Home / Invatamant / Fermierii din județ, dispuși să sprijine elevii de la liceele cu profil agricol să învețe meserie

Fermierii din județ, dispuși să sprijine elevii de la liceele cu profil agricol să învețe meserie

O parte din marii fermieri din județ și-au arătat disponibilitatea sprijinirii elevilor de la liceele cu profil agricol ca aceștia să poată desfășura stagiile de practică în firmele lor astfel încât să poată acumula experiența necesară pentru a putea deveni profesioniști în domeniu. Parteneriatele pentru clasele de agricultură au fost stabilite în cadrul unui proiect lansat de către Fundația World Vision România, care a reunit la aceeași masă atât fermierii, cât și elevi și reprezentanții ai instituțiilor de învățământ cu profil agricol din județ.

Colegiul Agricol ”Dimitrie Cantemir” Huși și Fundația World Vision România au organizat, joi, o masă rotundă cu tema ”Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici și mijlocii”, eveniment care a avut drept scop promovarea parteneriatelor strategice dintre liceele cu profil agricol și fermele agricole sau agenți economici. Pe lângă reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean și autorităților publice locale, la dezbatere au participat și oameni de afaceri, majoritatea de pe Valea Prutului.

În urma participării la dezbatere, fermierii și-au exprimat angajamentul de a primi elevi în practică. Aceste stagii de pregătire sunt importante nu numai pentru dobândirea cunoștințelor de specialitate, dar și pentru că tinerii pot interacționa cu fermieri care au demonstrat că se pot construi afaceri de succes în agricultură, în România”, a declarat Crenguța Bărbosu, manager program World Vision.

Toader Dima, primarul comunei Berezeni și fost administrator de fermă, a declarat că primăria pe care o conduce a acordat burse pentru copiii din familiile fără posibilități financiare care vor să urmeze un liceu agricol. Și fermierul Ioan Nechifor și-a exprimat susținerea elevilor care învață și își doresc o carieră în domeniul agriculturii prin acordarea de burse de merit și prin plata transportului în perioada de practică.

Reprezentantul unei alte firme cu activitate în domeniul agriculturii, Lucian Tofan, a spus că și-a dorit să preia afacerea familiei și a absolvit o a doua facultate la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) Iași. Tânărul din Oțetoaia îi încurajează pe elevii de la liceele agricole să vină în practică la ferma sa pentru a-i învăța ce înseamnă conducerea acesteia în ansamblu, atât despre management cât și despre lanțul valoric: aprovizionarea, producția, distribuția și marketingul produselor.

Bogdan Manea, reprezentantul unei ferme pomicole, nu consideră o problemă faptul că nu toți elevii care vin la practică rămân ca angajați după absolvire, dând un exemplu personal în acest sens: doar zece colegi de promoție de la USAMV au rămas să lucreze în agricultură, printre care și el, care a preluat afacerea familiei.

La rândul său, Radu Moișanu, reprezentant al uneia dintre cele mai mari firme producătoare de vinuri, care este deja partener de practică al Liceului Agricol Huși, a declarat că societatea la care lucrează este deschisă să împărtășească cu elevii avantajele utilajelor de ultimă generație, cum ar: combina de recoltat struguri și mașina de cârnit vița de vie, considerând să este important pentru elevi să cunoască tehnica de vârf din agricultură. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Coronavirusul lovește în economia județului Vaslui: 2.700 contracte de muncă au fost suspendate

de Dănuț CIOBANU  În județul Vaslui au fost suspendate, ...

Doi șoferi, prinși băuți la volan în Negrești, în plină criză de coronavirus

Doi conducători auto au fost prinși băuți la volan ...

Tone de apă și suc, donate Spitalului Județean Vaslui de Crucea Roșie

Tone de apă și suc produs de una dintre ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: