Google+
Home » Social » Controale în piețele județului. Toți comercianții sunt vizați

Controale în piețele județului. Toți comercianții sunt vizați

Comercianți din piețele vasluiene care se dau drept producător agricoli și revând legumele și fructele cumpărate din depozitele en-gros fără facturi și bonuri fiscale, dar și producătorii agricoli, vor fi verificați de către inspectorii Direcției Agricole Județene (DAJ) Vaslui începând de astăzi.

Acțiunile de control din cadrul piețelor agroalimentare sau din piețele en-gros vor viza atât existența spațiului alocat producătorilor agricoli persoane fizice dar și respectarea normelor de etichetare, prevăzute de legislația în vigoare, astfel incât consumatorii să fie informați permanent despre zona de producție și data recoltării produselor agricole.

Menționam faptul că, în situația în care echipele de control vor constata cazuri de nerespectare a prevederilor legii privind organizarea de spații sau zone de vânzare distincte de către administrația piețelor, rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deținătoare ale unui atestat de producător, de minimum 40 % din totalul spațiilor de vânzare existente, vor fi stabilite cu administrațiile acestora măsuri de remediere și angajamente scrise cu termen scurt de aplicare. Pentru o informare cât mai corectă a consumatorilor cu privire la delimitarea zonelor din fiecare piață agroalimentară, ce funcționeaza în județul Vaslui, vor fi întocmite schițe plan ale piețelor agroalimentare, cu amplasamentul tuturor meselor sau tonetelor existente și se vor afișa într-un loc vizibil, precum avizierul existent din cadrul pieței” , ne-a declarat, vineri, Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Atestatul de producător, valabil cinci ani

Începând din acest an, perioada de valabilitate a atestatului de producător a fost prelungită de la unu, la cinci ani, de la data emiterii. Documentul conține cinci file, câte o filă distinctă pentru fiecare an, și se completează anual cu datele din registrul agricol apoi se vizează prin aplicarea ștampilei și a semnăturii primarului comunei sau orașului. Filele distincte trebuie să se încadreze în perioada de valabilitate.

În 2014, Legea piețelor prevedea că spațiile din piețe destinate exclusiv producătorilor agricoli persoane fizice deținătoare ale unui atestat de producător și ale unui carnet de comercializare trebuie să fie de cel puțin 40% din totalul spațiilor de vânzare existente și să respecte cerințele legislației sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor. Certificatele de producător au fost înlocuite în 2014 cu atestatul de producător și carnetul de comercializare a produselor.

Atestatul de producător reprezintă documentul care confirmă persoanei fizice, care desfășoară o activitate economică în sectorul agricol, calitatea de producător agricol, în timp ce carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol reprezintă documentul utilizat de persoana fizică care deține atestat de producător, pentru exercitarea actului de co­merț cu ridicata sau comerț cu amănuntul, a produselor agricole obținute în ferma sau gospodăria proprie.

Ambele documente se emit de primării, la solicitarea producătorilor care doresc să-și valorifice produsele obținute în ferma sau gospodăria proprie. (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: