Google+
Home » Invatamant » Cel mai dotat cabinet stomatologic școlar din zona Moldovei se află la Bârlad! Sute de elevi i-au trecut pragul

Cel mai dotat cabinet stomatologic școlar din zona Moldovei se află la Bârlad! Sute de elevi i-au trecut pragul

de Mihaela NICULESCU

Investiție eficientă! Cabinetul stomatologic deschis la începutul anului școlar în cadrul Școlii „Principesa Elena Bibescu” din Bârlad se bucură de o adresabilitate crescută din partea elevilor școlii.

Absolut tuturor elevilor din această instituție, cât și preșcolarilor din grădinițele 1, 17 și 23, arondate școlii, li s-au făcut fișe și au beneficiat de o consultație la medicul dentist al cabinetului. Foarte puțini dintre micuții pacienți nu au carii dentare, majoritatea confruntându-se cu probleme mai mici sau mai mari ale dentiției, unii dintre pacienți nefiind duși niciodată până acum la medicul dentist.

De când s-a deschis acest cabinet am consultat 220 de școlari și preșcolari. De obicei îi aduce durerea pe scaunul dentistului. Eu încerc să intervin pas cu pas, nerecurgând la injecții cu anestezie decât foarte rar, preferând spray-ul anestezic. Adresabilitatea este destul de mare, în special la capitolul urgențe, elevii beneficiind de pansament calmant, incizii și drenare, pentru care nu e nevoie de acordul părinților. Pentru alte manevre stomatologice, cum ar fi obturația (plombarea) sau extracția, e nevoie de acordul acestora. E necesară prezența lor la cabinet pentru că în urma dialogului purtat cu ei aflu dacă elevii sunt alergici, au anumite afecțiuni cronice sau urmează anumite tratamente. Se completează anumite formulare, în care sunt trecute date importante despre pacient și sunt semnate de părinți. Aceștia sunt încântați de faptul că ai lor copii pot beneficia de intervenții stomatologice chiar la ei în școală și că toate acestea nu îi costă nimic. Pacienții mei au vârste între 4 și 15 ani și încerc, în paralel cu intervenții stomatologice, să fac și educație sanitară stomatologică, pentru că cei mai mulți nu au cunoștințe de bază, în special de prevenție”, a declarat pentru Est News Anca Rădoi, medicul dentist al cabinetului Școlii „Principesa Bibescu”.

Acest cabinet stomatologic este cel mai dotat cabinet școlar din zona Moldovei”, a fost remarca pe care a făcut-o reprezentanta Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, venită în control pentru a da avizul necesar acreditării cabinetului.

Cabinetul stomatologic al Școlii „Principesa Elena Bibescu” beneficiază de o dotare performantă în valoare de 15.000 euro și este donația unei asociații din Olanda. Deși este second hand, aparatura este foarte bună, întrucât nu a fost folosită decât câteva luni în țara de unde a fost adusă prin intermediul unui bârlădean stabilit în Olanda. Dacă, din toamnă, Școala nr. 6 va deveni structură a Școlii „Elena Bibescu”, începând cu noul an școlar și acei elevi vor beneficia gratuit de tratamente și intervenții stomatologice.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: