Home / Social / Întreprinzători privați serioși, disperați că nu găsesc forță de muncă, în timp ce puturoșii cu ajutor social se întind de lene

Întreprinzători privați serioși, disperați că nu găsesc forță de muncă, în timp ce puturoșii cu ajutor social se întind de lene

de Daniel MICU

Multi agenți economici din județul Vaslui, fie ei fermieri sau oameni care si-au deschis afaceri în care au nevoie de forță de muncă sezonier, se plâng de faptul că nu au cu cine lucra.

Oamenii priceputi au plecat in strainatate, pentru un castig mai bun. Au rămas asistatii social, care nu ar munci in ferme, pe câmp sau in constructii, nici in ruptul capului. Se multumesc cu 600 lei/lunar, doar sa curețe șanțurile și sa sparga linistiti seminte in cele cateva ore cat se pun la dispoziția comunitatii. Asta, deși patronii sunt dispuși să le ofere între 70 și 150 lei/zi, in functie de munca prestata. La acesti bani, se adauga mâncare, țigări și băutură. Nici asa oamenii satelor nu se îngrămădesc sa puna osul la treaba.

Am stat de vorbă cu Sebastian Anghel, un tânăr ambițios, care are o fermă de oi in Tatarani. Omul e disperat: “Nu gasesc zilieri, desi le ofer, in medie, 100 lei/zi. Aceasta este o problemă cronica. Nu am cu cine munci în ferma. Oamenii buni au plecat peste hotare. Au rămas puturosii. Atunci cand da Dumnezeu si găsesc doritori, nu fac nimic, nu se pricep sau nu isi dau interesul. Asa stau lucrurile in tara asta. Ajutorul social încurajează nemunca. Aduc oameni din alte zone si nici asa nu am siguranta ca vor reveni sau ca vor face treaba buna”.

In aceeasi situatie este si Costel Țîrdea, care si-a deschis o firmă de construcții în satul Gugesti.

“Problema zilierilor este una foarte dureroasă pentru noi. Practic, suntem la mana lor. Meseriașii au plecat din tara sau cei rămași sunt putini si toti trag de ei. Noi plătim bine la zi, le dăm mâncare, tigari, băutura, dar nici asa nu vin la treaba. Am ajuns intr-o situatie de nedescris. Dacă nu voi reuși să găsesc muncitori, probabil voi închide afacerea si voi pleca in Anglia, unde am o echipă la lucru. Nu este normal ce se intampla. Oameni buni de muncă stau la poarta sau dorm pe prispă si se multumesc cu ajutorul social. Dacă îl chemi pe unul sa te ajute la treaba in curte, te refuza. Spune că îl văd ceilalti, ca il parasc si ramane fara ajutor. Suntem la mana zilierilor”, a afirmat tanarul.

Problema lipsei oamenilor dornici să câștige un ban muncind cu ziua se adâncește cu fiecare an si cuprinde mai toate sectoarele de activitate, mai ales cele din agricultură și zootehnie. Si, din pacate, nu pare ca isi va gasi rezolvare in viitorul apropiat.

About Simona Vasile

x

Check Also

Creșterea salariilor nu a produs relansarea mult așteptată în sectorul contrucțiilor

Majorarea salariilor în sectorul construcțiilor ...

Vasile Pavăl nu mai vrea să fie surprins de prima ninsoare din această iarnă

Primăria Vaslui a declanșat pregătirile ...

Criza de constructori lovește și în proiectul Centrului Cultural Județean

de Dănuț CIOBANU Lucrările la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: