Google+
Home » Administratie » Sistemul de Gospodărire a Apelor Vaslui sărbătorește Ziua Mondială a Apei

Sistemul de Gospodărire a Apelor Vaslui sărbătorește Ziua Mondială a Apei

Sistemul de Gospodărire a Apelor Vaslui sărbătorește Ziua Mondială a Apei.

Ieri a avut loc o dezbatere pe tema „Răspunsul este în natură. Natură pentru apă” și campanie de informare pe tema apei, împreună cu elevii de la Liceul cu Program Sportiv Vaslui, de la Școala “Dimitrie Cantemir” din Vaslui și de la Școala Generală nr.1 Negrești. De asemenea au fost organizate demonstrații de experimente în Laboratorul de Calitate a Apei Vaslui pentru elevii de la Școala “Dimitrie Cantemir” din Vaslui.

Ziua Mondială a Apei este sărbătorită de 26 de ani pe 22 martie și vizează concentrarea atenției asupra importanței apei. În anul 1992, Organizația Națiunile Unite asupra Mediului Înconjurător de la Rio de Janeiro a decis prin rezoluția 47/193 ca toate țările să dedice în fiecare an o zi în care oamenii să conștientizeze că apa este una din resursele indispensabile vieții.

În acest an, prin campania de Ziua Mondială a Apei – „Răspunsul este în natură. Natură pentru apă” se dorește promovarea adoptării de soluții apropiate de natură ca răspuns la provocările legate de apă cu care se confruntă omenirea: inundații, secete și poluări.

La nivel mondial se înregistrează o problemă acută de lipsă a apei. Din ultimele date, la nivel mondial, 2,1 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă. Până în 2050 populația omenirii va crește cu aproximativ 2 miliarde de oameni și acest lucru va conduce la o cerere de apă cu circa 30% mai mare decât în prezent.

Pentru rezolvarea provocărilor legate de lipsa din ce în ce mai acută a apei și de calitatea din ce în ce mai precară a acesteia există soluții apropiate de natură, cum ar fi refacerea zonelor împădurite și a zonelor umede, reconectarea râurilor cu luncile inundabile, crearea de zone cu vegetație de-a lungul cursurilor de apă etc. Soluțiile bazate pe natură pot genera beneficii dincolo de cele directe, care privesc managementul apelor. De exemplu, zonele umede folosite pentru epurarea apelor reziduale pot furniza biomasa din care se poate produce energie electrică și termică, pot îmbunătăți biodiversitatea sau pot crea sau extinde suprafețele destinate agrementului, cu posibilitatea dezvoltării economiei orizontale”, a declarat Andreea Poenaru, purtător de cuvânt al A.B.A Prut – Bârlad. (G.P)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: