Home / Social / Liderul țiganilor din județ Ilie Țîru, condus pe ultimul drum de mii de oameni

Liderul țiganilor din județ Ilie Țîru, condus pe ultimul drum de mii de oameni

Fostul consilier județean și, în același timp, fost lider al țiganilor din întreaga zonă a Moldovei, Ilie Țîru, a fost înmormântat, joi, în Cimitirul ”Eternitatea” Vaslui. Printre cei prezenți la procesiune, au fost și președintele Partidei Rromilor, Nicolae Păun, deputatul minorității rrome din Parlamentul României, Daniel Vasile, și conducerile Consiliului Județean și a Primăriei Vaslui.

Mii de oameni au participat, pe durata celor patru ore de procesiune, la înmormântarea fostului președinte al Partidei Rromilor din zona Moldovei, Ilie Țîru. Slujba de înmormântare a început la vila somptuoasă a fostului lider al țiganilor, situată în vecinătatea bisericii din zona Traian a municipiului Vaslui, acolo unde sicriul cu Ilie Țîru a stat nu mai puțin de patru zile, timp în care foarte mulți apropiați i-au aprins lumânări la căpătâi. Mai mult decât atât, în ultimele seri, fanfara a cântat până aproape de miezul nopții în curtea vilei.

La slujba de înmormântare au participat și președintele Partidei Rromilor din România, Nicolae Păun, deputatul minorității rrome din Parlamentul României, Daniel Vasile, și conducerile Consiliului Județean și a Primăriei Vaslui. Atât primarul Vasile Pavăl cât și președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, au rostit alocuțiuni la biserică despre ceea ce a însemnat pentru comunitate fostul lider al țiganilor. De asemenea, și-a exprimat regretul într-o scurtă cuvântare și primul deputat al minorității rrome din Parlamentul României, Gheorghe Răducanu: ”Ilie Țîru este printre primii oameni care m-au ajutat să ajung parlamentar, aducându-mi foarte multe voturi în 1990 și 1992. Dacă nu erau mulți ca el, nimeni nu știa de mine și poate de comunitatea rromă. A fost un om echilibrat, care a știu să lucreze și cu majoritarii, și cu noi, țiganii, și niciodată nu l-am auzit să vorbească urât, deși a avut funcție de conducere nu numai la nivel județean. Ilie Țîru a fost unul dintre cei mai buni lideri la nivel național”.

Pe durata procesiunii, traficul în municipiul Vaslui pe străzile pe unde a mers cortegiul a fost perturbat. La un moment dat, circulația chiar a fost blocată în zona centrală, în condițiile în care cortegiul a oprit în fața Pieții Civice, având în vedere că Ilie Țîru era consilier județean în funcție din partea PSD. De altfel, liderul rromilor din zona Moldovei a fost unul dintre cei mai longevivi consilieri județeni, fiind la al patrulea mandat consecutiv.

Ilie Țîru, cel care își câștigase de multă vreme un loc permanent pe lista celor de la PSD, a murit în urma unui neoplasm pulmonar. El era țintuit de ceva vreme la pat din cauza bolii de care suferea de la mai mulți ani. De altfel, el nici nu a mai putut ajunge la ședințele de CJ din ultima jumătate de an. Locul lui Tîru în CJ Vaslui va fi luat de către următorul membru de partid aflat pe lista de consilieri – Gheorghe Pricop, directorul Liceului  Teoretic ”Mihai Eminescu” Bârlad. (Ionuț PREDA, Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Mașinile de la școlile de șoferi au interzis în centrul municipiului Vaslui

de Dănuț CIOBANU Primăria Vaslui ...

Ambrozia dispare din zonele verzi ale Vasluiului

Goscom Vaslui desfășoară, în această ...

Banii europeni conving tot mai mulți vasluieni să se califice în sectorul agricol

Vasluienii sunt tot mai interesați ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: