Google+
Home » Administratie » Licitație cu cȃntec în Bȃrlad꞉ 4 proprietari de mașini se vor bate să închirieze, doar pentru un an, un loc de parcare

Licitație cu cȃntec în Bȃrlad꞉ 4 proprietari de mașini se vor bate să închirieze, doar pentru un an, un loc de parcare

 de Simona MIHĂILĂ

În loc de parcări noi sau măcar de vreun anunț referitor la posibilitatea de a pune la dispoziție șoferilor, în viitorul apropiat, și alte suprafețe de teren unde să-și poată gara mașinile, Primăria Bârlad le-a copt proprietarilor de mașini un regulament nou-nouț de atribuire și folosire a locurilor de parcare deja existente. După toate calculele matematice, haosul va continua în municipiu, pentru că 11.000 de mașini nu încap în 3.000 de locuri de parcare, oricât de mult s-ar dezbate acest regulament!

Vestea bună este că Primăria Bȃrlad a terminat de inventariat mașinile din oraș. La numărătoare au ieșit în jur de 11.000 autoturisme ai căror deținători plătesc impozite.

Vestea rea este că Bȃrladul are doar 3.012 locuri de parcare amenajate de municipalitate pȃnă în anul 2015, pentru că, după această dată, interesul administrației bȃrlădene pentru a crea noi spații de garare nu s-a manifestat practic în niciun fel. Asta, în condițiile în care mașinile s-au înmulțit an de an, ocupȃnd aproape în întregime trotuarele sau chiar prima bandă a drumului, în anumite zone ale orașului, cum este Strada Dragoș Vodă sau Bulevardul Republicii – Zona fostului Cinematograf ″Bȃrladul″ , Zona Spitalului și Zona Grădină.

Primăria a decis că va scoate la licitație cele 3.012 locuri de parcare (mai exact, o suprafață de 51.060 mp), iar bȃrlădenii norocoși vor respira ușurați că nu vor mai trebui să-și facă probleme în legătură cu locul în care garează autoturismul pe care îl dețin. Cum rămȃne, însă, cu ceilalți bȃrlădeni, în număr de peste 8.000, mai puțin norocoși, care nu-și pot permite un abonament anual pentru parcare sau pur și simplu nu vor apuca un loc la strigarea oficială? Vor continua să-și parcheze mașinile, tot în număr de peste 8.000, pe trotuare, pe prima bandă a drumului, pe spațiile verzi și prin orice alt spațiu, în situația în care municipalitatea nu e în stare să descurce problema locurilor de parcare, ci doar să încaseze taxe, impozite și, mai nou, abonamente.

Regulamentul publicat recent pe site-ul Primăriei din Bȃrlad spune că prețul de pornire la licitație, așa numita ″taxă de parcare de reședință″, va fi aprobat de consilierii locali și se va calcula de la data atribuirii locului de parcare, proporțional cu perioada ocupată (numărul de luni / fracțiune de lună). Dacă bârlădenii care au închiriat un loc de parcare nu-și vor achita taxa, vor putea fi executați silit, la fel ca în situația în care nu plătesc impozitul pe teren.

Municipalitatea își ia angajamentul să informeze cetățenii la timp cu privire la desfășurarea licitației pentru locurile de parcare, la care vor putea participa nu doar persoanele fizice, ci și cele juridice. Cei care vor cȃștiga un loc de parcare vor primi o vignetă valabilă timp de un an, care va fi expusă în interiorul mașinii, la loc vizibil, pentru identificare în caz de control. Ei vor putea să-și prelungească abonamentul și pentru anul viitor, dacă vor solicita acest lucru din timp, dar nu vor avea dreptul să subînchirieze locul de parcare.

Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea participa la licitația locurilor de parcare din Bȃrlad

Locurile de parcare vor fi atribuite numai deținătorilor de autovehicule cu masa maximă autorizată sub 3,5 tone. Atenție, însă! Nu pot participa la licitație nici cei care nu au și nu pot dovedi domiciliul sau rezidența în Bȃrlad, nici persoanele juridice care nu pot dovedi calitatea de proprietar ori posesor al unui spațiu în imobilele arondate parcării respective. Una dintre condițiile obligatorii pentru a putea spera la un loc de parcare este ca proprietarii de mașini să aibă inspecția tehnică periodică la zi, cu excepția celor care și-au achiziționat autoturismul în sistem de leasing.

Bȃrlădenii care dețin deja garaje, cei care au curți și alte spații unde își pot gara mașinile nu se pot înscrie în ″cursa″ pentru un loc de parcare.

De menționat este faptul că primăria va numerota locurile de parcare pe care le va atribui prin licitație publică. De asemenea, acestea vor fi semnalizate atȃt pe orizonatlă, cȃt și pe verticală, unde se va afișa durata de valabilitate a abonamentului zilnic (între orele 16.00 – 8.00, cu excepția parcărilor administrate de către D.A.P.P.C. Bârlad, care au ″programul″ stabilit între orele 16.30 – 7.30).

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: