Home / Administratie / Numele municipiului Bîrlad va fi schimbat. La fel și actele câtorva mii de oameni din județ

Numele municipiului Bîrlad va fi schimbat. La fel și actele câtorva mii de oameni din județ

Mii de locuitori ai județului Vaslui, cei mai mulți din municipiul Bârlad, ar putea fi obligați să-și schimbe cărțile de identitate, permisele de conducere și pașapoartele.

Un proiect de lege, aflat în acest moment, în dezbaterea Camerei Deputaților prevede corectarea denumirilor localităților din România, prin aplicarea prevederilor Hotărârii Adunării generale a Academiei Române, din 17 februarie 1993, privind revenirea la “â” în grafia limbii române. Mai exact, se dorește schimbarea denumirilor unităților administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii și județe), astfel încât să se respecte regulile de scriere trasate de Academia Română. Adică, litera ”î” din componența denumirii localităților va deveni ”â”.

În județul nostru, vizate de această modificare sunt municipiul Bârlad, dar și localitățile: Bîrlălești, Bîrzești, Cîrja, Crîng, Crîgu Nou, Cîrjoani, Cîrțibași, Drînceni, Fîntîna Blănarului, Fîntînele, Fîstîci, Gîrceni, Gîlcești, Gîrdești, Hîrșova, Hîrșoveni, Mînzești, Mînzați, Mînzătești, Mînăstirea, Obîrșeni, Pîhna, Pîhnești, Pîrvești, Rînceni, Rînzești, Rîșești, Rîșnița, Stîncășești, Sîrbi, Strîmtura-Mitoc, Tîrzii, Țîfu, Vîlcele, Șopîrleni.

Chiar dacă vasluienii din aceste localități folosesc în scrierea curentă litera ”â” în loc de ”î”, iar unii primari au schimbat chiar și indicatoarele amplasate la intrarea în sate în spiritul respectării regulilor impuse de Academia Română, în documente (fie că este vorba de actele personale sau de corespondențe oficiale) denumirea localităților este cea moștenită din regimul comunist.

Pentru a nu genera aglomerări la instituțiilor statului, inițiatorii acestui proiect propun ca modificarea denumirii localității din actele persoanelor ce locuiesc în acestea să se facă doar la expirarea documentelor. Astfel, vasluienii care locuiesc în localitățile ce-și vor schimba numele nu vor fi nevoiți să preschimbe actele personale înainte de expirarea valabilității acestora. Totodată, toate actele oficiale emise până la data la care intră această propunere legislativă în vigoare își vor păstra valabilitatea. (Paul ALEXA)

About Simona Vasile

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: