Google+
Home » Social » Aproape 100 de firme din județul Vaslui au trecut la split TVA, dar la nivel național suntem la pământ

Aproape 100 de firme din județul Vaslui au trecut la split TVA, dar la nivel național suntem la pământ

Numărul firmelor care aplică mecanismul split TVA a crescut vertiginos la începutul acestui an, imediat după intrarea în sistem a firmelor care la sfârșitul lui 2017, se aflau în insolvență sau acumulaseră datorii TVA, pe care nu le-au achitat în ianuarie.

La data de 6 martie, 93 de contribuabili mici din județul Vaslui aplicau plata defalcata de TVA. Deși creșterea este spectaculoasă, Vasluiul se numără printre județele cu cele mai puține firme înscrise în sistemul de plată defalcată a TVA. Mai slabă decât la noi, este doar situația din Covasna, cu numai 66 de contribuabili. Dacă la nivel național Vasluiul este pe penultimul loc, la nivelul Regiunii Nord-Est, județul nostru se clasează pe ultimul loc. La mare distanță, cele mai multe societăți, care aplică noua regulă, sunt înregistrate în județul Constanța (767).

În linii mari, noul mecanism presupune deschiderea unui cont dedicat TVA, de către persoanele impozabile , care trebuie trecut pe factură de către furnizor, iar beneficiarul va plăti contravaloarea taxei în acest cont. Sumele încasate pot fi folosite de contribuabil doar pentru a achita la rândul lui TVA. Sunt considerate contravenții nedeschiderea uni cont de TVA, plata taxei în alt cont decât în cel indicat de furnizor și folosirea sumelor din contul de TVA, în alte scopuri.

Amenzile sunt uriașe și pot fi egale cu 50% din suma reprezentând TVA nevirat în noul cont al furnizorului. (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: