Home / Sanatate / Care sunt pacienții care pot beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu și cine sunt furnizorii acestor servicii din județul Vaslui

Care sunt pacienții care pot beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu și cine sunt furnizorii acestor servicii din județul Vaslui

de Mihaela NICULESCU

De la 1 aprilie s-au modificat condițiile pe care trebuie să le îndeplinească furnizorii de servicii de îngrijiri la domiciliu aflați în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui. Aceștia vor fi obligați să angajeze cu contract de muncă un medic, cu șapte ore pe zi, sau doi – trei medici, care să asigure asistența medicală zilnic, timp de șapte ore. Tot începând cu 1 aprilie, fiecare furnizor va primi de la CJAS o anumită sumă, în funcție de punctajele obținute, furnizorii de servicii de îngrijiri la domiciliu trebuind să se încadreze în valoarea de contract.

CJAS Vaslui va verifica toate cele șapte firme de îngrijiri la domiciliu aflate în contract cu Casa din județ și, în funcție de modul în care vom constata că sunt respectate noile condiții de contractare, unele vor rămâne, altele poate nu. Chiar dacă de la 1 aprilie au fost impuse noi condiții, firmele vor fi păsuite timp de două săptămâni, până pe 15 aprilie, astfel încât să se pună la punct cu noul contract cadru cu casa”, a declarat pentru Est News Mihaela Chitariu, președintele CJAS Vaslui.

În județul nostru nu există nicio unitate de îngrijiri paliative, aflate sau nu în contract cu CJAS. Prezența furnizorilor de prestări de servicii la domiciliu este singura soluție pentru familiile ai căror membri se află în faza terminală sau spre faza terminală.

Deși o parte a populației crede că îngrijirea la domiciliu înseamnă prezența permanentă a cadrelor medicale în casa pacientului, lucrurile nu stau deloc așa. Fiecare pacient care va apela la servicii de îngrijiri medicale la domiciliu trebuie să știe că pachetul de servicii în acest caz conține următoarele servicii: măsurarea temperaturii, pulsului, tensiunii arteriale, administrarea medicamentelor intramuscular, subcutanat, intradermic, oral, pe mucoase, efectuarea de perfuzii, administrarea medicamentelor intravenos, efectuarea clismei cu scop evacuator, îngrijirea plăgilor, simple sau suprainfectate, îngrijirea escarelor multiple, a fistulelor, îngrijirea tubului de dren, aplicarea de ploscă, bazinet etc.

Toate acestea se execută de asistenții medicali, prezența medicilor fiind necesară doar atunci când normele o impun. De exemplu, asistarea de către medic în timpul administrării tratamentului intravenos de către asistenții medicali.

Care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a beneficia de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu

Pacientul primește la externare, din partea medicului specialist sau a medicului de familie, o recomandare cu care trebuie să se prezinte la CJAS, iar în limita bugetului i se eliberează o decizie de îngrijire la domiciliu. Fiecare își alege furnizorul de servicii pe care îl preferă, de regulă cât mai aproape de casă. În județ, la ora actuală, sunt șapte furnizori de îngrijiri la domiciliu: Recumed SRL Vaslui, SC Daniela B. Medical SRL Vaslui, SC Grile House Fresco SRL Bârlad, SC Centrul Medical Avicena SRL Bârlad, SC Medinova SRL Bârlad, Centrul Diecezan Huși și SC Privat Asistență SRL Negrești.

Reprezentanții CJAS spun că până pe 30 martie nu exista nicio persoană pe lista de așteptare pentru îngrijiri la domiciliu, toate solicitările fiind onorate.

Rămâne de văzut câte dintre aceste firme vor mai furniza servicii de îngrijire la domiciliu după 15 aprilie, adică după verificarea de către CJAS.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui, decis să reformeze instituția pe care o conduce

de Mihaela NICULESCU   Hotărât ...

ULTIMA ORĂ! Pompierii bârlădeni au salvat o femeie de 80 de ani și au stins incendiul care cuprinsese un trailer

de Mihaela NICULESCU Două intervenții ...

Update! Accident cu șase victime la Sărățeni

Update: Accidentul produs în această ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: