mijloacele de transport proprii sau în comun au avut, în ultima perioadă, neplăcuta ocazie să dea nas în nas cu un miros greu, de canal, care se simte pe străzile secundare din municipiu, dar și în cartiere.

Cei care parcurg zilnic Strada Nicolae Iorga, către Piața 9 Mai, știu că trebuie să mărească pasul ca să scape de mirosul răspȃndit în aer de la subsolurile de bloc. Izul greu se simte de mai bine de o lună de zile, și, cel mai probabil, este cauzat de subsolurile insalubre, inundate, și de conductele vechi din sistemul de canalizare al Bȃrladului.

Situația nu este unică în oraș, ba chiar e una de nesuportat pentru locatarii mai multor blocuri, care, cu subsolul inundat cu dejecții provenite din conducta comună de canalizare, care se înfundă des și refulează, trebuie să facă față nu doar mirosului pestilențial, ci și gȃndacilor și rozătoarelor, care pătrund la etajele inferioare.

Menționăm că, din cei aproape 102.000 kilometri de conducte, atȃt cȃt totalizează rețeaua de canalizare din Bârlad, peste 15.000 kilometri sunt în stare deteriorată, cu colmatări ce reduc secțiunea de curgere, cămine dezafectate și porțiuni de traseu în contrapantă. Nu e de mirare atunci că situații în care mirosurile grele mută din loc nasul trecătorilor se întȃmplă din ce în ce mai des în sezonul ploilor primăvăratice, inclusiv pe străzile principale.

Administratorii asociațiilor de proprietari care se dovedesc a fi iresponsabili pot fi luați la întrebări

Dacă administratorii de bloc nu se sperie de amenzile prevăzute pentru ei de Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, proprietarilor cu inițiativă nu le rămȃne decȃt să apeleze la servicii profesionale de igienizare a subsolurilor, pe propria cheltuială.

Bȃrlădenii care s-au săturat să achite reparațiile din propriul buzunar și să umble după vecini ca să-și recupereze banii cheltuiți, trebuie să știe că efectuarea formalităților necesare în angajarea contractelor cu furnizorii de servicii pentru exploatarea și întreținerea clădirii, precum și derularea și urmărirea realizării acestor contracte, cade direct în sarcina administratorului de bloc. Dacă nu se achită de aceste sarcini, riscă să plătească amenzi usturătoare, de la 200 la 5.000 lei.

De asemenea, administratorii de blocuri sunt obligați să aducă la cunoștință, trimestrial, proprietarilor din cadrul asociației de care răspund, prin e-mail sau în scris, situația financiară, adică modul în care sunt cheltuiți banii colectați. Astfel, ei trebuie să informeze cu privire la situația plăților facturilor, a conturilor bancare, a dobânzilor aferente conturilor deschise, a plăților salariale, a restanțelor la facturi și a lucrărilor angajate din punct de vedere financiar, sub semnătura administratorului, a președintelui și a cenzorului.

Curățenia de primăvară la subsoluri îi costă pe proprietari în jur de 100 de lei, bani care se strȃng foarte greu. Președinții de asociații spun că, pe lȃngă lipsa banilor, dezastrul din subsoluri e cauzat de faptul că unii locatari nu știu să trăiască la bloc, nu au educația necesară să utilizeze instalațiile sanitare și să mențină subsolurile curate. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primăria Vaslui a premiat sute de mici artiști și profesori de la școlile din oraș

Sute de elevi și profesori ...

Locuitori din Hoceni și Șuletea au venit la Bârlad să doneze sânge

Douăzeci de locuitori ai comunei ...

Sprijin financiar de 200.000 lei pentru bisericile din Fruntișeni, Bălteni, Vinderei și Vaslui

de Dănuț CIOBANU Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: