Google+
Home » Administratie » Oficialitățile bârlădene au aniversat ziua de naștere a lui Cuza … depunând coroane funerare

Oficialitățile bârlădene au aniversat ziua de naștere a lui Cuza … depunând coroane funerare

Mihaela NICULESCU

Aproape 100 de bârlădeni au participat ieri la prânz, alături de oficialități locale, la ceremonialul militar și religios prilejuit de împlinirea a 198 de ani de la nașterea domnitorului bârlădean Alexandru Ioan Cuza. În ciuda vremii nefavorabile, bârlădenii, puțini ce-i drept, au dorit să cinstească memoria lui Cuza, venind în Piața Civică la statuia domnitorului. Printre invitații la eveniment s-a aflat și generalul de flotilă Valerică Vrăjescu.

După ceremonialul religios oficiat de un sobor de preoți, a luat cuvântul profesoara Oltea Rășcanu Gramaticu, președinta Societății de Științe Istorice, filiala Bârlad, care a prezentat date importante despre contribuția covârșitoare pe care Alexandru Ioan Cuza a avut-o la actul Unirii, dar și date inedite despre personalitatea acestuia.

A urmat luarea de cuvânt a primarului Dumitru Boroș, care și cu acest prilej a reamintit bârlădenilor că se fac eforturi pentru amenajarea Casei Memoriale „Alexandru Ioan Cuza”.

Deși 20 martie este data la care se năștea în 1820 domnitorul, prilej de manifestare a aprecierii, a bucuriei, de exprimare a onoarei și a respectului, activitatea de ieri a semănat mai mult cu o comemorare. În loc de buchete de flori, statuia domnitorului a fost căptușită de coroane mortuare.

Printre cei care au depus coroane de ziua domnitorului s-au aflat reprezentanți ai Primăriei Bârlad, ai Consiliului Local, ai Poliției Municipale, ai C.A.R.P., ai Asociației Veteranilor și Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, dar și ai unor partide politice și ai altor instituții.

Sărbătoarea dedicată domnitorului a cuprins și un moment poetic, susținut de actori ai Teatrului „Victor Ion Popa”.

Activitatea s-a încheiat cu defilarea militarilor din Garnizoana Bârlad, în aplauzele celor prezenți. Întrucât vremea a fost nefavorabilă, steagul de luptă al Garnizoanei Bârlad, un steag cusut cu fir de aur și imprimat cu culori speciale, a fost protejat conform protocolului. Traficul în zona Centru a fost închis, accesul fiind permis doar ambulanțelor, care au tranzitat de câteva ori Piața Civică.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: