Home / Social / Copiii cu autism de la „Star Of Hope” Bârlad au împărțit baloane de Ziua Internațională pentru Conștientizarea Autismului

Copiii cu autism de la „Star Of Hope” Bârlad au împărțit baloane de Ziua Internațională pentru Conștientizarea Autismului

de Mihaela NICULESCU

Copiii cu autism din cadrul Fundației „Star of Hope”, centrul Bârlad, au ieșit ieri împreună cu părinții lor să împartă baloane albe și albastre cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului. Au dorit prin această activitate să se facă văzuți și auziți de comunitatea din care fac parte.

Nu întâmplător, au ales să împartă și să înalțe baloane în fața Primăriei. În acest fel, conducerea orașului a putut fi sensibilizată ca, pe viitor, să ajute din când în când acești copii speciali, pe care deocamdată îi sprijină financiar doar fundația din Suedia.

Suntem în stradă și împărțim baloane pentru a arăta că și copiii cu autism fac parte din comunitate, din societate și că au același drepturi ca ceilalți, de a fi respectați de cei din jur, de a nu fi marginalizați și priviți ca niște oameni fără șansă. Fundația pe care o reprezint se implică de câțiva ani în asigurarea gratuită a unor terapii precum logopedia, în consilierea părinților, dar și în desfășurarea unor activități de socializare sau de sprijinire a copiilor în rezolvarea temelor de la școală. Avem în grijă 22 de copii cu autism și ne gândim la viitorul celor care în curând vor împlini 18 ani. În acest sens, dorim să dezvoltăm mai mult atelierul «Micii meseriași», pentru ca tinerii cu autism să își poată ocupa timpul cu ceva util. Nu vor trebui să stea între patru pereți, ci vor trebui să socializeze, venind zilnic la atelier pentru a ajuta la confecționarea de obiecte, iar acest lucru îi va salva”, ne-a declarat Petronela Pintilie, reprezentantul „Star of Hope” la Bârlad.

Ieri, 2 aprilie, de Ziua Conștientizării Autismului, fiecare dintre noi ar fi trebuit, în semn de solidaritate cu cei cu autism și cu părinții acestora, să poarte un obiect vestimentar albastru, o eșarfă, un sacou, să aprindă un bec albastru. La Bârlad, cei de la „Star of Hope” au împărțit baloane albastre, sperând că cei din jur vor conștientiza ce înseamnă această afecțiune și dacă pot să sprijine acești copii și familiile lor. Autismul și dizabilitățile nu aleg, ele nu țin cont de educația părinților, nici de statutul lor social, nici de zone geografice. Autismul poate apărea în orice familie, solicitând o rezistență și o voință ieșite din comun, pentru a trăi o viață demnă chiar și atunci când legislația nu îi sprijină cu nimic pe cei afectați de această tulburare neuropsihiatrică. Părinții visează la ziua când se vor descoperi cauzele acestei afecțiuni. Până atunci, visează și la apariția unor centre, unde copii lor să urmeze terapii specifice, cum ar fi terapia „ABA”. La Bârlad există mai multe ONG-uri care se ocupă de copiii cu tulburări din spectrul autist: „Star of Hope”, „Bună Ziua Copii”, Casa „ESME” și Fundația „Cristi’s Outreach”. Dintre toate, doar ultima are specialist în terapie ABA, dar, din păcate, nu pot beneficia de ea decât 30 de copii. Fundația este sponsorizată din America, părinții copiilor cu autism contribuind după propriile puteri cu donații. Recent, fundația a primit de la Clubul „Rotary” Bârlad dotare pentru amenajarea unei camere senzoriale, absolut necesară recuperării copiilor cu autism. Statul român nu finanțează pregătirea specialiștilor în terapia ABA, cei câțiva care există la nivel de țară fiind școlarizați de către ONG-uri.

Autismul poate fi observat din primul an de la naștere, dar el se poate instala și la 2 – 3 ani, când copilul, normal până atunci, pierde achizițiile cognitive de socializare și de comunicare. Aproape 80% dintre copiii cu autism se recuperează, doar dacă beneficiază la timp de tratament și terapii specifice.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Tinerii fermieri din satele vasluiene sunt salvatorii produselor tradiționale

Produsele tradiționale continuă să fie în atenția fermierilor vasluieni. ...

Economia județului Vaslui este în colaps. Aproape jumătate din salariații din sectorul privat intră în șomaj

de Dănuț CIOBANU  La data de 2 aprilie 2020, ...

Episcopul Ignatie al Hușilor. Molima hristofobiei în vreme de pandemie – a fost descoperit „vaccinul” împotriva coronavirusului –

În plină pandemie, scotocind grijuliu în garderoba ideologică, prin ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: