Google+
Home » Sport » Două bârlădence participă la prima paradă dedicată motociclistelor în țară

Două bârlădence participă la prima paradă dedicată motociclistelor în țară

de George PROCA

Bârlădencele Sorana Chiru (profesor de limbă engleză) și Alina Macovei (instructor auto) vor participa mâine la prima paradă a motociclistelor, care va avea loc la București. Parada va avea loc cu ocazia participării Asociației Femeilor Motocicliste la Salonului de Motociclete, Accesorii și Echipamente (SMAEB). Scopul paradei organizate de Asociația Femeilor Motocicliste, parte din Women International Motorcycle Association (WIMA) începând din acest an, este conștientizarea prezenței femeilor motocicliste în rândul participanților la trafic, cât și promovarea motociclismului preventiv printre acestea.

Cele două bârlădence nu sunt singurele reprezentante ale sexului frumos din Bârlad care au hotărât să își transforme în realitate pasiunea pentru motociclete. Au mai obținut permisul de conducere tip A și subcategoriile acestuia bârlădencele Andreea Macovei (elevă) și Andreea Țaga (profesor sport). A doua va ajunge în București în ziua evenimentului, însă e posibil să ajungă după începerea evenimentului. Andreea Țaga nu a putut onora invitația deoarece se pregătește pentru admiterea la facultate.

Pasiunea pentru motociclete pare să nu țină cont de vârstă, pentru că cea mai tânără motociclistă din Bârlad are 19 ani, iar la polul opus avem o motociclistă de 42 de ani. Alte trei bârlădence fac acum școala de șoferi, printre care și Cristina Ștefănescu, o fată de 16 ani, care ar putea deveni în curând cea mai tânără motociclistă din municipiu. Celelalte două bârlădence care vor să devină motocicliste sunt Delia Racoviță (asistent medical) și Mihaela Nica (farmacist).

Legea prevede că vârsta minimă necesară pentru înscrierea la școala de șoferi pentru subcategoria A1, motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 Kw. și cu raport putere/greutate de cel mult 0,1 Kw/kg, este de 16 ani fără trei luni.

Pentru motociclete ceva mai puternice, cu puterea maximă de 35 kw, cu un raport putere/greutate care nu depășește 0,2 kw/kg. și care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale, vârsta minimă este de 18 ani. Această condiție a fost respectată de Andreea Macovei, care a reușit să obțină permisul de conducere pentru această subcategorie, A2.

Tinerele care au cel puțin 24 de ani fără trei luni se pot înscrie la școala de șoferi pentru a obține permisul de conducere A, care le permite să conducă motocicleta cu sau fară ataș si triciclu cu motor cu puterea de peste 15 Kw.

Bârlădeanca Sorana Chiru nu a avut la îndemână un model feminin care să o introducă în lumea motociclismului. A avut însă probabil persoana cea mai potrivită pentru acest lucru, nimeni altcineva decât bărbatul care îi era soț de nu mai puțin de 20 de ani. Acesta obținuse permisul de conducere pentru motocicletă în 2013, iar după doar doi ani Sorana i-a urmat.

“Am mers o vreme cu el pe motocicletă și mi-a plăcut, după care am vrut să dețin și eu controlul, să văd cum se simte și asta. M-a ajutat mult faptul că dețineam deja permisul de conducere B și eram obișnuită cu traficul. Mi-am cumpărat prima motocicletă imediat după ce am luat carnetul, cea pe care o conduc și acum. M-a atras ideea de a deveni motociclistă pentru că vorbim de un alt stil de viață, simți că participi cu adevărat la tot ce se întâmplă în jur. M-au atras spiritul de aventură și sentimentul de libertate. Astfel de provocări, dacă le accepți, te ajută să realizezi că orice vis ai avut vreodată până acum îl poți atinge. Mi-am depășit multe limite, frici, pe care le acumulezi întreaga viață. M-am cunoscut mai bine cu această ocazie, am văzut că sunt în stare de mult mai multe decât credeam. Un alt motiv a fost posibilitatea de a cunoaște foarte mulți oameni noi. Există o comunitate destul de mare și această pasiune ne apropie foarte mult. E încurajator și faptul că există din ce în ce mai multe motocicliste în țară și în toată lumea”, a declarat pentru Est News Sorana Chiru.

Va fi primul eveniment la care aceasta participă care este destinat strict femeilor. Până acum a participat anul trecut la Seawolves Bike Fest, care are loc iar în luna iunie, la Mamaia. S-a mai întâlnit cu motocicliști în județ, dar a fost și în alte orașe, la Herculane, Sibiu, Cluj.

“A fost provocator la început, dar apoi m-am obișnuit cu ideea de a pleca la drum lung cu motocicleta. De cele mai multe ori prefer să merg acompaniată de alți motocicliști, pentru că ești văzut mai ușor de șoferi în trafic. Dar am plecat și singură pe distanțe ceva mai scurte, a început să fie mai mult respect în trafic. Șoferii s-au obișnuit cu prezența noastră în trafic și sunt mai vigilenți, lucru care este în beneficiul tuturor. Dar mai ales al nostru, pentru că echipamentul de pe noi oferă o protecție minimalistă. Iarna din păcate sunt nevoită să renunț la această pasiune, însă imediat cum începe să fie mai cald și nu plouă, de regulă o dată pe săptămână, îmi trăiesc acest vis. Mi-am propus să particip și în acest an la Seawolves Bike Fest, dar aș mai vrea să particip la Motoraliul Anual Național din România. Această competiție se desfășoară în fiecare an în altă locație. Anul trecut a avut loc pe Transfăgărășan, iar în 2018 va fi la Lepșa, pe 12 iulie. Celor care simt că și-ar dori să devină motocicliste le spun că este ceva foarte frumos, trăiești o senzație aparte. Există o comunitate care le poate sprijini și sunt convinsă că se vor simți mândre de ele dacă o vor lua pe această cale. Trăim cu noi în fiecare zi dar nu știm ce putem face. Cu siguranță le va ajuta să se autodepășească, pe mai multe planuri”, ne-a mai spus Sorana Chiru.

Participantele la parada din 21 aprilie sunt așteptate la București, începând cu ora 10.00 pana la 10:30. Plecarea se va face la ora 11.00 urmând traseul Romexpo – Arcul de Triumf – Piața Victoriei – Calea Victoriei – Casa Poporului (cu pauză) – Piața Unirii – Piața Romană – Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf – Romexpo.

Toate femeile motocicliste care doresc să se alăture paradei sunt rugate să confirme astăzi participarea printr-un email în atenția asociației la wimaromania@gmail.com,

„Sunt încântată că începând de anul acesta WIMA este prezentă în România și că putem avea un cadru de sprijin și interacțiune în rândul femeilor pasionate de motociclete sau scutere. Sunt o susținătoare a mersului pe două roți, pe care-l consider o variantă de transport mai rapidă și mai puțin stresantă în peisajul traficului din București,, dar în aceeași măsură și o variantă de transport elegantă și feminină. Așteptăm iubitoarele de motociclism, motociclistele cu experiență, dar și începătoarele să se alăture comunității noastre. Această paradă este prima dintr-un șir de evenimente pe care intenționăm să le organizăm pentru femeile motocicliste din România”, a declarat Mihaela Hodivoianu, Președinte WIMA România.

WIMA ROMÂNIA va fi prezentă în cadrul SMAEB 2018 în perioada 20 – 22 aprilie cu un stand expozițional (Pavilion B2, stand 59) , unde sunt invitate toate persoanele interesate să afle mai multe detalii despre activitatea WIMA și condițiile de înscriere în asociație.

”Am fost bucuroasă să mă alătur proiectului la invitația Mihaelei, deoarece sunt iubitoare de călătorii pe motocicletă iar WIMA este cadrul perfect să stabilești conexiuni cu motocicliste din alte țări. Mai mult decât atât, sunt o susținătoare ferventă a mersului preventiv pe două roți și îmi doresc să propagăm prin intermediul asociației idei și bune practici în această direcție, în sprijinul femeilor atrase de motociclism”, a declarat Ina Popa, Vice-Președinte WIMA România.

Înființată în 2018, WIMA România este Asociația Națională Non-Profit a Femeilor Motocicliste, ce are ca scop promovarea motociclismul în rândul femeilor din România, acționând totodată ca un cadru de susținere și punere în legătură la nivel internațional cu alte motocicliste din întreaga lume prin intermediul asociației internationale WIMA (Women International Motorcycle Association). Deși înființată recent, WIMA România reunește deja peste 150 de membre și simpatizante.

La nivel global, WIMA a fost înființată în 1950 de către Louise Scherbyn în Statele Unite ale Americii și este cea mai mare asociație din lume dedicată femeilor motocicliste, fiind prezentă în peste 20 de țări și reunind peste 1300 membri.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: