Home / Administratie / Numărul celor pensionați pe caz de boală scade de la o lună la alta

Numărul celor pensionați pe caz de boală scade de la o lună la alta

De la începutul lui 2018 circa 500 de persoane din județul Vaslui și-au pierdut dreptul la pensia pe caz de boală.

Circa 10% dintre pensionarii din județul Vaslui beneficiază în 2018 de o pensie de invaliditate, mai precis 9.788 de persoane, dar numărul acestora este în scădere.

„Analizând datele referitoare la numărul de pensionari de asigurări sociale se constată o scădere atât a numărului total de pensionari, decesul pensionarilor din sector agricol fiind cauza principală, cât și a numărului beneficiarilor de pensii de invaliditate. De exemplu, numărul beneficiarilor de pensii de invaliditate a scăzut în martie 2018 cu 537 față de martie 2017 și cu 1157 beneficiari față de martie 2016”, ne-a declarat Loredana Enache Țîrlea, purtător de cuvânt al Casei Județene de Pensii Vaslui.

Cauzele posibile care au dus la scădere numărului de pensionari infirmi ar fi trecerea din oficiu de la pensia de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă, modificarea criteriilor de încadrare în grad de invaliditate și emiterea unui număr din ce în ce mai mic de decizii medicale de încadrare în grad de invaliditate. De altfel și numărul celor care primesc decizii medicale este în scădere. În anul 2017 au intrat în sistem 1051 pensionari de invaliditate, cu 53 mai puțin față de anul 2016 și cu 182 mai puțini față de anul 2015. În plus au fost depistate și persoane care primeau fără drept pensie de invaliditate. De la începutul anului 2018 au fost identificate 13 persoane din județul nostru care au cumulat pensia de invaliditate cu alte venituri, fără a avea acest drept.

Potrivit sursei citate, în prezent s-a lărgit sfera veniturilor care pot fi cumulate cu veniturile din pensii de asigurări sociale.

Începând cu data de 23 noiembrie 2017 pot fi cumulate veniturile din pensie anticipată, anticipată parțială și invaliditate gradul I și II cu veniturile realizate din activități independente precum și din calitatea de administrator sau manager care a încheiat contract de administrare sau management, membrii ai întreprinderilor individuale și familiale, persoane fizice autorizate să desfășoare activități economice, persoane angajate în instituții internaționale dacă nu sunt asigurații acestora, alte persoane care realizează venituri din activități profesionale, de către persoanele ale căror venituri brute, realizate pe an calendaristic, depășesc de 4 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale”, a mai spus purtătorul de cuvânt al CJP Vaslui

La data de 1 martie 2018, în evidențele CJP Vaslui figurau 96.352 pensionari de asigurări sociale din care 81.877 sunt pensionari din sector de stat și 14.475 sunt pensionari din sector agricol. (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bârlădenii vor fi feriți de insolație

Pasiunea pentru plantat dar și primele raze ale soarelui ...

Veste bună pentru comercianții vasluieni! Din toamnă vor fi relocați în două hale ale noului bazar

de Dănuț CIOBANU  Începând din toamna acestui an, comerciații ...

Primăria Vaslui va achiziționa încă două microbuze moderne. Vor fi introduse noi trasee de transport public în oraș

Două microbuze noi pentru transportul public de călători vor ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: