Google+
Home » Politic » Daniel Olteanu꞉ ″Ritmul de realizare a investițiilor de către Delgaz Grid duce consumatorii spre lampă și lumânare!″

Daniel Olteanu꞉ ″Ritmul de realizare a investițiilor de către Delgaz Grid duce consumatorii spre lampă și lumânare!″

Deputatul liberal Daniel Olteanu atrage atenția asupra modului în care instituțiile statului tratează subiectul investițiilor nerealizate de către companiile care activează pe piața distribuției de energie electrică, în condițiile în care aceste companii pun în pericol nu doar bunurile, ci și sănătatea și chiar viața consumatorilor.

Referindu-se la retehnologizarea liniilor electrice de distribuție, Olteanu susține că, potrivit datelor oficiale comunicate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), timpul necesar acestui retehnologizării, în cazul Delgaz Grid, ar fi de cȃteva sute de ani, dacă distribuitorul de energie electrică menține ritmul din 2016 în ceea ce privește investițiile făcute în posturile de transformare și liniile electrice aeriene de înaltă și medie tensiune. În cadrul unei declarații în plenul Parlamentului, deputatul liberal a subliniat că ritmul de realizare a investițiilor de către Delgaz Grid duce spre colaps, o dovadă că situația este deja una critică fiind desele întreruperi în furnizarea de energie electrică de la nivelul județului Vaslui, unde Delgaz Grid are investiții asumate și nerealizate de 11,6 milioane lei, în ultimii patru ani. Daniel Olteanu a menționat că atȃt instituțiile responsabile de monitorizarea pieței energiei electrice, cȃt și companiile din acest sector trebuie să pună pe primul plan consumatorii, și că este inacceptabil ca un oraș de 60.000 locuitori să rămȃnă izolat timp de o zi din cauza unei pene de curent, așa cum s-a întȃmplat în Bȃrlad, în 2017.

″Peste șapte ore, în medie, a fost timpul pe care l-a petrecut fără energie electrică, prin întreruperi neplanificate, un consumator aflat în contract cu Delgaz Grid, în ultimul an pentru care există date, 2016. În județul Vaslui se poate chiar mai rău, noi fiind cei care creștem această medie. Cu siguranță așa s-a întȃmplat și în 2017, un an în care zona Bârlad a fost într-o situație critică din cauza lipsei energiei electrice. Am mai multe interpelări pe această temă, iar răspunsurile din partea instituțiilor abilitate, de la ministere care își pasează responsabilitatea unul altuia și până la ANRE, mă fac să fiu extrem, extrem de îngrijorat. Și nu pentru profitul Delgaz Grid, care a fost în 2016 de aproape 290 milioane lei. Ci pentru momentele în care, așa cum s-a mai întâmplat în zona noastră, nici spitalele nu vor avea energie electrică. Nu critic în primul rând indicatorii de comunicare, chiar dacă în cazul Delgaz Grid vorbim de aproape 70.000 de apeluri telefonice la care consumatorii au așteptat peste 1 minut să li se răspundă, iar în ceea ce privește alți operatori de distribuție timpul de răspuns a fost mai mic de 1 minut. Suntem obișnuiți să nu ni se răspundă la telefon, mai ales că, fiind din Vaslui, din Moldova, nu ni se răspunde nici atunci când cerem investiții în infrastructură″, a acuzat deputatul liberal, care a atras atenția asupra ritmului greoi în care Delgaz Grid realizează investițiile pe care și le asumă.

″Mă îngrijorează foarte tare datele ANRE, care atenționează extrem de clar asupra cauzelor care duc la această situație. Astfel, în ceea ce privește retehnologizarea liniilor electrice de distribuție, dacă și-ar păstra ritmul din 2016, Delgaz Grid ar avea nevoie pentru liniile electrice aeriene de înaltă tensiune de 327 de ani, pentru cele de medie tensiune de 703 ani, pentru cele de joasă tensiune de 55 de ani. Asta, în condițiile în care durata normată de viață a liniilor electrice aeriene e de 48 de ani, și să notăm faptul că acolo unde e problema cea mai mare, la liniile de medie tensiune, unde sunt peste 85% din întreruperi, avem și cele mai mari deficiențe. Cu 700 de ani timp necesar retehnologizării conform ritmului din 2016, ne întreptăm spre colaps, spre lampă și lumânări.

Nu în ultimul rând, dacă și pentru posturile de transformare și-ar păstra ritmul din 2016, Delgaz Grid ar avea nevoie de 200 de ani pentru a le retehnologiza, în condițiile în care durata de viață normată e de 28 de ani″, a menționat Daniel Olteanu.

Acesta a arătat că, în condițiile în care, numai în județul Vaslui, Delgaz Grid are, din anul 2012, investiții asumate și nerealizate care totalizează 11,6 milioane lei, instituțiile responsabile din domeniul energiei trebuie să trateze cu responsabilitate subiectul investițiilor, de care poate depinde, în multe cazuri, viața consumatorilor.

″Toate aceste date trebuie obligatoriu completate cu cele care reies din nerealizarea programului de mentenanță, doar 83%, mai grav fiind faptul că, spune ANRE, din lucrările realizate de Delgaz Grid, doar 42,1% reprezintă lucrări de mentenanță preventivă, iar 57,9% reprezintă lucrări de mentenanță corectivă. Partea de prevenție este, așa cum de multe ori este și rețeaua, la pământ. Inutil să subliniez că la alți operatori de distribuție partea de prevenție are o pondere mai importantă decât partea corectivă.

Strict pentru județul Vaslui, din 2012, investițiile asumate și nerealizate de Delgaz Grid sunt de 11,6 milioane lei, fără anul 2017, unde în primele 8 luni gradul de realizare a investițiilor era de aproximativ 40%.

În această situație, stimați colegi, stimați responsabili din domeniul energiei, vă rog să nu ne jucăm cu o chestiune realmente de viață și de moarte, pentru că despre asta vorbim în momentul în care rămân și spitalele fără energie electrică.

Voi continua cu interpelările și sper ca ANRE, Ministerul Energiei și comisiile parlamentare să înțeleagă faptul că pe primul plan sunt consumatorii și că acest ritm de realizare a investițiilor este inacceptabil″, a susținut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputaților.

Menționăm că deputatul liberal a avut, anterior, patru intervenții în Parlament, dintre care trei interpelări, în cadrul cărora a cerut verificarea modului în care distribuitorii de energie electrică și-au respectat promisiunile asumate față de stat și față de consumatori. Drept urmare, a fost înființată o comisie formată din reprezentanți ai Ministerului Energiei și ai Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, care evaluează situația rețelelor electrice din România, precum și stadiul investițiilor asumate de operatorii de distribuție.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: