Home / Administratie / Cine ne plătește pensiile în următorii 20 de ani? – Iată analiza care arată că viitorul județului Vaslui stă pe o bombă cu ceas

Cine ne plătește pensiile în următorii 20 de ani? – Iată analiza care arată că viitorul județului Vaslui stă pe o bombă cu ceas

Datele de la Institutul Național de Statistică indică un dezechilibru îngrijorător, în anumite regiuni din țară, între numărul persoanelor care beneficiază de pensie de asigurari sociale de stat și numărul salariaților. Județul Vaslui nu face excepție, dar se situează puțin peste Giurgiu și Teleorman.

Un angajat vasluian plătește pentru un pensionar și jumătate! Aceasta este concluzia care reiese din informațiile oficiale publicate de către Institutul Național de Statistică, cu privire la raportul dintre persoanele aflate în prezent pe piața muncii și cele care s-au retras din activitate și primesc pensie de asigurări sociale de stat.

Acest raport variază semnificativ în funcție de zonă, regiunile bogate avȃnd cele mai puține probleme în a asigura veniturile pensionarilor. Astfel, dacă în Municipiul București și în Ilfov doi salariați plătesc pentru un pensionar, în județe precum Vaslui, Giurgiu și Teleorman, un angajat plătește pentru aproape doi pensionari. Mai exact, raportul pensionari – salariați este de 15 la 10 în județul Vaslui, 16 la 10 în județul Giurgiu și 17 la 10 în județul Teleorman. Asta, deși numărul pensionarilor a scăzut și continuă să scadă în Romȃnia, de la an la an. În 2017, erau 5,228 milioane persoane au beneficiat de pensie de asigurări sociale de stat, cu 29.000 persoane mai puțin față de anul precedent. În același an, raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 9 la 10, cel mai mare de pȃnă acum.

În ceea ce privește pensia medie lunară, în 2017 aceasta a fost de 1.069 lei, mai mare cu 12,8% față de 2016. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.026 lei, iar raportul dintre pensia medie de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit și fără contribuția de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 52,8%, comparativ cu 53,3%, în anul precedent.

Și valoarea pensiei medii de asigurări sociale de stat a înregistrat variații semnificative în funcție de regiune, iar diferența dintre valoarea minimă și cea maximă a depășit 400 lei. De exemplu, de la valori de 825 lei în județul Botoșani, 827 lei în județul Giurgiu, 850 lei în județul Vrancea, se ajunge la valori de 1.304 lei în Municipiul București, 1.282 lei în județul Hunedoara și 1.226 lei în județul Brașov.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2017, numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6 / 2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent, indemnizație socială), a fost de 828.500 persoane. Dintre acestea, 660.200 persoane au fost din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 14,1% din totalul pensionarilor din această categorie, 160.300 persoane au fost din rândul pensionarilor proveniți din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 42,7% din totalul acestora, și 8.000 persoane au provenit din sistemul militar, reprezentând 4,8% din totalul acestei categorii.

În statistici, viitorul e negru꞉ peste 20 de ani, un angajat va susține 2,5 pensionari

Pentru că numărul angajaților este în permanentă scădere, iar cel al pensionarilor, în creștere, mai multe asociații din țară atrag atenția că, în următoarele două decenii, România se va confrunta cu o problemă demografică uriașă. Calculele cele mai optimiste creionează situația în care, la nivel național, vor fi sub 3 milioane de salariați, iar pensionari, aproape 7 milioane. Cȃți dintre aceștia vor fi rămas atunci în granițele județului Vaslui, cel mai sărac din țară și din Uniunea Europeană? (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Nicu Palade va conduce Locativa Vaslui și după ieșirea societății din insolvență

Consiliul Local (CL) Vaslui va aproba în ședința extraordinară ...

Tone de apă și suc, donate Spitalului Județean Vaslui de Crucea Roșie

Tone de apă și suc produs de una dintre ...

Bătrânii și persoanele izolate la domiciliu, ajutate cu alimente de către Episcopia Hușilor

Bătrânii care nu se pot deplasa și persoanele izolate ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: