Google+
Home » Sanatate » Drama unui medic de familie din Bârlad, al cărui comportament produce panică atât printre trecători, cât și printre proprii colegi! Femeia are nevoie urgent de ajutor!

Drama unui medic de familie din Bârlad, al cărui comportament produce panică atât printre trecători, cât și printre proprii colegi! Femeia are nevoie urgent de ajutor!

Un medic de familie din Bârlad, cu grave probleme psihice, stârnește compasiunea bârlădenilor, printre care sunt și foști pacienți ai săi. Doctorița, în vârstă de 47 de ani, cunoscută în anii din urmă ca o femeie frumoasă, cochetă, îngrijită, a ajuns într-o stare jalnică, umblă murdară și înfometată, petrecându-și ziua vorbind singură pe străzile orașului, sau fumând și bând cafea pe treptele mai multor instituții.

Tulburările psihice de care suferă s-au agravat, așa că a început să aibă și accese de violență, agresând trecători, speriindu-i cu un băț gros pe care îl poartă cu ea uneori. Fostul soț împreună cu sora și mătușa doctoriței au încercat să o interneze, dar femeia s-a opus de fiecare dată și așa a rămas a nimănui.

În noaptea de Înviere, doctorița a produs multă agitație în apropierea Bisericii Domneasca, agitând un băț în dreapta și-n stânga, țipând, tulburând astfel ordinea și liniștea publică. Polițiștii aflați în zonă au ridicat-o și au dus-o la Poliție, unde au amendat-o. Au încătușat-o apoi și împreună cu jandarmii au dus-o la secția Psihiatrie, dar femeia a refuzat internarea și a fost lăsată să plece. Așadar, polițiștii au sesizat că femeia are o problemă de sănătate mintală, dar cu toate astea au amendat-o. De ce? Pentru că legea permite.

„În asemenea cazuri, polițiștii intervin doar dacă există dovezi concrete că persoana cu afecțiuni psihice este agresivă și reprezintă un pericol public. Polițiștii acționează doar în urma unei sesizări făcute la 112, prin care se semnalează că o persoană cu tulburări psihice se manifestă agresiv”, ne-a declarat Bogdan Gheorghiță, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui.

Cu alte cuvinte, dacă nu există sesizări din care să rezulte că persoana cu tulburări psihice este vădit agresivă, poliția nu poate interveni pentru a o interna în spital fără acordul acesteia. Legea, în România, chipurile, apără drepturile pacienților, chiar dacă nu au discernământ și chiar și atunci când nu este în interesul lor, aceștia neputând fi internați cu forța. Pare incredibil, dar acestea sunt prevederile legale pe care polițiștii trebuie să le respecte pentru a nu fi trași la răspundere.

Cum a ajuns medicul de familie în această situație?

Femeia a căzut pradă depresiei după ce mama acesteia a murit de cancer de colon, la fel ca și bunica ei. Ca medic, știa că această afecțiune se poate moșteni, iar gândul că ar putea și ea să facă această formă de cancer a terorizat-o, iar obsesia aceasta s-a transformat într-o depresie, care, netratată, s-a agravat.

„În mintea ei, era convinsă că suferă de cancer de colon. O îngrozea faptul că mama ei a murit de această boală, iar din 2015, când a suferit o operație de colecist și s-a simțit rău o vreme, a trăit cu impresia că suferă de boala din cauza căreia a murit mama ei. A ținut să mergem în Austria, la Viena, pentru investigații. Rezultatele au fost bune, dar ea refuza să creadă medicii, motivând că boala nu se diagnostichează chiar așa ușor, sau că medicii o mint. Era clar că avea o problemă psihică, dar nu a conștientizat acest lucru. Depresia s-a agravat, astfel încât, într-o zi, a încercat să se arunce de la balcon. După acest episod, am mers la secția Psihiatrie din Bârlad, dar nu a rămas internată, pentru că am hotărât de comun acord să mergem la București, la Spitalul «Obregia». A acceptat să fie văzută de un medic de acolo, ne-am întâlnit chiar cu un profesor universitar pentru a-i prescrie un tratament. Medicul ne-a spus clar că trebuie internată pentru o monitorizare atentă, în bază căreia să i se pună un diagnostic precis. A refuzat din start ideea internării, a revenit acasă și nu a luat nici un fel de tratament. Am făcut tot ce era posibil și am avut și sprijinul familiei ei din București. Ideea era să o internăm la «Obregia», iar după aceea să se ocupe de ea sora și mătușa ei, să aibă un certificat medical în baza căruia să primească un venit și un însoțitor. Din păcate, ea nu a acceptat ideea că e bolnavă și a ajuns în situația în care este. Eu și fetele mele încercăm să ne vedem mai departe de viața noastră, dar nu ne vom liniști până când n-o vom vedea internată într-o clinică de specialitate”, ne-a mărturisit fostul soț al doctoriței.

Acesta nu a putut să o convingă să se interneze la psihiatrie și în cele din urmă a divorțat întrucât soția nu se mai interesa de nimic, nici măcar de cele trei fiice pe care le au, iar din cauza bolii netratate nu mai puteau conviețui în condiții civilizate. Acesta s-a mutat cu copiii în altă locuință, lăsând-o pe femeie în apartament. Timp de un an, vecinii s-au plâns întruna de gălăgia pe care o făcea și de faptul că uita apa deschisă și aragazul deschise, în plus nu și-a achitat datoriile pentru utilități, așa că fostul soț nu i-a mai permis accesul în apartament.

În România pacienții cu boli psihice au dreptul să refuze internarea, chiar dacă nu au discernământ, cu riscul de a pune în pericol sănătatea și siguranța lor și a celor din jur, dar mai ales de a nu le fi respectată demnitatea, lucrul cel mai grav.

Medicii bârlădeni vor să o ajute

Impresionați de situația în care se află fosta lor colegă, medicii de familie au făcut demersuri la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei, dar și la Poliție și așteaptă ca situația să se rezolve.

„Este colega noastră și este normal să ne intereseze ce se întâmplă cu ea în aceste momente foarte grele din viața ei. A fost un medic bun. A reușit să fie admisă la două examene de secundariat, unul pentru specialitatea Cardiologie și altul pentru Urgențe, dar pe parcurs a renunțat pentru că boala a avansat și totul s-a năruit. A făcut timp de câteva luni și gărzi la Compartimentul de Primire Urgențe din cadrul Spitalului <<Elena Beldiman>>. Din cauza bolii, medicul de familie și-a neglijat pacienții înscriși la cabinetul său, iar Casa Județeană de Asigurări de Sănătate i-a reziliat contractul în decembrie anul trecut. Este singurul medic de familie care nu și-a cumpărat cabinetul, ci l-a închiriat. Primăria a dat-o în judecată pentru neplata datoriilor, dar nu poate fi evacuată din cabinet pentru că nu a fost dată încă o hotărâre judecătorească. Noaptea, doarme în cabinet. Intră seara pe geam și iese dimineața. Ne temem pentru sănătatea ei, dar și pentru siguranța altora, pentru că a devenit violentă. Ne e teamă că într-o seară va lăsa o țigară aprinsă și va lua foc clădirea în care avem cabinetele. Am încercat să o ajutăm, dar din cauza legilor nu am putut face altceva decât să sesizăm anumite instituții”, a declarat un medic de familie bârlădean.

Și totuși, o soluție există, dar cu o condiție absolut stupidă

Acesta a mai spus că femeia ar putea fi internată împotriva voinței sale doar la secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Vaslui, singura unitate medicală din județ care este abilitată să facă astfel de internări. Conducerea Spitalului Județean a confirmat acest lucru, dar și că în conformitate cu procedura, va trebui informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad în legătură cu faptul că femeia a fost internată fără acordul ei. Important este ca pacienta să fie imobilizată și urcată în ambulanță și cu sprijinul Poliției să ajungă la Spitalul Județean. Condiția este să existe un apel la 112 care să semnaleze faptul că femeia cu tulburări psihice este agresivă. Bârlădenii se întreabă ce se întâmplă cine va răspunde dacă într-o zi, fără nici un apel la 112, femeia ar atenta la viața unui om sau ar da foc unei clădiri.

„Ce dovezi mai trebuie, oare, prezentate când simpla imagine a acestei femei, până ieri o doamnă respectată și un medic bun, este cea mai concludentă dovadă? Îmi pare rău că, de atâta timp, nu s-a făcut nimic. În ce țară trăim? Este un om capabil, și în starea în care se află știe să pună corect un diagnostic, credeți-mă. Am lucrat cu ea la Urgențe. E păcat de ea, ar putea fi reabilitată. Mi-a spus că dorește să facă medicină de familie în continuare. Toți colegii mei doresc să fie internată cât mai repede pentru a începe un tratament, pentru a nu fi prea târziu. Ce se mai așteaptă? Să se producă vreo nenorocire?”, ne-a declarat un cadru medical de la Spitalul „Elena Beldiman”.

În ultima săptămână, redacția cotidianului Est News a fost contactată de mai mulți bârlădeni revoltați de nepăsarea autorităților.

„Este neplăcut pentru oricine ca un membru al familiei sale să ajungă într-o situație deplorabilă, demn de milă, cu atât mai mult cu cât e vorba de o persoană publică, cum este doamna doctor. Nu putem înțelege de ce nu se iau măsuri. Ce face Ambulanța, ce fac medicii psihiatri, ce face Poliția și familia?”, ne-a întrebat proprietara unui magazin din zona centrală, unde fosta doctoriță poate fi văzută zilnic.

Poliția nu poate interveni oricum, Ambulanța nu o poate interna cu forța ci doar o poate transporta la spital, iar membrii familiei asistă neputincioși la degradarea fizică și morală a femeii, care nu acceptă să fie internată. Familia a încercat în repetate rânduri să o interneze, dar s-a lovit de refuzul categoric al doctoriței, care nici nu figurează cu afecțiuni psihice în vreo bază de date. (Paul ALEXA)

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: