Home / Justitie / Veste – bombă pentru vasluienii care muncesc în străinătate꞉ vor fi obligați să justifice cu documente sumele trimise în țară

Veste – bombă pentru vasluienii care muncesc în străinătate꞉ vor fi obligați să justifice cu documente sumele trimise în țară

Halucinant este că toți cei care, dintr-un motiv sau altul, nu se conformează, riscă să se trezească și cu amenzi de până la 150.000 lei, și cu banii munciți din greu confiscați.

Proiectul care i-a luat în vizor pe romȃnii de peste hotare, inclusiv pe zecile de mii de vasluieni care au plecat în străinătate în căutarea unui trai mai bun, pune în aplicare o normă europeană și a fost inițiat de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, o entitate aflată în subordinea Guvernului.

Potrivit reprezentanților acestui Oficiu, românii din diaspora vor avea obligația de a justifica, prin documente scrise, orice sumă pe care o vor trimite în țară, cu valoare mai mare de 4.600 lei. „Pentru activitatea de remitere de bani, entitățile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 1.000 euro“, se arată în textul proiectului de lege.

Documentul prevede, de asemenea, o perioadă de maximum trei zile lucrătoare de la momentul în care persoanele fizice au efectuat tranzacția, în care acestea să raporteze informații la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. În caz contrar, cei care nu respectă legea vor avea de suportat amenzi usturătoare. „Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea civilă, disciplinară, contravențională, administrativă sau penală. Pentru persoanele fizice, contravențiile (…) se sancționează cu avertisment sau amendă de la 25.000 lei la 150.000 lei“, se menționează în draftul de proiect.

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, susține că România nu ar trebui să se grăbească să transpună în practică această prevedere europeană, întrucȃt crede că „românii care trimit acasă bani nu au de-a face cu acte de terorism”, pe care proiectul de lege vrea să le prevină.

Chiar dacă nu au nicio legătură cu spălarea banilor și cu actele de terorism, vasluienii care muncesc în afara țării pentru a-și întreține familia rămasă acasă vor trebui să se supună noilor reglementări și să completeze declarațiile financiare, dacă vor dori să trimită rudelor, în continuare, diferite sume, pentru nevoile de zi cu zi ale acestora.

Analiștii economici sunt de părere că, în condițiile în care românii care lucrează peste hotare nu mai trimit acasă sume tot atât de mari ca în urmă cu câțiva ani, fluxul de intrări se va diminua în mod dramatic dacă va intra în vigoare proiectul de lege aflat pe site-ul Oficiului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Mai mult, aceștia avertizează că o astfel de măsură ar încuraja, de fapt, mijloacele ilegale de intrare în țară a banilor; mulți dintre cei care se află în străinătate muncesc fără forme legale, nu vor putea face rost de adeverințe prin care să-și justifice veniturile, dar nevoile copiilor rămași în țară îi vor convinge să găsească metode, în afara legii, de a le trimite o parte din banii cȃștigați.

Potrivit statisticilor oficiale, în anul 2016, transferurile personale de bani de la persoanele care lucrează în străinătate înspre România au atins 2,45 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel de după 2010 și al patrulea cel mai ridicat din Uniunea Europeană. Mai mult, banii trimiși în țară de către românii din diaspora au fost motorul principal al economiei românești în perioada crizei.

Dacă Guvernul caută cu disperare bani pentru acoperirea unor promisiuni electorale, cum ar fi măririle salariale, care nu au nimic de-a face cu posibilitățile reale ale economiei, riscul unui blocaj în dezvoltare este cu atȃt mai mare. Și nu doar pentru economia națională, ci mai ales pentru economia județelor sărace, a Vasluiului de exemplu, unde oamenii își construiesc case, deschid afaceri sau pur și simplu continuă să supraviețuiască. Asta, și datorită banilor trimiși acasă de rudele care muncesc din greu printre străini. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Propunere pentru înființarea unui nou traseu de transport public în Bârlad

Este nevoie urgentă să se ...

Peste 27.000 de pensionari vasluieni primesc de la stat bani pentru completarea pensiilor

27.773 de pensionari vasluieni încasează ...

Șoferii au luat cu asalt vulcanizările pentru a-și schimba anvelopele odată cu răcirea vremii

Sute de șoferi din Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: