Home / Politic / Deputatul Olteanu a cerut ca Ministerul Dezvoltării să finanțeze prin PNDL și înființarea și extinderea rețelelor de gaze

Deputatul Olteanu a cerut ca Ministerul Dezvoltării să finanțeze prin PNDL și înființarea și extinderea rețelelor de gaze

Deputatul liberal Daniel Olteanu solicită ministrului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Paul Stănescu, introducerea unui nou domeniu strategic finanțabil prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

În cadrul unei declarații în Parlament, deputatul liberal a arătat limitele actualului PNDL, dar și avantajele finanțărilor ce ar putea fi acordate prin acest program pentru înființarea și extinderea rețelelor de gaze, subliniind că, în acest mod, ar putea crește atractivitatea mediului rural și orașelor defavorizate în rândul investitorilor. Referindu-se la beneficiarii acestei măsuri, Olteanu menționează că aceștia sunt atȃt persoanele fizice, cȃt și micii întreprinzători, care ar putea înlesni dezvoltarea comunităților în care administrațiile locale vor accesa fonduri prin PNDL pentru înființarea și extinderea rețelelor de gaze.

″Mă număr printre parlamentarii care susțin public utilitatea Programului Național de Dezvoltare Locală. Cu critici firești, PNDL ar trebui să aibă rolul principal, în acest moment, de a asigura o alocare de resurse acolo unde fondurile europene își dovedesc limitele. Acolo unde anumite linii de finanțare au fost supracontractate și acolo unde proiectele nu ajung la acel punctaj necesar pentru a fi eligibile, PNDL trebuie să fie soluția. Însă, PNDL nu prezintă garanții clare că nu finanțează proiecte care ar putea fi realizate cu fonduri europene, iar asta e o risipă. Cheltuim fonduri de la bugetul de stat pentru investiții care puteau beneficia de finanțare europeană. În plus, deși generos din punctul de vedere al domeniilor care pot fi finanțate, PNDL este totuși limitat. Domeniile din prezent – instituții de învățământ, apă și canalizare, poduri și podețe, drumuri, obiective culturale, asigură strictul necesar în comunitate. Poate că doar investițiile în infrastructură turistică și cele în târguri și oboare pot fi asimilate unora care să asigure trecerea comunelor și orașelor la nivelul următor de dezvoltare, dincolo de asigurarea serviciilor de bază″, a declarat Daniel Olteanu, care a propus introducerea unui nou domeniu de finanțare prin PNDL, înființarea și extinderea rețelelor de gaze, măsură ce ar putea servi drept soluție inclusiv pentru atragerea investitorilor în mediul rural și în orașele defavorizate.

″Vin cu o propunere concretă pentru etapa următoare a PNDL: finanțați înființarea și extinderea rețelelor de gaze! Vă solicit, domnule ministru Paul Stănescu, să aveți în vedere nu doar faptul că prețul lemnului de foc s-a dublat, ci și faptul că, prin extinderea rețelelor de gaze, avem ocazia să creștem atractivitatea unei investiții în hale de producție, inclusiv în mediul rural și în orașele defavorizate. Pe lângă beneficiarii persoane fizice, aceste rețele de gaze vor spori atractivitatea unor unități-administrativ teritoriale în rândul antreprenorilor, iar aici mă gândesc în primul rând la micii întreprinzători. Avem rezerve de gaze de peste 200 miliarde metri cubi în Marea Neagră, dar principala preocupare a statului român pare a fi, în aceste momente, cum să trimită mai simplu gazele în afara țării. Este nevoie de o intervenție rapidă, intervenție care să stimuleze consumul intern al gazelor, o resursă care trebuie să sprijine în primul rând economia națională. Din acest motiv, modificarea domeniilor strategice finanțabile prin PNDL este una dintre primele măsuri care pot fi luate. Înainte să trimiteți la export producția națională de gaze, asigurați-vă că ați făcut tot ce a depins de Guvern pentru ca această resursă să susțină valoarea adăugată a economiei naționale!″, a susținut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputaților.

Menționăm că deputatul Daniel Olteanu i-a adresat o interpelare scrisă, pe același subiect, ministrului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Paul Stănescu, în cadrul căreia a cerut informații cu privire la motivul pentru care au fost finanțate de la bugetul național, prin PNDL, proiecte care puteau beneficia de implementare cu ajutorul fondurilor europene, în condițiile în care România s-a confruntat cu dezangajări considerabile și pe exercițiul 2007 – 2013.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Situația Școlii „Victor Ion Popa” din Bârlad, motiv de campanie electorală

Consilierii locali PSD nu au participat ieri la dezbaterea ...

Cel mai dezbătut proiect al ședinței de ieri a Consiliului Local Bârlad a fost respins

Discuții interminabile, ieri, în ședința de Consiliu Local Bârlad, ...

Cel mai vechi angajat al Prefecturii Vaslui, Dumitru Ciomaga, numit subprefect al județului

Inginerul Dan Dumitru Ciomaga, cel mai vechi angajat al ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: