Home / Invatamant / Copii care merg zilnic câte 15 kilometri prin zăpadă și ger, prin pădure, pentru a ajunge la școală

Copii care merg zilnic câte 15 kilometri prin zăpadă și ger, prin pădure, pentru a ajunge la școală

Peste 50 de elevi de gimnaziu din localitatea Lacul Babei, situată la cea mai mare altitudine din județul nostru, pot fi considerați adevărați eroi ai iernii. Indiferent de temperaturile extreme sau de viscolul de afară, copiii parcurg zilnic câte 15 kilometri pentru a participa la cursurile de la școala la care sunt arondați, cea din satul Oprișița.

În zilele de vreme rea, așa cum sunt sunt cele din această perioadă, se trezesc cel târziu la șase dimineața pentru că, jumătate de oră mai târziu, se dă ”startul” spre unitatea de învățământ. Astfel, grupul de zeci de copii, încotoșmănați, pornesc la drum prin zăpada care le trece de genunchi. Din păcate, afară este încă întuneric atunci când pleacă de acasă și, cu toate că merg aproape numai prin pădure, nu se mai tem de nimic, nici măcar de animalele sălbatice care i-ar putea ataca. În ritm vioi și încolonați ca în armată, copiii merg prin zăpadă și ger de minus 15 grade Celsius aproximativ o oră și jumătate. Întreaga aventură se încheie fără incidente de fiecare dată, spre norocul lor, chiar dacă nu sunt însoțiți de niciun adult, părinte, profesor sau polițist.

Elevii ajung de fiecare dată la școală, fără a absenta

Parcurgerea celor 15 km zilnic nu mai este o problemă pentru copiii din Lacu Babei. Această mișcare în mijlocul naturii se întâmplă de generații întregi, fără însă ca cineva să fi găsit vreo soluție. În sat există doar școală primară, însă când trebuie să meargă la gimnaziu, trebuie să se pregătească ca tinerii pe vremuri pentru armată.

”Cred că de când s-a înființat școala din Oprișița se întâmplă ca acești copii să vină pe jos. Din fericire, nu au existat incidente până acum. Așa se mai joacă, se mai ghiontesc între ei pe drum, dar nu se bat. Dimpotrivă, sunt foarte solidari și se ajută între ei. Am întrebat și părinții dacă nu vor ca, prin rotație, să-i însoțească pe elevi. Nu au vrut și au spus că au încredere în copiilor lor”, ne-a declarat directorul Școlii Coordonatoare Poienești, Maria Neculau.

Problema ar putea fi rezolvată cu un microbuz școlar și refacerea drumului județean

Problema navetei celor peste 50 de elevi din Lacu Babei este cunoscută de autorități care, însă, până acum, nu au găsit o rezolvare, deși dăinuie de zeci de ani. Pentru aceasta, ar trebui ceva eforturi, cum ar fi achiziționarea unui microbuz școlar și, la fel de important, refacerea drumului județean care leagă satul de localitatea Oprișița printr-o pădure. Dar, cum Lacul Babei este dintr-o altă comună față de cea în care se află școala în care învață copii, lucrurile se complică.

”Am discutat cu domnul primar să găsească o cale de înțelegere cu omologul său din comuna învecinată, Bogdana, de care aparține satul de unde vin elevii la noi la școală. Ne-ar trebui un microbuz cu care acești copii să fie duși și aduși la și de la cursuri”, susține directorul Maria Neculau.

La ora actuală, comunitatea din Poienești dispune doar de un singur microbuz școlar cu care sunt transportați la și de la școală nu mai puțin de 84 de copii, din trei sate: Poienești Deal, Frasinu și Valea Caselor. Pentru ca toți elevii să ajungă la cursuri, sunt efectuate câte patru curse, dimineața și după-amiaza. În aceste condiții, nu mai este timp și pentru elevii din Lacu Babei, ca să nu mai vorbim de drumul impracticabil.

Efortul elevilor din Lacul Babei, răsplătit cu o ”bursă de navetă” de la primărie, în sumă de 30 de lei pe lună

Reprezentanții Primăriei Poienești susțin că au căutat în permanență soluții pentru rezolvarea problemei elevilor de la Lacu Babei, însă, până acum, nu au primit un răspuns favorabil de la autoritățile județene. În această direcție, au depus memorii atât la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui cât și la Consiliul Județean.

”În răspunsul pe care l-am primit, mi s-a transmis că nu există niciun program disponibil prin care să ne fie alocat un microbuz școlar. Eu de când sunt primar, din vara lui 2016, am făcut tot ce a depins de mine pentru a ajuta acești copii. În mod normal, microbuzul din Bogdana ar trebui să-i aducă pe elevi la cursuri, dar am înțeles că s-a stricat și acela”, susține primarul comunei Poienești, Nelu Manole Caragață.

Pentru a răsplăti, totuși, efortul celor peste 50 de elevi din Lacu Babei, Primăria Poienești acordă acestora o ”bursă de navetă”. Cuantumul acestui ajutor este de 30 de lei pe lună, evident cu o singură condiție, aceea de frecventare a cursurilor. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vacanțe în extrasezon, reduse cu până la 70%, pentru vasluienii care aleg “Litoralul pentru toți”

Cei care nu au ajuns ...

Cartierul Complex Școlar rămâne fără apă potabilă

Astăzi, în cartierul bârlădean Complex ...

Bătrân din Vaslui, lovit de un autoturism pe trecerea de pietoni din zona Școlii nr. 9

Un barbat in varsta de ...

%d blogeri au apreciat: