Google+
Home » Sanatate » Dezamăgire maximă pentru cadrele medicale bârlădene care așteaptă cu înfrigurare noile salarii „dublate” sau „triplate”

Dezamăgire maximă pentru cadrele medicale bârlădene care așteaptă cu înfrigurare noile salarii „dublate” sau „triplate”

de Mihaela NICULESCU

Dezamăgire totală! Majoritatea cadrelor medicale din Bârlad au rămas fără glas, după ce, marți, au intrat în posesia dispozițiilor privind majorarea salariului de bază. Cei mai mulți asistenți medicali au văzut negru pe alb cum salariile le-au crescut, dar cu procentaje mult mai mici decât cele trâmbițate de guvernanți și ministrul Muncii.

Medicii au primit salarii majorate substanțial, aproape cu 100%, dar nicidecum triplate, cum se tot vehicula în presa.

Chiar dacă legea privind salarizarea în sistemul bugetar a fost aplicată de la 1 martie, adevăratele venituri, majorate sau nu, pe care le vor primi de acum încolo cei din Sănătate le vor afla abia în luna mai, de îndată ce va fi aplicat regulamentul de sporuri. Luna aceasta cadrele medicale din Bârlad vor primi pe 16 aprilie salariile majorate, dar sporurile identice cu cele de până acum, întrucât regulamentul de acordare al sporurilor a fost publicat în Monitorul Oficial abia pe 28 martie și nu a fost timp suficient pentru a se calcula sporurile.

În unitățile sanitare din județ încă se fac calcule, au fost efectuate și simulări pe procente de sporuri și situația a fost transmisă de manageri autorităților locale, solicitându-le un răspuns cât mai curând”, a declarat Daniela Clătinici, președinta sindicatului Sanitas Vaslui.

Conducerea Spitalului de urgență ”Elena Beldiman” Bârlad a fost, ieri, la primărie, pentru a înainta situația cu calculul sporurilor, instituția fiind responsabilă cu acest lucru, în calitate de ordonator de credit. Primăria va trebui să verifice calculul făcut de conducerea spitalului bârlădean și în plus să calculeze procentajul de sporuri al tuturor angajaților primăriei și instituțiilor subordonate acesteia, pentru a afla dacă acest procentaj se încadrează în plafonul de 30%, așa cum prevede legiuitorul. Dacă va fi mai mare, situația se complică, pentru că va trebui să fie diminuate. Cum se va proceda, dacă se va lua din sporurile tuturor angajaților primăriei și instituțiilor subordonate ei, sau doar din sporurile celor din Sănătate, este o întrebare la care nimeni nu ne-a putut răspunde. Deja, în țară, sunt spitale unde sporurile vor scădea. De aceea, salariații afectați au ieșit deja în stradă cerându-și drepturile. Acest lucru s-ar putea întâmpla și la Bârlad.

Personalul medical care lucrează în condiții de risc în Spitalul „Beldiman” va pierde câteva sute bune de lei din venituri, după aplicarea noului regulament de sporuri. Dacă ordonatorul de credit va da vestea bombă că, din calculul efectuat, va rezulta un procentaj mai mare de 30%, vor pierde și mai mult din venituri. Unii asistenți medicali, din secții grele, au aflat după simularea de calcul al sporurilor că vor pierde chiar și 800 lei. Infirmierii la fel, vor primi venituri mult mai mici decât până acum. Cu toate că asistenții medicali și medicii au primit salarii majorate, în luna mai vor constata că Guvernul le-a dat pe de o parte și le ia va lua pe alta, întrucât per total veniturile lor lunare vor scădea, din cauza plafonării sporurilor.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: