Home / Sanatate / Ministrul Sănătății vine la Bârlad! De ce nu muncesc medicii bârlădeni în folosul spitalului, deși acum au lefuri amețitoare?

Ministrul Sănătății vine la Bârlad! De ce nu muncesc medicii bârlădeni în folosul spitalului, deși acum au lefuri amețitoare?

de Simona MIHĂILĂ

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, va veni la Bârlad în luna mai, pentru a le pune în vedere medicilor Spitalului de urgență ”Elena Beldiman” că unitatea are la dispoziție sume importante de bani de la bugetul de stat, care nu pot fi atrase decât dacă vor accepta să muncească în beneficiul spitalului și mai puțin în folosul lor personal.

Este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când un ministru al Sănătății a acceptat să vină la Bârlad, prezența Sorinei Pintea fiind mijlocită de deputatul Adrian Solomon.

”I-am adresat această invitație, dată fiind situația financiară dificilă de la spitalul bârlădean. Domnia sa va veni în jurul datei de 21 mai, principalul motiv fiind acela de a-i sfătui, ca să spunem așa, pe medici cum să pună umărul la redresarea spitalului. Le va putea vorbi în primul rând în baza experienței de fost manager al spitalului din Baia Mare care știe exact cum pot fi atrași bani de la buget și care știe exact că asta stă în, mare măsură, în puterea medicilor. Pentru că acum nu mai este cazul ca doctorii să spună că nu au salarii”, ne-a declarat deputatul PSD.

Adrian Solomon face referire, de fapt, la atitudinea ipocrită a celor mai mulți medici bârlădeni care se plâng că spitalul este cu un picior în groapă, în timp ce salvarea stă în mâinile lor. Concret, medicii refuză să dea consultații în Ambulatoriul de specialitate (policlinică), prin intermediul căruia în vistieria spitalului ar putea ajunge, anual, aproximativ 10 – 12 miliarde de lei vechi. Din această sumă, în bugetul spitalului ajung doar 2,5 miliarde de lei vechi. Restul banilor se pierd pentru singurul motiv că doctorii refuză să ofere consultații aici, preferând să direcționeze pacienții la cabinetele lor particulare.

La cabinetele private, în timpul programului din Ambulatoriu

Până nu demult, motivul pentru care medicii le luau șansa bârlădenilor bolnavi de a fi consultați în Ambulatoriu era că au salarii prea mici și erau nevoiți să-și suplimenteze veniturile prin cabinetele lor private. Nu aveau timp și pentru Ambulatoriu, deși banii pe care acesta i-ar fi produs prin spitalizările de zi ar fi contribuit substanțial la supraviețuirea spitalului, locul lor de muncă.

De ani de zile, pacienții bat în zadar la ușile policlinicii. Puțini doctori își fac datoria morală și profesională de a asigura consultații și aici. Cei mai mulți au cabinete private și preferă ca banii de la bugetul de stat (decontați prin Casa de Asigurări) să ajungă în buzunarele lor decât la spital. Tupeul unora dintre medici merge până acolo încât stau la cabinetele particulare inclusiv în orele de program din Ambulatoriu, punându-le pe asistente să le transmită pacienților care așteaptă pe holuri să-i caute la cabinetul privat.

Și în tot acest timp în care spitalul Bârladului scapă printre degete sume uluitoare de bani ce ar putea fi aduse de medici, aceștia îi mint pe toți cei cu care vin în contact că spitalul nu are bani din cauza diverșilor furnizori de servicii, în speță cei care au asigurat serviciile de spălătorie și bucătărie. Minciunile le-au fost demontate chiar de calculele actualului manager al spitalului care au arătat că reinternalizarea celor două servicii ”salvează” 0,01% din cheltuielile unității.

Dacă scuza salariilor mici a stat în picioare câțiva ani buni (deși grilele de salarizare arată că cei mai mulți medici nu au fost chiar de plâns niciodată, fără a mai pune la socoteală tradiționalele plicuri fără de care mulți nici nu își descleiau gura în fața bolnavilor), acum lucrurile s-au schimbat radical. Lefurile le-au crescut considerabil, iar dacă vreunul mai îndrăznește să se plângă, atunci e clar că are probleme fără nicio legătură cu realitatea. Cu toate acestea, activitatea din Ambulatoriul de specialitate al spitalului nu cunoaște nicio revigorare. Pacienții sunt trimiși tot la cabinetele particulare, iar spitalul continuă să piardă bani.

About Simona Vasile

x

Check Also

Crește numărul pacienților diagnosticați cu gripă, în județ

Numărul cazurilor de gripă continuă să crească în județ, ...

CL Vaslui acordă Spitalului Județean de Urgență un ajutor financiar de 500.000 de lei

Consiliul Local (CL) Vaslui va aproba în ședința din ...

Grenadă descoperită de un bărbat pe Valea Prutului, în timp ce făcea lucrări agricole

O grenadă defensivă, provenind, cel mai probabil, din cel ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: