Google+
Home » Justitie » (VIDEO) Fostul episcop Corneliu Bârlădeanu susține că s-a îmbolnăvit din cauza scandalului sexual în care a fost implicat. ”Nu l-am întrebat dacă la cap sau la ficat”, declară avocatul

(VIDEO) Fostul episcop Corneliu Bârlădeanu susține că s-a îmbolnăvit din cauza scandalului sexual în care a fost implicat. ”Nu l-am întrebat dacă la cap sau la ficat”, declară avocatul

de Daniel MICU

Fostul episcop de Huși, Corneliu Bârladeanu (Onilă), a fost audiat, vineri, timp de trei ore, la Tribunalul Vaslui, în procesul deschis celor trei preoți care, în vara anului trecut, l-ar fi șantajat cu bani și diverse funcții pentru a nu publica înregistrări video compromițătoare. Pentru prima dată de la izbucnirea scandalului sexual, care a cutremurat din temelii biserica ortodoxă, Corneliu Onilă a răspuns întrebărilor judecătorilor. În prezența avocaților, dar și a preoților pe care i-a dat în judecată, el a prezentat propria variantă și a precizat că a fost și este puternic afectat de cele întâmplate. La ieșirea din sală de ședința, fostul episcop a fost așteptat de fratele său și nu a dorit să facă nicio declarație.

Corneliu Onilă a intrat în sala de ședință în jurul orei 9. Timp de trei ore, el a răspuns întrebărilor judecătorilor vasluieni, care au vrut să afle versiunea lui despre cum a început totul, cine anume l-a șantajat, cu ce și la ce se referă presiunea psihică despre care el vorbește, care l-ar fi determinat să apeleze la DNA, în iunie 2017. Onilă le-a explicat cum a ajuns să fie șantajat de cei trei subalterni și despre faptul că a avut de suferit de pe urma scandalului sexual, inclusiv din punct de vedere al sănătății. Potrivit avocatului său, Liviu Bran, fostul episcop nu dorește decât să se facă dreptate, motiv pentru care nu are nicio pretenție materială de la preoți.
Ședința nu a fost publică, iar la ieșirea din sala de judecată, fostul prelat nu a dat nicio declarație. Au fost audiați, de asemenea, și alți martori.
Avocatul Liviu Bran le-a declarat jurnaliștilor că fostul episcop s-a îmbolnăvit după izbucnirea scandalului și că nu înțelege ce motiv au avut ceilalți trei preoți să îl șantajeze: ”Niște oameni pe care i-a susținut tot timpul, i-au fost subalterni, nu știe ce i-a determinat să facă acest gest. Nu are nicio explicație logică. Nimeni nu a ieșit OK. Nici ei, nici Biserica, nici episcopul, nimeni. Toți au ieșit șifonați. E foarte afectat. A luat legătura cu un medic. Nu am intrat în detalii dacă s-a îmbolnăvit la cap sau la ficat”.

Avocat Liviu Bran

Pe de altă parte, avocatul preoților acuzați de șantaj spune că nu a fost convins de faptul că fostul episcop s-ar fi îmbolnăvit: ”Pe noi nu ne-a convins. Problemele care se pun în acest dosar sunt legate de împrejurările în care ar fi fost amenințat, de cine în concret. Trebuie să răspundă pentru ce i s-au solicitat bani și care a fost acea presiunea psihică care a condus la temerea ce i-a modificat comportamentul ulterior până în momentul în care a fost pus sub protecția organelor judiciare”.

Avocat Ionel Nechita

Scandalul a izbucnit în iunie 2017. Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a reclamat la DNA că este șantajat de trei preoți care i-au cerut bani sau funcții pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreținea raporturi sexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huși, actualmente preot într-o parohie din județul Vaslui.

Jitaru Sebastian Cristi, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huși, Damian Gheorghe, preot de caritate la Spitalul Județean Vaslui și Bumbu Răzvan Mihail, preot paroh la Parohia Văleni, au fost reținuți pe data de 15 iunie, fiind acuzați de șantaj. Ulterior, aceștia au fost plasați în arest la domiciliu și eliberați sub control judiciar.
Episcopia Hușilor a decis ca cei trei preoți acuzați de șantaj să nu mai aibă dreptul de a sluji, pană la finalizarea în instantă a cazului, iar la scurt timp, Mitropolia Moldovei i-a solicitat și episcopului acuzat că ar fi întreținut relații homosexuale să nu mai slujească Sfânta Liturghie și celelalte slujbe bisericești, pană când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române urma să ia o decizie cu privire la situația prelatului.

După ce reprezentanții Patriarhiei Române au spus că episcopul de Huși, Corneliu Barlădeanu, ar putea fi exclus din rândul clerului Bisericii Ortodoxe Române, fostul prelat s-a retras din funcție, iar la începutul lunii octombrie 2017, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a desemnat un nou episcop de Huși.
Fostul episcop al Hușilor se află momentan la Mănăstirea Văratec. Dosarul de șantaj în care acesta este implicat se judecă la Tribunalul Vaslui, magistrații hotărând ca procesul să fie unul secret, pe motiv că vizează viața intimă a persoanei. Corneliu Onilă mai este implicat într-un dosar penal, el fiind acuzat de comiterea infracțiunii de act sexual cu un minor.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: