Google+
Home » Social » Vasluienii cumpără vechime în muncă pentru a ieși la pensie

Vasluienii cumpără vechime în muncă pentru a ieși la pensie

Pentru a deveni pensionari cu acte în regulă, circa 600 de persoane din județul Vaslui și-au cumpărat vechime în muncă. Suma totală plătită de aceștia depășește 3,4 milioane de lei.

Achiziția anilor de muncă este legală și se poate face prin încheierea unui contract de asigurare cu casa de pensii. Una dintre condiții este că nu se poate „cumpăra” mai mult de cinci ani vechime.

„Încheierea contractului de asigurare socială în temeiul prevederilor Legii 186/2016 poate fi solicitată până la data de 31.12.2018, iar perioada pentru care se poate încheia asigurare în sistemul public de pensii este de cel mult cinci ani calendaristici anteriori încheierii contractului. Se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care persoana nu a avut calitatea de asigurat cuprinse între data încheierii contractului de asigurare și ultimii 5 ani anteriori acestei date. De exemplu dacă data contractului este 1 mai 2018 , intervalul de un an și cinci luni pentru care se dorește plata contribuției trebuie să fie cuprins între 1 mai 2013 și 1 mai 2018”, ne-a declarat Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui.

De la data intrării în vigoare a acestei legi, au fost încheiate 587 contracte de asigurare, suma încasată fiind de 3.477.149 lei.

Numai în luna martie au fost încheiate 23 de astfel de contracte.

Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 decembrie 2018, prin mandat poștal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate. (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: