Home / Administratie / Primăria Bârlad – mână moartă în războiul dintre oamenii de afaceri și cărăușii de la Podul Pescăriei

Primăria Bârlad – mână moartă în războiul dintre oamenii de afaceri și cărăușii de la Podul Pescăriei

de Mihaela NICULESCU

Câțiva căruțași bârlădeni, nemulțumiți de decizia autorităților locale, au luat ieri drumul Primăriei Bârlad, pentru a discuta cu edilul orașului, după ce, de două săptămâni, li s-a interzis să staționeze cu căruțele pe locul pe care așteptau până acum clienții, adică pe digul de la intrarea în Podeni.

Oamenii, care își întrețin familiile din cărăușie, au înțeles că nu mai pot parca pe dig, ca urmare a unor sesizări venite de la cetățenii din zonă, dar nu înțeleg de ce Primăria nu a găsit un alt loc pe care aceștia să poată să staționeze cu căruțele. La Bârlad sunt în jur de 80 căruțași, care își întrețin familiile din această activitate. Majoritatea sunt trecuți de 45 de ani și nu au șanse de angajare, alții sunt bolnavi sau pensionați pe caz de boală și cei mai mulți sunt atât de săraci încât calul și căruța le aduc singurele venituri în familiile numeroase.

Cărăușia este singura noastră șansă de a ne câștiga existența. De 40 de ani fac cărăușie, asta știu și cu asta îmi țin familia. Nu câștig mult, dar 10 lei pe zi este mai mult decât nimic. Sunt operat la inimă, am două stenturi, nu am unde să mă angajez așa că singura mea salvare este să fac un ban din cărăușie. Domnul primar, atunci când a venit în campanie în Podeni, unde locuiesc eu, pe «Elena Doamna», ne-a promis multe, dar a făcut puțin. A rezolvat problema străzilor, a canalizării, a gunoiului, le-a rezolvat pe toate și am rămas doar noi problema”, și-a spus oful Gheorghe Hurmuz.

”Noi unde să staționăm?”

De zeci de ani, staționarea căruțelor a fost permisă în zona pieței, ulterior pe timpul mandatului lui Constantin Constantinescu locul a fost mutat din piață pe dig. Din dispoziția actualului primar, de două săptămâni, căruțele nu mai au voie aici. Căruțasii au găsit o modalitate de a staționa, câteva zeci de metri mai departe, în continuarea digului, după intersecție, dar nu au rămas netaxați, Poliția Locală a amendat căruțașii prinși pe picior greșit. Unii habar nu aveau dacă au fost amendați sau au primit avertisment, pentru că nu știu să citească.

Știți câte amenzi avem până acum? Eu am 2.000 lei, sunt alții cu 1.400, cu 2.500 și chiar cu 4.700 lei. Sunt acumulate în doi ani, pentru că am parcat și noi pe unde am putut. Nu putem să ne plătim impozitul din cauza amenzilor, pentru că întâi trebuie să le plătim pe acestea. De unde? Nu avem cu ce. Suntem de acord să nu circulăm decât pe drumurile stabilite de Primărie, dar unde să staționăm? Unde să vină clienții să ne caute? Eu de exemplu am o palmă de pământ la Grivița, pe care îl lucrez așa cum pot, operat la inimă. E destul de greu să ajungi de la Bârlad cu căruța în sat, dar am înțeles și respectăm traseul stabilit de conducerea Primăriei, ocolim mai mult în oraș, dar n-avem ce face. Nu asta e problema, ci locul de staționare. Eu cred că în orașele mai dezvoltate căruțele au dispărut, pentru că e un alt nivel de trai, dar la noi în județ și la Bârlad nu-i așa, nu sunt locuri de muncă. Eu sunt pensionat pe caz de boală, am lucrat la IAS Bârlad și am 520 lei pensie. Cum pot eu să-mi întrețin copiii care nu au servici și nepoții”, a declarat pentru Est News Gică Ailenei.

Oamenii de afaceri și cărăușii, în așteptarea unei soluții deștepte

Căruțașii și-au luat inima în dinți și au venit disperați la primar, pentru a afla ce are de gând cu ei. După câteva zeci de minute de așteptare, primarul Dumitru Boroș a venit să dialogheze cu ei și i-a asigurat că deocamdată pot staționa cu căruțele în același loc, pe dig, cu condiția să păstreze curățenia și ordinea.

Ne-a asigurat că putem rămâne tot acolo și că va vorbi cu comandantul Poliției Locale, pentru a da ordin polițiștilor să nu ne mai amendeze. Nu știu ce se va întâmpla dacă vor apărea noi sesizări de la cei care au case și garaje în zonă. Sper ca într-un fel sau altul situația să se rezolve. Nu ținem morțiș să rămânem pe dig, dar să ne pună la dispoziție un alt teren pentru staționare”, a declarat un căruțaș mulțumit că, până una-alta, situația s-a rezolvat și că va reuși să câștige în continuare ceva bani, mai ales că Paștele se apropie.

Din păcate, atelajele cu cai, care în occident sunt rarități și atunci folosite pentru divertisment, la Bârlad sunt o prezență permanentă. Împrejurimile Podului Pescăriei s-au tipărit pe retina localnicilor ca fiind locurile unde bălegarul, caii, căruțele, consumul de alcool ”la botul calului” (și la propriu și la figurat), fac casă bună. Cu puțin timp în urmă, mai mulți întreprinzători privați care și-au deschis afaceri în zonă s-au plâns că priveliștea dezagreabilă produsă de cărăuși le afectează relațiile comerciale. Ca susținători ai economiei locale, aceștia au cerut autorităților să găsească soluții care să permită dezvoltarea civilizată a zonei. Se pare că la Bârlad va mai dura mult și bine până va apărea un primar cu atitudine, cu viziune și cu idei, care să impună soluții clare în urma cărora Bârladul să scape de mizerabila imagine de târg medieval, iar oameni necăjiți să aibă parte de condiții de a mânca cinstit o bucată de pâine.

 

About Tehno Redactor

x

Check Also

Un bărbat a murit în apropiere de Mănăstirea Bujoreni după ce a fost înțepat de viespi

Un bărbat de 41 de ...

Două persoane care erau date dispărute au fost găsite de polițiștii vasluieni

Doi bărbați în vârstă de ...

Tânără de 15 ani din Zăpodeni dispărută de la domiciliu

Pe 7 octombrie, Valentina – ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: