Google+
Home » Social » Autoritățile iau măsuri în cazul medicului de familie din Bârlad care are vădite probleme psihice

Autoritățile iau măsuri în cazul medicului de familie din Bârlad care are vădite probleme psihice

Având în vedere nenumăratele apeluri făcute la 112 în legătură cu comportamentul unui medic de familie din Bârlad, cu vizibile probleme psihice, poliția a înștiințat primăria cu privire la sesizările cetățenilor.

Analizând această situație, Primăria Bârlad a considerat că este cazul să intervină. Pe 13 aprilie, cu trei zile înainte de publicarea articolului din cotidianul Est News care semnala situația în care se află doctorița, instituția a înaintat la Judecătoria Bârlad o cerere pentru punerea sub interdicție a medicului respectiv și numirea unui tutore care să îl reprezinte. Procedura durează în jur de o lună, timp în care va trebui ca reprezentanții Direcției de Asistență Socială din primărie să facă ancheta socială, iar femeia să fie supusă unei expertize psihiatrice.

De îndată ce va avea un tutore, adică un reprezentant legal, în baza semnăturii acestuia, doctorița va putea fi internată, preluată la externare și apoi, prin intermediul tutorelui, va putea beneficia de anumite drepturi legale, printre care un venit lunar și eventual un însoțitor.

Reprezentanții primăriei au luat legătura cu o mătușă din București a doctoriței, cea care s-a arătat dispusă să îi fie tutore. Pașii necesari până la prezentarea în instanță sunt urgentați și ar exista posibilitatea ca soluționarea cauzei să se facă într-un timp mai scurt, având în vedere starea de sănătate a femeii. Ceea ce contează enorm în acest demers juridic este rezultatul expertizei psihiatrice de la Vaslui. În urma acesteia, medicul specialist va fi cel care va pune diagnosticul și va hotărî dacă pacienta are sau nu discernământ.

Dacă expertiza va dovedi că femeia are discernământ, ea nu va mai putea fi pusă sub interdicție și nu va putea avea un tutore. Ceea ce este puțin probabil având în vedere întâmplările din ultimii doi ani: neglijarea pacienților, neprezentarea la program pentru a oferi consultații, ignorarea tuturor cerințelor Casei Județene de Asigurări de Sănătate cu care cabinetul medical al doctoriței avea contract, atitudinea față de familie și de pacienți. Cel mai grav comportament este și cel care a șocat opinia publică: faptul că medicul umblă fără țintă pe străzile Bârladului, vorbește singură, țipă, amenință cu bățul, abordează trecătorii pe care nu-i cunoaște.

În noaptea de Înviere, doctorița a făcut o adevărată criză în public, fiind luată de poliție și amendată. A fost dusă la psihiatrie, unde a refuzat internarea.

Femeia a căzut pradă depresiei după ce mama acesteia a murit de cancer de colon, la fel ca și bunica ei. Ca medic, știa că această afecțiune se poate moșteni, iar gândul că ar putea și ea să facă această formă de cancer a terorizat-o, iar obsesia aceasta s-a transformat într-o depresie, care, netratată, s-a agravat.

„În mintea ei, era convinsă că suferă de cancer de colon. O îngrozea faptul că mama ei a murit de această boală, iar din 2015, când a suferit o operație de colecist și s-a simțit rău o vreme, a trăit cu impresia că suferă de boala din cauza căreia a murit mama ei. A ținut să mergem în Austria, la Viena, pentru investigații. Rezultatele au fost bune, dar ea refuza să creadă medicii, motivând că boala nu se diagnostichează chiar așa ușor, sau că medicii o mint. Era clar că avea o problemă psihică, dar nu a conștientizat acest lucru. Depresia s-a agravat, astfel încât, într-o zi, a încercat să se arunce de la balcon. După acest episod, am mers la secția Psihiatrie din Bârlad, dar nu a rămas internată, pentru că am hotărât de comun acord să mergem la București, la Spitalul «Obregia». A acceptat să fie văzută de un medic de acolo, ne-am întâlnit chiar cu un profesor universitar pentru a-i prescrie un tratament. Medicul ne-a spus clar că trebuie internată pentru o monitorizare atentă, în bază căreia să i se pună un diagnostic precis. A refuzat din start ideea internării, a revenit acasă și nu a luat nici un fel de tratament. Am făcut tot ce era posibil și am avut și sprijinul familiei ei din București. Ideea era să o internăm la «Obregia», iar după aceea să se ocupe de ea sora și mătușa ei, să aibă un certificat medical în baza căruia să primească un venit și un însoțitor. Din păcate, ea nu a acceptat ideea că e bolnavă și a ajuns în situația în care este. Eu și fetele mele încercăm să ne vedem mai departe de viața noastră, dar nu ne vom liniști până când n-o vom vedea internată într-o clinică de specialitate”, ne-a mărturisit fostul soț al doctoriței. (Paul ALEXA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: