Home / Justitie / Și săraci, și hoți!

Și săraci, și hoți!

Nivelul ridicat de sărăcie din mediul rural și lipsa unor măsuri drastice pentru persoanele care încalcă legislația silvică sunt identificate drept principalele cauze care duc la perpetuarea furturilor de lemne din păduri, a precizat ieri, în cadrul Ședinței Colegiului Prefectural, adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, Petru Maximiuc.

“Printre cauzele care au favorizat tăierile ilegale și sustragerile de material lemnos, ducând la creșterea fenomenului infracțional, se numără nivelul ridicat de sărăcie din mediul rural, unde nu toată populația activă are o ocupație permanentă care să aducă un venit constant, necesar existenței. Astfel, unele persoane cu astfel de preocupări sustrag material lemnos pe care îl comercializează în vederea obținerii unor câștiguri imediate. Totodată, gradul mare de expunere a unor suprafețe de pădure din gestiunea lucrătorilor silvici sau dispunerea acestora în trupuri izolate, pe raza mai multor localități poate fi o cauză care favorizează infracționalitatea în acest sector. Menționăm și lipsa de finalitate a unor măsuri dispuse față de persoanele care au încălcat legislația silvică. Astfel, unele amenzi contravenționale nu sunt executate silit din cauza insolvenței debitorilor, iar bunurile indisponibilizate în cauzele penale în unele cazuri au fost restituite cu ușurință făptuitorilor”, se arată într-un raport al IPJ prezentat de Petru Maximiuc.

Potrivit sursei citate, în anul 2017, la nivelul județului Vaslui, în domeniul silviculturii, au fost aplicate un număr total de 509 contravenții în valoare de 601.500 lei.

Pe raza județului Vaslui există 70.999 ha pădure, dintre care 50.007 ha proprietate publică a statului administrată de Direcția Silvică Vaslui și Direcțiile Silvice Iași, Galați și Bacău și 20.992 ha proprietate privată, persoane fizice și juridice. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Județul Vaslui nu va scăpa de blestemul sărăciei nici în următorii trei ani

de Dănuț CIOBANU  Vasluiul va ...

Funcții de conducere mai puține și mai multă mobilitate la DAPPC Bârlad

Măsuri de eficientizare a activității ...

CJ Vaslui va continua modernizarea semnalizării rutiere de pe drumurile județene

Consiliul Județean (CJ) Vaslui continuă ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: