Home / Social / Cum s-au implicat bârlădenii în înfăptuirea actului Unirii Basarabiei cu România

Cum s-au implicat bârlădenii în înfăptuirea actului Unirii Basarabiei cu România

de Mihaela NICULESCU

Astăzi este o zi specială pentru istoria românilor: se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Săptămâna trecută, au fost organizate mai multe activități dedicate centenarului Unirii, ultima de până acum fiind cea de sâmbătă, 24 martie, când la Biblioteca „Stroe Belloescu” a avut loc conferința „Basarabia și Marea Unire”.

Din cauza vremii, invitații din Chișinău și Stănilești nu au putut ajunge, cei care au susținut activitatea fiind profesorii Marian Bolum și Marcel Proca. Acesta din urmă a vorbit despre problema Basarabiei în relațiile externe ale României, în preajma Primului Război Mondial. Marcel Proca este nu doar profesor ci și un cercetător istoric, preocupat în mod special de istoria locală. În urma studierii documentelor, dar și a relatării faptelor de către unii martori ai istoriei, acesta a reușit să afle date importante despre evenimentele desfășurate la Bârlad în preajma Unirii de la 27 martie 1918.

Ca bârlădean, am încercat să adun date și să găsesc conexiuni care să evidențieze legătura dintre bârlădeni și Basarabia. Este de remarcat o întâlnire a soldaților basarabeni aflați în Garnizoana Bârlad, în urma căreia, pe 12 mai 1912, aceștia au redactat o declarație de susținere a autonomiei Basarabiei. Merită menționat momentul din 16 mai 1912, când la Bârlad a avut loc o manifestație de amploare, prin care bârlădenii și-au arătat dorința de întregire a țării prin unirea cu Basarabia. Despre acest eveniment, mai amplu decât altele din orașe mai ale României, am aflat din relatările unui bârlădean, întrucât dovezi scrise nu am găsit. Un alt eveniment care mi s-a părut relevant este faptul că Bârladul a jucat în Primul Război Mondial un rol foarte important, fiind a doua capitală a Moldovei din punct de vedere militar și al influenței politice. Este un lucru real faptul că regele Ferdinand se afla la Bârlad după încheierea lucrărilor Sfatului Țării și adoptarea istoricei rezoluții privind Unirea. Acesta a fost înștiințat telegrafic de primul ministru Alexandru Maghilorman și la rândul său a adresat președintelui Sfatului Țării, Ion Inculeț și primului ministru Daniel Giugureanu, o telegramă în care se afirmă că prin acest vot istoric «un vis frumos s-a înfăptuit». Textul telegramei suna așa: «Cu adâncă emoțiune și cu inimă plină de bucurie am primit știrea despre importantul act ce s-a săvârșit la Chișinău. Sentimentul național ce se deșteptase atât de puternic în timpurile din urmă în inimile moldovenilor de dincolo de Prut a primit prin votul înălțător al Sfatului Țării o solemnă afirmare. Un vis frumos s-a înfăptuit. Din suflet mulțumesc bunului Dumnezeu că mi-a dat, în zile de restriște, ca o dulce mângâiere, să văd după 100 de ani pe frații basarabeni revenind iar la patria mumă. Aduc prinosul meu de călduroase mulțumiri Domniilor Voastre și Sfatului Țării, ale cărui patriotice sforțări au fost încoronate de succes. În aceste momente solemne și înălțătoare pentru patrie, vă trimit la toți cetățenii din noua Românie de peste Prut regescul meu salut, înconjurându-vă cu aceeași inimoasă și caldă iubire părintească, Ferdinand».

Evenimentele dedicate centenarului Unirii Basarabiei cu România continuă și astăzi, când, la ora 14.00, în sala de conferințe din incinta primăriei va avea loc reuniunea festivă a Academiei Bârlădene, cu titlul „Centenarul Unirii Basarabiei cu România”.

În cadrul acestei activități vor fi lansate două ediții anastatice: „Calendarul nostru pe 1918” și „Alexandru Vlahuță. Din trecutul nostru. Ștefan cel Mare”, precum și ultimul număr al revistei Academiei Bârlădene. Vor modera evenimentul poetul Simion Bogdănescu, Elena Popoiu, vicepreședinta Academiei Bârlădene și doctor Elena Monu, președinta Academiei Bârlădene.

About Tehno Redactor

x

Check Also

La spitalul din Bârlad se fură pe rupte

Se fură ca în codru ...

Pentru ce solicită bani europeni întreprinzătorii vasluieni? De la service-uri auto la saloane de coafură, patiserii și activități recreative

Afacerile tipic românești, înființate cu ...

Șofer de microbuz școlar din Grivița, prins băut la volan în timp ce ducea elevii la școală

Șoferul unui microbuz școlar a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: