Home / Administratie / De ce s-au temut, nu au scăpat. Sporurile la Spitalul „Beldiman” ar putea fi diminuate

De ce s-au temut, nu au scăpat. Sporurile la Spitalul „Beldiman” ar putea fi diminuate

de Mihaela NICULESCU

După mai multe dialoguri față în față și după câteva schimburi de adrese oficiale, se pare că Spitalul „Elena Beldiman” și Primăria Bârlad au ajuns la un numitor comun. Dacă, marți, managerul Spitalului „Elena Beldiman” declara reporterului Est News că nu este datoria instituției pe care o conduce de a pune la dispoziția primăriei datele cerute, ulterior Daniela Borș s-a răzgândit.

În urma adresei pe care am trimis-o conducerii spitalului, aceasta a dat curs documentului, prezentându-ne, miercuri la prânz, sumele aferente sporurilor acordate la spitalul bârlădean. Am cerut aceste date pentru că ne interesează să cunoaștem realitatea pentru a putea calcula corect procentajul. Nu cunoșteam de exemplu sumele aferente sporurilor de noapte, care nu se include conform legii în plafonul de 30% și nici nu știam ce include capitolul <<alte drepturi salariale>>, pentru a putea calcula corect”, a declarat Mariana Niță, contabilul șef al Primăriei.

Aceasta a mai spus că în cel mai scurt timp posibil spitalul va trebui să prezinte primăriei, ordonatorul principal de credite, și o situație cu valoarea actualizată a salariilor de bază, știut fiind faptul că acestea au crescut de la 1 martie. În funcție de această valoare, se vor calcula sporurile prevăzute în proaspătul regulament de sporuri. Dacă nu le va trimite urgent, în luna iunie, spitalul s-ar afla în imposibilitatea de a le mai acorda, din lipsă de bani.

Situația nu pare deloc roz, pentru că în urma unui calcul estimativ, rezultatul obținut nu este încurajator pentru cadrele medicale din spitalul bârlădean, întrucât procentajul obținut depășește 30%. Asta înseamnă o diminuare a sporurilor pentru condiții grele de muncă pentru cadrele medicale de la ”Beldiman”. Pentru acordarea sporurilor în litera și spiritul legii, spitalul are nevoie anual de 15 milioane de lei, o sumă fabuloasă. Deocamdată, nu se știe dacă Ministerul Sănătății și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate vor putea susține întreaga sumă. Vestea că spitalele vor fi nevoite să suplimenteze din venituri proprii această sumă pentru a le acorda angajaților sporurile, conform legii, îi înspăimântă pe cei de la „Beldiman”. Asta pentru că suma realizată din venituri proprii este foarte mică și nu poate acoperi golul, mai ales că, în ultimii ani, tarifele decontate de Casă pentru serviciile medicale sunt foarte mici. De trei ani, de exemplu, tariful pe caz ponderat pentru spitalizare a rămas același.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Proiect educativ de 2 milioane de euro, pentru 600 de copii și adulți din municipiul Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Primăria Vaslui a ...

Primăria Vaslui relansează Zona Metropolitană, din care fac parte 11 comune

Zona Metropolitană Vaslui revine în atenția ...

Municipiul Vaslui are un buget record în anul 2020, care se ridică la suma de 162 milioane lei

de Dănuț CIOBANU  Municipiul Vaslui are ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: