Google+
Home » Politic » Daniel Olteanu꞉ ″Ungaria cumpără monumentele de patrimoniu din România, pentru că statul român refuză să conserve istoria națională″

Daniel Olteanu꞉ ″Ungaria cumpără monumentele de patrimoniu din România, pentru că statul român refuză să conserve istoria națională″

Deputatul liberal Daniel Olteanu solicită Guvernului demararea de urgență a unei proceduri de evaluare a monumentelor naționale de patrimoniu, care se află în stare de degradare și sunt oferite spre vânzare statului român.

În cadrul unei declarații în Parlament, completată cu o interpelare, Olteanu a susținut că, în anul Centenarului Marii Uniri, România trebuie să-și apere identitatea prin acțiuni concrete, nu prin vorbe, în condițiile în care inventarul național al monumentelor de patrimoniu cuprinde numeroase imobile care trebuie să iasă din ruină, inclusiv la nivelul județului Vaslui. Referindu-se la achiziția recentă a unei clădiri de patrimoniu din Satu Mare, de către o corporație deținută chiar de statul maghiar, deputatul liberal a subliniat că este rușinos ca Romȃnia să aștepte intervenția străinilor pentru salvarea monumentelor naționale. Daniel Olteanu a propus Guvernului ca, în lipsa unor soluții proprii, să se inspire din modelul statelor care alocă fonduri nu doar pentru patrimoniul de pe teritoriul țării, ci și pentru monumentele din afara granițelor.

″Constat, în anul Centenarului, că unul dintre cele mai eficiente exemple în ceea ce privește atenția acordată monumentelor de patrimoniu din țară ne este oferit de Ungaria, nu de instituții ale statului român. Această concluzie vine după ce clădirea fostului Hotel ″Dacia″ din Satu Mare a fost achiziționată nu doar de către o companie maghiară, așa cum a apărut informația în public, ci de către una dintre cele mai importante entități de management al activelor din Ungaria, o entitate deținută chiar de statul maghiar.

Obiectivul declarat al acestei entități a statului maghiar, MANEVI Zártkörű Részvénytársaság, controlată de Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., Corporația Națională de Management al Activelor, este de a conserva și dezvolta în beneficiul Ungariei activele tangibile și intangibile ale patrimoniului național, de la peste 450 de companii și până la monumente de patrimoniu și opere de artă.

Un astfel de element de patrimoniu național maghiar a fost considerat și imobilul Hotelului ″Dacia″ din Satu Mare, căruia noul proprietar, statul maghiar, vrea să-i redea strălucirea de altădată, pe lângă prima sa denumire, ″Pannonia″.

Putem fi triști pentru faptul că România a refuzat să-și exercite dreptul de preempțiune, iar Ungaria nu a ezitat să ne demonstreze, din nou, că patrimoniul național nu este o piatră de moară, ci o investiție pentru viitorul națiunii. Putem fi bucuroși, în același timp, pentru faptul că o clădire monument de pe teritoriul României, aflată în degradare, refuzată de statul român, va fi reabilitată și introdusă în spațiul cultural european″, a declarat Daniel Olteanu, care a menționat că este datoria Guvernului să găsească o soluție pentru a opri nu doar degradarea, ci și înstrăinarea monumentelor naționale de patrimoniu.

″În anul Centenarului, remarc faptul că România refuză să-și susțină identitatea altfel decât cu vorbe, și mă gândesc acum la monumentele de patrimoniu din județul Vaslui aflate în stare de degradare, pe care nici Ungaria nu le vrea. Fosta Bancă a Tutovei și Casa Atanasiu din Bârlad sunt doar două dintre acestea. Ar fi rușinos să apelăm, pentru salvarea acestora și a multor altora, la Ministerul Dezvoltării Naționale din Ungaria. Trebuie să acceptăm, însă, că vecinii noștri sunt un exemplu de determinare, seriozitate și voință și, cel mai important, alocă fonduri nu doar pentru patrimoniul de pe teritoriul Ungariei, ci și pentru monumentele din afara țării.

În acest context, este o datorie sfântă a Guvernului să demareze de urgență o evaluare a monumentelor naționale de patrimoniu aflate în degradare și oferite statului român spre vânzare și, în lipsa unor soluții proprii, să se inspire pur și simplu din exemplul Ungariei, pentru a le salva. Monumentele de patrimoniu din județul Vaslui așteaptă ieșirea din ruină″, a susținut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputaților.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: