Home / Administratie / Numele municipiului Bîrlad va fi schimbat. La fel și actele câtorva mii de oameni din județ

Numele municipiului Bîrlad va fi schimbat. La fel și actele câtorva mii de oameni din județ

Mii de locuitori ai județului Vaslui, cei mai mulți din municipiul Bârlad, ar putea fi obligați să-și schimbe cărțile de identitate, permisele de conducere și pașapoartele.

Un proiect de lege, aflat în acest moment, în dezbaterea Camerei Deputaților prevede corectarea denumirilor localităților din România, prin aplicarea prevederilor Hotărârii Adunării generale a Academiei Române, din 17 februarie 1993, privind revenirea la “â” în grafia limbii române. Mai exact, se dorește schimbarea denumirilor unităților administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii și județe), astfel încât să se respecte regulile de scriere trasate de Academia Română. Adică, litera ”î” din componența denumirii localităților va deveni ”â”.

În județul nostru, vizate de această modificare sunt municipiul Bârlad, dar și localitățile: Bîrlălești, Bîrzești, Cîrja, Crîng, Crîgu Nou, Cîrjoani, Cîrțibași, Drînceni, Fîntîna Blănarului, Fîntînele, Fîstîci, Gîrceni, Gîlcești, Gîrdești, Hîrșova, Hîrșoveni, Mînzești, Mînzați, Mînzătești, Mînăstirea, Obîrșeni, Pîhna, Pîhnești, Pîrvești, Rînceni, Rînzești, Rîșești, Rîșnița, Stîncășești, Sîrbi, Strîmtura-Mitoc, Tîrzii, Țîfu, Vîlcele, Șopîrleni.

Chiar dacă vasluienii din aceste localități folosesc în scrierea curentă litera ”â” în loc de ”î”, iar unii primari au schimbat chiar și indicatoarele amplasate la intrarea în sate în spiritul respectării regulilor impuse de Academia Română, în documente (fie că este vorba de actele personale sau de corespondențe oficiale) denumirea localităților este cea moștenită din regimul comunist.

Pentru a nu genera aglomerări la instituțiilor statului, inițiatorii acestui proiect propun ca modificarea denumirii localității din actele persoanelor ce locuiesc în acestea să se facă doar la expirarea documentelor. Astfel, vasluienii care locuiesc în localitățile ce-și vor schimba numele nu vor fi nevoiți să preschimbe actele personale înainte de expirarea valabilității acestora. Totodată, toate actele oficiale emise până la data la care intră această propunere legislativă în vigoare își vor păstra valabilitatea. (Paul ALEXA)

About Simona Vasile

x

Check Also

Bârlădenii vor fi feriți de insolație

Pasiunea pentru plantat dar și primele raze ale soarelui ...

Veste bună pentru comercianții vasluieni! Din toamnă vor fi relocați în două hale ale noului bazar

de Dănuț CIOBANU  Începând din toamna acestui an, comerciații ...

Primăria Vaslui va achiziționa încă două microbuze moderne. Vor fi introduse noi trasee de transport public în oraș

Două microbuze noi pentru transportul public de călători vor ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: