Google+
Home » Social » Crescătorii de bovine au primit, din greșeală, mai mulți bani de la APIA

Crescătorii de bovine au primit, din greșeală, mai mulți bani de la APIA

de Cristian DIMA

Calcularea greșită a unor subvenții pentru 2017 se pare că a adus în plus, în conturile fermierilor vasluieni, 70 de euro pe cap de animal pentru sprijinul cuplat la taurine, 40 de euro pe cap de animal pentru sprijinul cuplat la vaci de lapte și doi euro pe cap de animal la celelalte bovine.

Răzvan Arteni, directorul Agenție de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui a admis, ieri, că s-ar fi calculat greșit subvențiile din cauza unei erori a sistemului informatic (IACS) însă așteaptă un punct de vedere de la București”.

Opinia celor de la București atârnă destul de greu, în acest caz, pentru că eroarea s-a produs la nivel național, iar sumele virate în plus în conturile fermierilor sunt astronomice. Mai precis, s-ar fi greșit la calcularea pentru 2017 a sprijinului cuplat la taurine de carne și metișii acestora, a sprijinului cuplat pentru vaci de lapte și a ajutorului național tranzitoriu pentru vaci de carne (ANT 8). Fermierii au primit în plus, din greșeală, 70 de euro pe cap de animal pentru sprijinul cuplat la taurine de carne, cu 40 de euro pe cap de animal pentru sprijinul cuplat la vaci de lapte și cu doi euro pe cap de animal la ANT 8.

Arteni nu a precizat suma totală care a intrat în plus în conturile fermierilor vasluieni, dar a spus că ajutorul național tranzitoriu s-a acordat pentru 19.612 capete, sprijinul cuplat la taurine de carne / metis s-a acordat pentru 278 de capete, iar sprijinul cuplat pentru vacile de lapte s-a acordat pentru 983 de capete. Cel mai probabil banii vor fi recuperați de la fermieri. Deja se vorbește de diminuarea subvențiilor pentru cei aflați în această situație.

Funcționarii APIA din toată țară procesează din nou cererile fermierilor pentru subvențiile 2017. Dosarele sunt redeschise și sunt recalculate sumele care au fost plătite și transferate deja în conturile fermierilor.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: