Home / Social / Veste bombă pentru economia vasluiană: SC Racova, din nou acționar majoritar la Comcereal! Mii de angajați, salvați de la șomaj, și 50.000 de hectare, scăpate de pârloagă!

Veste bombă pentru economia vasluiană: SC Racova, din nou acționar majoritar la Comcereal! Mii de angajați, salvați de la șomaj, și 50.000 de hectare, scăpate de pârloagă!

de Ionuț PREDA

Anunț bombă făcut de fostul deținător al Grupului de firme Racova-Com-Agro-Pan, Adrian Porumboiu, cu privire la una dintre cel mai importante societăți pe care a deținut-o până în vara anului 2015. Comcereal SA Vaslui, cea care are în arendă zeci de mii de hectare de teren de la diverși proprietari din județ, are un nou acționariat majoritar.

Spun acum, în premieră, că acțiunile Racova au revenit la vechiul proprietar. Așadar, SC Racova SA este proprietar cu 84% la Comcereal, societatea care are de încasat o sumă importantă de pe subvenții. S-au făcut adrese la Ministerul Agriculturii și la APIA ca banii respectivi să nu mai plece prin nu știu ce unghere întunecate, dar acei bani să se blocheze până la insolvență și atunci prin lichidatorul judiciar banii să ajungă la cei care au de încasat arenda. Oamenii nu au nici un fel de vină că ei (n.r-foștii deținători ai Comcereal) și-au bătut joc de contracte și de tot ce aveau de făcut”, susține Adrian Porumboiu.

Fostul deținător al grupului Racova-Com-Agro-Pan mai afirmă că firmele pe care le-a avut sunt aproape toate în insolvență, fără ca cei care le-au preluat să se achite de sarcinile prevăzute în contract. În acest sens, Adrian Porumboiu mai are de încasat sume de ordinul zecilor de milioane de euro de la cei care i-au preluat ce mai mare parte din afaceri. ”În acești trei ani (n.r. – de când s-au vândut acțiunile), au fost mutate terenuri, nu s-a plătit arenda, au lucrat terenurile ca în 1907, iar producțiile sunt cele care sunt. Circuitele financiar-bancare sunt ușor de deslușit, acum în pragul în care se întâmplă ce se întâmplă, și societățile sunt aproape toate, cu o excepție, în insolvență. Deci, asta au făcut noii cumpărători. Sunt lucruri evidente. Dar, oricine trebuie să pună întrebarea ce ma mai interesează pe mine dacă am vândut. Da, am vândut, dar eu am garanții personale la această firmă de câteva zeci de milioane de euro, care trebuiau să fie restituite de noul cumpărător. Ori, treaba aceasta nu s-a întâmplat. Doar eu știu și colaboratorii mei cât am tras să adunăm aproape cele 50.000 de hectare. Să faci una dintre cele mai mari exploatații agricole din Europa nu a fost deloc ușor . A fost o muncă titanică, dar acum sunt indivizii aștia care își bat joc efectiv joc”, crede Adrian Poumboiu.

 

”Am reușit să smulgem Comcereal-ul din ghearele lor”

Fostul proprietar al Grupului Racova-Com-Agro-Pan este de părere că a fost o eroare atunci când a semnat contractul prin care a vândut societățile pe care le-a deținut timp de 18 ani. ”Căutându-i pe cei cu care am semnat, nimeni nu își mai asumă nici un fel de responsabilitate. Am reușit să smulgem Comcereal-ul din ghearele lor și să vedem juridic ce se va întâmpla pentru că, până la urmă, insolvența este eminentă, dar nu putem să îi lăsăm, ca dacă ar avea un program și din insolvență s-ar putea ieși. Dar ei nu au bani, nu au nimic. Vin numai la jumulit. Eu ce pot să vă spun nu este o certitudine sută la sută, dar există o variantă prin care, cel puțin la producția vegetală, lucrurile să poată sa se închege în așa fel încât, pe de o parte, proprietarii terenurilor să-și primească drepturile pe care le au, iar pe de altă parte să lucreze terenurile așa cum trebuie să fie lucrate. Din punctul meu de vedere a fost o eroare totală în momentul în care am semnat contratul. Am crezut că sunt serioși. Au venit cu garanții, am zis că situația va fi alta, dar nici nu îmi place și nu pot să accept variantele lor mincinoase. Sper ca Ministerul Agriculturii, APIA, să înțeleagă momentul mai mult decât dificil și banii din subvenții să ajungă unde trebuie”, a mai adăugat Adrian Porumboiu.

Porumboiu a vândut pentru a salva firmele de la insolvență și cei 6.500 de angajați de șomaj

Adrian Porumboiu a vândut acțiunile de la firmele Comcereal, R-Agro Fălciu și Agrocomplex SA Bârlad în august 2015, după ce grupul de firme pe care îl deținea a început să aibă probleme financiare. ”În anii 2013–2014, grupul de firme a intrat într-o criză financiară neplăcută, dar care se petrece oriunde în lume. Fiind vorba de o firmă sau un grup de firme cu peste 6.500 de angajați și, mai ales, în toți acei ani respectându-și cu sfințenie obligațiile fiscale, plătind la bugetul statului peste 500 de milioane de euro, în momentul în care a apărut această criză m-am gândit ceea ce este mai bine să fac pentru a nu se ajunge la insolvență. Când spun treaba asta, m-am gândit la vânzarea unor active sau a unor societății în așa fel încât activitatea să continue, să fie asigurate locurile de muncă și să se plătească datoriile care erau la acea dată. Pentru această treabă, am angajat una din primele patru firme de consultanță la nivel mondial, care a făcut toate demersurile să găsească un cumpărător cu un potențial financiar consistent în așa fel încât activitatea să continue. Repet, preocuparea de bază la acel sfârșit de 2014 a fost ca firmele să nu intre în insolvență”, susține Adrian Porumboiu.

Fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin și fostul premier Ponta, acuzați că ar fi ”contribuit” la declinul Comcereal

Fostul deținător al Grupului Racova-Com-Agro a vorbit și de modul în care a fost ”ajutat” de foștii decidenți ai guvernului de la acea vreme să vândă acțiunile de la firmele pe care le deținea. ”În momentul în care vedeam și eram ferm convins că se pot rezolva situațiile financiare, a apărut și acea ”bombă atomică” pe care un ministru al agriculturii Daniel Constantin, împreună cu un prim-ministru Ponta au dat o sancțiune de aproape 17 milioane de euro la Comcereal, sancțiune aplicată în patru zile, fără notificări. Pentru treaba asta s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Coincidență sau nu, rămâne să apreciem. Astea sunt lucrurile care s-au petrecut și nu are nimeni nici un fel de vină. Principalul vinovat în treaba asta este subsemnatul, care a fost înconjurat de oameni care trebuiau să stea cam pe la 5.000 de kilometri de mine, nicidecum să fie în preajma mea”, a mai adăugat Porumboiu.

Ceea ce m-a deranjat și mă deranjează enorm este faptul că au aruncat o minciună sfruntată că Porumboiu nu a plătit arenda”

Adrian Porumboiu a explicat, în aceeași conferință de presă, la cine au ajuns acțiunile grupului de firme pe care îl conducea și obligațiile pe care le aveau, așa cum era prevăzut în contract. În data de 8 august 2015, Trans Oil, prin Delta Commodity Genèva, a semnat memorandul cu noi și contractul, care avea niște prevederi foarte clare. Printre altele, până la 30 noiembrie 2015, trebuiau achitate absolut toate datoriile firmelor, inclusiv să fim eliberați, directorii fostelor societății, de garanțiile personale cu care rămăsesem. Din păcate, nu s-a rezolvat mai nimic. Ceea ce m-a deranjat și mă deranjează enorm este faptul că, în mediul de afaceri agricol local și, mai ales, în rândul proprietarilor de teren, nerespectându-și obligațiile contractuale pe care le aveau atât față de mine, cât și față de ceilalți creditori și proprietarii de terenuri, au aruncat o minciună sfruntată că Porumboiu nu a plătit arenda. Vreau să spun răspicat că, în momentul în care am plecat de la conducerea firmelor, am vândut societățile respective, mă refer la Comcereal și Agrocomplex, cu arenda plătită în procent de 94%. După aceea, în 2015, 2016 și 2017 era obligația lor să plătească arenda. Eu am avut o relație perfectă cu proprietarii de terenuri și sunt ferm convins că ea va fi reînnodată pentru că această arendă trebuie plătită”, a conchis Porumboiu.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Copil de 8 ani, rănit grav de un tractor în timp ce stătea în fața gardului unei locuințe din Doagele

Un copil de 8 ani ...

Lucrările la rețelele de apă și canalizare a Hușului, întârziate din cauza crizei de forței de muncă

Modernizarea sistemului de apă și ...

Întreruperile de curent continuă în județul Vaslui. Vezi ce localități vor fi afectate în această săptămână

Săptămâna aceasta curentul electric este ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: