Google+
Home » Administratie » O nouă ediție a Zilelor „Cuza”, la Bârlad

O nouă ediție a Zilelor „Cuza”, la Bârlad

de Mihaela NICULESCU

Duminică, începe cea de-a 38-a ediție a Zilelor „Alexandru Ioan Cuza” la Bârlad, prilejuite de împlinirea a 198 ani de la nașterea domnitorului bârlădean.

În perioada 18 – 20 martie se vor desfășura mai multe activități cultural științifice, care vor debuta cu simpozionul „Aliați și opozanți în epoca lui Alexandru Ioan Cuza”. Simpozionul organizat de Societatea de Științe Istorice, filiala Bârlad, este programat pentru ora 11.00, în sala de conferințe a Primăriei și îi are ca invitați pe acad. Alexandru Zub, de la Academia Română filiala Iași, profesor univ. doctor Gheorghe Cliveti, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, profesor univ. doctor Nicolae Crețu, de la aceeași universitate și dr. Laurențiu Chiriac, de la Muzeul Județean Vaslui. Alături de aceștia vor lua cuvântul Oltea Rășcanu Gramaticu, președinta Societății de Științe Istorice Bârlad și alți șase profesori de istorie din oraș.

După simpozion, participanții pot vizita expoziția de numismatică, cartofilie și medalistică „Posteritatea lui Cuza”, organizată de Societatea de Numismatică Bârlad.

Luni, 19 martie, Zilele „Cuza” continuă la Cercul Militar, cu următoarele activități: la ora 10 este programat concursul de cultură generala „Alexandru Ioan Cuza, fiu al Bârladului”, la care vor participa elevi din școli gimnaziale. La ora 16.00 va fi vernisată expoziția de grafică, pictură și sculptură „Alexandru Ioan Cuza, Unirea și Bârladul”, organizată de Liceul Pedagogic „Ioan Popescu”, iar la ora 17.00 începe concursul de cultură generală „Alexandru Ioan Cuza, fiu al Bârladului”, dedicat elevilor din licee. Tot luni, la ora 12.00, Biblioteca „Stroe Belloescu” invită publicul la vernisarea expoziției de carte „Epoca Unirii și a lui Alexandru Ioan Cuza”. Marți, 20 martie, ziua în care se năștea în 1820 domnitorul Unirii, bârlădenii sunt invitați de la ora 10.00 în Piața Civică, unde va avea loc un ceremonial militar și religios, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, și apoi la un pelerinaj la Casa Cuza, unde vor putea depune flori la monumentul din fața casei.

Zilele „Alexandru Ioan Cuza” de la Bârlad sunt organizate de Primăria Municipiului Bârlad, în colaborare cu Societatea de Științe Istorice, filiala Bârlad, Asociația „Cultul Eroilor”, Asociația Veteranilor de Război Bârlad și Școala „Victor Ion Popa” din Bârlad.

About Mihai Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: