Home / Social / Bârlădeanca Andrada Mangu, tânăra creatoare de modă care a renunțat la mirajul înșelător al capitalei pentru a face carieră pe plaiurile natale

Bârlădeanca Andrada Mangu, tânăra creatoare de modă care a renunțat la mirajul înșelător al capitalei pentru a face carieră pe plaiurile natale

de Mihaela NICULESCU

O bârlădeancă, absolventă a unui master în design vestimentar, a avut curajul de a deschide un atelier în orașul natal, cu speranța că va reuși cât de curând să convingă femeile cu stil să-i treacă pragul. Asta după ce a constatat că în capitală tinerii fashion designeri nu sunt apreciați la justa lor valoare și sunt puși la munca de jos.

Andrada Mangu a împlinit pe 7 aprilie 27 de ani și încet dar sigur își vede conturat visul. Deși se află la început de drum, tânăra creatoare e mulțumită că a reușit să facă acest prim pas, acela de a-și amenaja un atelier de creație, unde să-și valorifice cunoștințele și talentul în materie de design vestimentar. Ar fi vrut să lucreze la un atelier din capitală, dar experiența nu tocmai plăcută pe care a avut-o după terminarea facultății a determinat-o să ia decizia de a se întoarce acasă și de a lucra pentru concitadinii ei.

Zâmbetul amar al omului superior, în ograda duduiei Bianca Drăgușanu

Am absolvit în 2016 un master în Fashion Design la Universitatea Națională de Arte din București. După finalizarea studiilor am vrut să lucrez în domeniu, așa că am tatonat terenul și am bătut la ușile mai multor ateliere de croitorie ale unor case de modă celebre sau mai puțin celebre din București. Am reușit să mă angajez în câteva, inclusiv în atelierul Biancăi Drăgușanu. Timp de un an, am lucrat, vine vorba, în aceste ateliere, numai că nu am câștigat nici bani, dar nici măcar experiență. Cât despre satisfacție profesională… Mi-am imaginat că în calitate de proaspătă absolventă a unui master în Fashion Design voi fi primită altfel, dar am constatat că lucrurile nu stau așa cum credeam eu. Doream să lucrez, să capăt experiență, să învăț lucruri noi. Din păcate, în acest timp nu am învățat nimic, și asta pentru că mi se cerea doar să car materiale și să mă ocup de curățenie. În atelierul Biancăi Drăgușanu mi-am irosit timpul ocupându-mă tot de curățenie. Mă simțeam inutilă, eram practic o femeie de serviciu plătită prost. Nu eram singurul absolvent de Fashion Design care se confrunta cu un asemenea tratament, de aceea mulți colegi de-ai mei au renunțat la domeniul în care s-au pregătit, alegând să se angajeze în lanțuri de magazine, unde erau plătiți de două – trei ori mai mult. Nu am suportat această atitudine a patronilor de ateliere, eu fiind o ființă destul de sensibilă și nu o persoană dură, cum poate ar fi trebuit să fiu pentru a lucra într-un asemenea atelier, după ani buni de ucenicie”, ne-a mărturisit Andrada.

Sătulă să fie umilită, creatoarea bârlădeană a tras aer în piept și a luat decizia de a lucra pe cont propriu. În București era imposibil să-și amenajeze un atelier, întrucât costurile ar fi fost enorme, așa că singura soluție era să se întoarcă acasă și să își deschidă propria afacere. Ajutată de mama sa, Andrada a reușit să închirieze un spațiu. A investit ceva bani în amenajarea acesteia, în procurarea materialelor și accesoriilor și aici își petrece zilnic, de câteva luni încoace, 10-14 ore creând ținute care să o reprezinte.

Atelierul pe care l-am amenajat în luna noiembrie a anului trecut este pentru mine un adevărat balsam. Simt că m-am reabilitat moral și că mi-am recăpătat energia pentru a merge mai departe pe drumul frumos, dar greu, pe care mi l-am ales. Înainte de a lucra în atelier am exersat acasă, am achiziționat o mașină de cusut, second-hand dar foarte bună, cu care am început să cos pentru mine și familia mea. După ce am reușit să-mi pun la punct atelierul, am angajat o croitoreasă cu jumătate de normă, pe doamna Flori, care coase la aceeași mașină. Ea croiește după tiparele mele, trage la mașină, iar eu o ajut în special la finisări sau aplicarea manuală a accesoriilor. Ca orice început, este greu. În designul vestimentar clientela este cea mai importantă, dar pentru a ajunge să o ai și să-ți fie fidelă trebuie să o convingi. Deocamdată, accept și comenzi ale clientelor care vin cu anumite modele, dar în cel mai scurt timp vreau ca toate doamnele și domnișoarele care vin la mine la atelier să se familiarizeze cu ceea ce înseamnă o casă de modă. Trebuie să vină din plăcere, să aleagă dintre modelele create de mine și materialele pe care le propun eu. Concret, vor trebui să știe că nu se vor adresa unei croitorese, ci unui creator de modă, croitoreasa fiind doar executantul”, a mai adăugat Andrada Mangu.

Drumul Andradei a trecut și pe la ”Bravo, ai stil!”

Ambițioasa bârlădeancă este conștientă că în meseria pe care și-a ales-o este nevoie permanent de experimentare, de reinventare și mai ales de efortul de a găsi un brand, adică acel stil unic care să dea personalitate creațiilor sale. Pentru a-și câștiga clientela trebuie ca într-un timp foarte scurt să definitiveze acest stil. De fapt, o primă întâlnire a hainelor create de Andrada cu publicul bârlădean s-a produs pe 9 martie, atunci când a avut loc și o primă prezentare a ținutelor realizate de aceasta în decursul mai multor luni. Hainele au atras atenția publicului pasionat de modă, o parte a acestuia intrând în rândul clienților săi.

„Am avut emoții mari la lansarea primelor mele creații. Colecția <<W>>, cum am numit-o, am dedicat-o celor mai importante ființe din viața mea, mamei și bunicii mele materne. Am prezentat 70 de ținute casual, basic, dar și haute couture, înnobilate cu elemente tradiționale, broderii manuale și perle cusute manual. Sunt de la cămăși, rochii, până la geci de fâș cu blană naturală, paltoane, pantaloni, atât pentru fiecare zi cât și pentru evenimente deosebite”, a explicat Andrada.

Printre obiectele vestimentare prezente în colecție se regăsește și o capă din pene naturale, una dintre cele două piese cu care s-a prezentat la emisiunea „Bravo, ai stil!”, la rubrica „Tineri creatori de modă”.

A fugit de design vestimentar, dar tot aici a ajuns

Crina, mama Andradei, nu și-a încurajat fiica să urmeze o facultate de design vestimentar, conștientă fiind că pentru a face parte din această breaslă ar fi fost nevoie de mulți ani de ucenicie, iar ideea de a avea un atelier în capitală era o utopie, întrucât punerea la punct a unui asemenea spațiu, poate și a unui magazin de prezentare, ar fi însemnat cheltuieli financiare enorme, pe care nu și le-ar fi permis. Andrada a ascultat-o și s-a îndreptat către Facultatea de Design industrial din Iași, specializarea „proiectare de obiecte”. Deși profesorul cu care vorbise în prealabil înainte de admitere i-a descris într-un anumit fel facultatea, tânăra studentă nu a găsit nimic din cele ce i se spuseseră, ci cu totul altceva, neinteresant și neatrăgător pentru ea. Totuși a terminat facultatea, a fost chiar bursieră, dar gândul ei era tot mai mult la un master în domeniul Fashion Design, unde s-a și înscris de altfel, la Universitatea Națională de Arte din București. Faptul că nu absolvise o facultate cu acest profil a fost un dezavantaj pentru că a trebuit să umple singură diferențele de pregătire între ea și colegii care aveau o licență pe această specializare. Andrada a rămas oarecum dezamăgită de cursurile de la master întrucât nu făcea deloc practică, i se cerea să creeze modele, să facă schițe pe care apoi să le transpună în produse.

Mie mi-a fost foarte greu pentru că nu veneam cu un bagaj de cunoștințe, nici teoretice nici practice. Făceam schițe pe care apoi le transformam în obiecte vestimentare, create după tipare imaginare, care să se potrivească manechinului. N-o să vă vină să credeți, dar masterul nu mi-a adus foarte mari satisfacții în afară de diploma pe care am obținut-o și bursa de care am beneficiat ca masterand”, a mai completat Andrada.

Incredibil, tânăra creatoare de modă a început să învețe singură, de pe Youtube, cum să coase la mână și la mașină și cum să facă tipare. Înainte de a-și deschide atelierul a aprofundat aceste cunoștințe și a început să construiască tipare de mânecă, de pantaloni, să învețe tipuri de croi și foarte multe lucruri despre materiale. A început să facă apoi haine după aceste tipare pentru mama sa, pentru colege și apoi pentru alte persoane, femei cu gust, devenite cliente ale atelierului său de modă. A realizat și vândut până acum 50 de obiecte vestimentare pentru clientele sale, femei mai tinere sau mai în vârstă, unele aflate pentru prima oară în fața unui fashion – designer.

Andrada are încredere în talentul său, este tenace, răbdătoare, și este convinsă că va reuși să îmbrace cu stil tot mai multe femei, obținând în cele din urmă satisfacțiile profesionale, care contează foarte mult pentru ea. Are și câteva sfaturi pentru cei care vor să studieze Fashion Design: să fie pasionați de crearea de obiecte vestimentare, să nu se bazeze doar pe facultate ci să facă practică, chiar înainte, din timpul liceului, să aibă un caracter puternic și să fie dispuși să facă sacrificii dacă vor să aibă propriul atelier, sau să fie dispuși să facă și compromisuri dacă vor să lucreze în case de modă mai mici sau mai mari. Ca o tânără ce a trecut printr-o experiență destul de amară, are și un sfat pentru absolvenții care încearcă să se angajeze în ateliere de creație – să nu accepte umilința și nici să li se fure ce au mai de preț, creația. De cele mai multe ori se întâmplă ca la interviurile de angajare schițele cu modelele realizate de tineri absolvenți de Fashion Design să fie analizate și apoi însușite și puse în valoare fără ca adevăratul creator să aibă vreun beneficiu.

Ucenicia trebuie făcută cu modestie și bunăcuviință, dar cu demnitate. Un designer vestimentar umil nu va fi niciodată un creator de modă de succes”, a încheiat Andrada.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primarul Boroș promite bârlădenilor un ambulatoriu extins și dotat corespunzător. Despre un nou corp de spital, niciun cuvânt, deși promitea acest lucru în urmă cu câteva luni

Spitalul din Bârlad va avea peste trei ani un ...

Se lucrează de zor la Oltenești. Autoritățile locale vor și gaze pentru locuitori.

Autoritățile locale din Oltenești continuă investițiile în infrastructură și ...

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: