Home / Invatamant / Un actor generos! Gestul admirabil pe care îl face actorul bârlădean Simon Salcă Jr. pentru elevii merituoși ai Bârladului

Un actor generos! Gestul admirabil pe care îl face actorul bârlădean Simon Salcă Jr. pentru elevii merituoși ai Bârladului

de Mihaela NICULESCU

Un bârlădean dorește să ajute 20 de elevi de liceu pentru a studia gratuit în Marea Britanie, în trei universități de elită. Actorul Simon Salcă Jr. este cel care vrea să trimită la studii în Anglia, prin intermediul unui român stabilit la Londra, elevi cu rezultate deosebite la matematică, economie și informatică, din familii defavorizate, care își doresc să obțină o bursă de studii în străinătate.

Știu că sunt elevi foarte buni la învățătură, dar care nu își permit din punct de vedere financiar să facă studiile în străinătate. Și eu am fost student și încă unul sărac, așa că știu ce înseamnă să drămuiești fiecare bănuț și tot să nu îți ajungă. Singura sursă de venit era salariul mamei, cu care trebuia să mă întrețină și pe mine și pe sora mea. Mi-a fost foarte greu în facultate, cu toate că eram student bursier, dar ajutorul era simbolic, 100 lei pe lună. Dacă mi s-ar fi oferit posibilitatea de a obține o bursă în afară ar fi fost excelent, însă nu am avut această oportunitate. Vărul meu a trecut prin aceeași situație. A fost un student eminent la fizică, dar pentru că nu îl mulțumea statutul de profesor într-o comună din nordul Moldovei a ales să plece în Anglia. A muncit câțiva ani la munca de jos, a reușit să își strângă bani cu care apoi și-a plătit studiile la o facultate de resurse umane din Londra. Acum conduce comunitatea de români din Londra și are o firmă de recrutare prin care a reușit să ajute foarte mulți români. Printre cei care pot fi ajutați de statul englez s-ar putea afla și câțiva elevi bârlădeni, aflați acum în clasa a XII-a”, a declarat pentru Est News Simon Salcă Jr.

Criteriile de obținere a bursei

Condițiile principale pentru admiterea la facultățile University of Roehampton, Ulster University Business School și Northumbria University sunt ca doritorii să stăpânească foarte bine matematica, informatica sau economia, să aibă cunoștințe minime de limba engleză, să provină din medii defavorizate și să își dorească să învețe în afara țării. Fiecare candidat va fi admis sau respins în baza unui interviu și a unui test grilă online, care vor fi date în fața profesorului de an. Fiecare student va urma trei ani de facultate, iar în cazul celor care nu stăpânesc limba engleză, patru ani, primul fiind dedicat tocmai învățării limbii engleze. Studentul se va adresa statului englez pentru bursa de studii, stat care are un departament special care se ocupă cu întocmirea dosarului. În urma semnării contractului, candidatul este obligat să respecte prevederile acestuia și dacă a semnat nu se mai poate răzgândi, întrucât va trebui să returneze toți banii alocați pentru bursă.

Anual, studenții vor beneficia de 20.000 lire, care vor veni în trei tranșe, în bugetele universităților la care au fost acceptați.

Cheltuielile pe care va trebui să le suporte studentul de îndată ce a fost admis la una din cele trei universități sunt cele cu plata biletului pentru călătoria cu avionul și masa și cazarea. Pentru cazuri sociale excepționale statul englez este dispus să aloce bani pentru transportul cu avionul. Multe familii se sperie atunci când află că deși studiile sunt gratuite vor trebui să scoată bani pentru a-i asigura cazarea și masa copilului lor. Au dreptate, dar în Anglia situația este mult diferită față de ceea ce se întâmplă în universitățile românești. Acolo studenții merg la cursuri doar trei zile pe săptămână, așa că au timp suficient să se angajeze part time, iar din salariu să își plătească masa și cazarea”, a adăugat Simon Salcă Jr.

Șansele de a învăța în Anglia sunt foarte mari pentru copiii capabili din liceele bârlădene și, în plus, absolvirea unor universități ca University of Roehampton, Ulster University Business School și Northumbria University sunt garanția obținerii sigure a unui loc de muncă în această țară, chiar la Londra.

Actorul bârlădean a mers deja în câteva licee din oraș, a lansat propunerea și urmează ca cei care vor să valorifice această oportunitate, poate unică în viață, să îl contacteze, la un număr de telefon pe care îl vor găsi la secretariatul unităților de învățământ. Până acum, doi liceeni s-au arătat încântați de această propunere și doresc să beneficieze de o bursă de studii în Anglia. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Peste 5.700 de beneficiari de ajutoare de lemne pentru încălzirea locuinței în această iarnă în județ

Peste 5.700 de familii ori ...

Magazinul unui fost polițist din Vaslui, distrus de un incendiu

Magazinul unui fost polițist din ...

126 de bolnavi infectați cu HIV/SIDA sunt tratați în spitalele din Vaslui și Bârlad

de Dănuț CIOBANU În județul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: