Google+
Home » Politic » Opoziția din județ se cutremură! Singurul parlamentar din PNL Vaslui, pe „lista neagră” a conducerii liberale?

Opoziția din județ se cutremură! Singurul parlamentar din PNL Vaslui, pe „lista neagră” a conducerii liberale?

de Simona MIHĂILĂ și Ionuț PREDA

O întrebare stă pe buzele liberalilor vasluieni꞉ îl vizează valul de excluderi pornit de liderii principalului partid de opoziție din județ și pe Daniel Olteanu, unicul reprezentant al vasluienilor în Parlament, din partea PNL? După ce acesta a fost izolat în partid vreme de mai bine de un an de zile, acum conducerea liberală a județului a „uitat” să-l informeze pe Olteanu cu privire la întâlnirea regională a organizațiilor liberale din Moldova, desfășurată zilele trecute în Bacău. Liberalii vasluieni s-au prins în hora sloganului „Uniți, ridicăm Moldova!”, alături de președintele Ludovic Orban, deși aproape săptămȃnal taie de pe lista membrilor de partid cȃte un susținător al parlamentarului bȃrlădean. Contactat de Est News, președintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, dezminte zvonurile cu privire la excluderea din partid a lui Olteanu, dar l-am prins … cu o minciună. O fi singura?

PNL Vaslui stă pe un butoi de pulbere după întâlnirea regională a organizațiilor liberale din Moldova, organizată la sfȃrșitul săptămȃnii trecute în Bacău, unde Organizația Județeană a avut reprezentanții pe care și i-a dorit. Între ei nu s-a aflat deputatul Daniel Olteanu, unul dintre cei mai activi parlamentari din Moldova, și nici primarii liberali care au făcut cinste partidului și județului Vaslui cu rezultatele pe care au reușit să le obțină în primul an și jumătate de mandat.

Nu este pentru prima dată cȃnd delegația PNL Vaslui îl exclude din delegația oficială pe Olteanu, care a contestat în mod public, inclusiv la Curtea de Onoare și Arbitraj a PNL, modul în care actuala conducere a partidului a cȃștigat alegerile interne din primăvara anului trecut, cu încălcarea normelor și prevederilor statutare. Vara trecută, deputatul Olteanu nu a putut participa la Forumul Aleșilor Locali ai PLDM, care a avut loc la Chișinău, din același motiv꞉ nu a primit nicio invitație în baza căreia să reprezinte PNL la conferința zonală, în schimb a fost somat de președintele Nelu Tătaru să-și lămurească situația în partid.

”PNL forțează o despărțire de mine”

De această dată, avȃnd în vedere și excluderile făcute recent de conducerea Organizației Județene, Olteanu consideră că PNL Vaslui nu face altceva decȃt să „forțeze” despărțirea de unicul parlamentar liberal al județului.

„Nu mai e nicio urmă de îndoială că PNL forțează o despărțire de mine. Am servit acest partid peste 20 de ani, de la simplu membru pȃnă acum, cȃnd PNL nu mai are nevoie nici de activitatea mea parlamentară, nici de activitatea mea în interiorul partidului. Mi s-a lăsat de înțeles asta cât se poate de clar atât pe plan local, cât și pe plan național. Ultima dovadă e întâlnirea regională care a avut loc în weekend în Bacău, destinată conducerii organizațiilor din zonă și parlamentarilor, o întâlnire despre care nu doar eu nu am fost informat, ci și mulți dintre primarii PNL din Vaslui, care aveau un cuvânt de spus. M-au sunat colegii din regiune care au fost prezenți, am vorbit și cu alții din țară, le-am spus că nu putem participa la un eveniment despre care nu știm. <Nu se poate așa ceva!>. Ba se poate, din păcate. <Bun, dar ai aproape în fiecare săptămână o intervenție legată de Moldova, pentru Moldova, ești printre puținii care apasă pe subiect…>. Asta e, voi apăsa pe subiect și în continuare, bătălia mea pentru această zonă are legătură cu realitatea din teren, nu depinde de apartenența mea la PNL.”, scrie deputatul Olteanu pe pagina sa de socializare.

Acesta susține că a întrebat conducerea centrală a PNL de ce este tratat astfel, iar singurul răspuns primit a fost „am luat aminte”. „Atât??? Da, atât, primim explicații și scuze, dar nu se schimbă nimic. Nu știu dacă să-mi pară rău, nu știu ce voi face în continuare, sau ce vom face, pentru că înțeleg că suntem mai mulți pe lista neagră, iar execuțiile au început de câteva luni, am tot luat poziție față de asta. Mă voi gândi, voi analiza, voi discuta cu primarii și vom lua o decizie. Nu-mi pare rău că nu am fost la “regionala” din Bacău, pentru că am fost în județ, m-am întâlnit cu oamenii care m-au ales, cu primari… Voi face ceea ce îmi spun ei. Din păcate, singurul loc în care NU suntem doriți acum e PNL Vaslui.”, notează Daniel Olteanu.

Execuții în lanț ale susținătorilor lui Olteanu

„Execuțiile” la care face referire deputatul Olteanu i-au vizat, în majoritate, pe susținătorii săi, pe care Dumitru Boroș, președintele PNL Bârlad și prim-vicepreședintele Organizației Județene a PNL Vaslui, i-a numit „disidenți”. Este vorba despre Gabriel Beraru, viceprimar la Tăcuta, Ioan Onel, actualul primar de la Fruntișeni din partea PSD, consilierul local Ioan Ciupilan de la Huși și profesorul Silviu Budescu din Bârlad, exclus de pe lista de consilieri locali, pentru a face loc unui membru aflat în grațiile conducerii PNL Bȃrlad. Și patru consilieri locali din comuna Oșești au fost excluși din PNL, alături de vice-primarul Didi Alexandroae, care între timp a ajuns primar la Oșești sub sigla PSD.

”Daniel Olteanu caută motive să plece martir, să-l dea cineva afară. Nu se va întâmpla acest lucru”

De cealaltă parte, președintele Organizației Județene a PNL Vaslui, Nelu Tătaru, consideră că singurul deputat pe care îl au, în actualul mandat, liberalii vasluieni caută motive să plece din partid. Liderul PNL susține că Daniel Olteanu a fost chemat de fiecare dată la ședințele partidului, inclusiv la nivel de județ, atât prin e-mail, cât și prin SMS. În opinia lui Nelu Tătaru, deputatul liberal avea obligația să anunțe atunci când nu participă la ședințe, ceea ce nu s-ar fi întâmplat niciodată.

”De un an și jumătate de când a fost ales deputat, nu a călcat pe la partid. Este membru de drept în Biroul Politic Județean, însă nu a participat la nicio ședință, deși a fost informat de fiecare dată prin SMS sau e-mail. Conform statutului partidului, avea chiar obligația să anunțe că nu participă, ceea ce nu s-a întâmplat. Nu este problema mea că nu vrea să colaboreze”, ne-a declarat Nelu Tătaru.

Liderul liberalilor vasluieni susține că deputatul Daniel Olteanu nu va fi dat afară din partid, deși încearcă acest lucru pentru a părea martir.

”Daniel Olteanu caută motive să plece martir, să-l dea cineva afară. Însă, acest lucru nu se va întâmpla. Toate acestea sunt false șuturi care ne abat de la ceea ce avem de făcut. Eu nu o să-l exclud niciodată din partid!”, spune Nelu Tătaru.

Minciuna lui Tătaru

În replică, deputatul Olteanu spune că „excluderea (n.r. sa și a primarilor liberali) din viața PNL este o confirmare a ceea ce se întâmplă de aproximativ un an, de la acele alegeri rușinoase făcute cu sala goală în Bârlad, cu 80 de oameni pe 600 de locuri”. Pe de altă parte, la acuzația președintelui PNL potrivit căreia, de când este parlamentar, Daniel Olteanu nu a achitat niciodată cotizația de membru, deputatul susține că are cotizația plătită în avans pȃnă la sfȃrșitul anului 2018.

„Mă surprinde ceea ce spune domnul Tătaru cu privire la absența mea de la partid și de la ședințele BPJ, în condițiile în care domnia sa este cel care, de fapt, nu a călcat în sediul partidului, și asta vreme de trei ani. Pot confirma acest lucru o parte dintre cei pe care îi mai are alături, despre care știu că sunt oameni onești. Țin foarte mult la activitatea mea din Parlament, unde sunt prezent de luni pȃnă miercuri, cȃteodată chiar pȃnă joi sau vineri, depinde de situație, dar și la activitatea mea din circumscripție, unde merg ca reprezentant al PNL. De la preluarea mandatului de deputat, m-am întȃlnit periodic cu președinți, consilieri locali și membri din peste 50 de organizații din zona Bȃrlad, Vaslui și nu numai, cu majoritatea primarilor PNL din județ, cu care am stabilit de comun acord modalitatea de lucru, asigurȃndu-i de sprijinul meu în rezolvarea problemelor din comunitățile locale. Aceste întâlniri de lucru pot fi confirmate de toți cei menționați. Mă abțin să aduc în spațiul public mai multe lucruri despre situația din PNL, însă nu pot accepta minciuna în legătură cu plata cotizației de membru. Chitanța nr. 001920 din 29 ianuarie 2018 dovedește că mi-am achitat cotizația pentru tot anul în curs.”, a mai spus Daniel Olteanu.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: