Google+
Home » Administratie » Gunoaiele din județ, o problemă spinoasă, fără rezolvare până la darea în folosință a platformei de la Roșiești

Gunoaiele din județ, o problemă spinoasă, fără rezolvare până la darea în folosință a platformei de la Roșiești

Gunoaiele din județ, inclusiv cele de pe marginea drumurilor naționale, au băgat în ședință autoritățile în speranța că s-ar putea găsi alternative ca acestea să dispară. Din păcate, nu s-a găsit o soluție imediată, ”compromisul” la care s-a ajuns fiind acela că se așteaptă punerea în folosință a sistemului integrat de management al deșeurilor, cu platforma ecologică de la Roșiești, ceea ce, ca timp, ar însemna aproximativ o lună.

Autoritățile nu au o soluție imediată să ne scape de gunoaiele din județ. Cel puțin aceasta este concluzia la care au ajuns după o întâlnire ”provocată” de către reprezentanții Drumurilor Naționale, care strâng basculante întregi de gunoaie de pe marginea șoselelor.

Am strâns trei remorci de gunoi dintr-o parcare de la ieșirea din Bârlad spre Tutova, acolo unde au fost lăsate de către cei care merg la serviciu dimineața. În multe parcări am montat coșuri de gunoi, însă le-au furat. Nu știm ce am mai putea face”, a declarat Lucian Radu, șeful Secției Bârlad a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri.

Reprezentanții Gărzii de Mediu Vaslui susțin că situația gunoaielor de pe marginea drumurilor naționale se menține de nouă ani de zile, atunci când au fost închise platformele orășenești de gunoi.

Trebuie să conștientizăm primăriile să-și facă în zonele de responsabilitate curățenie. Deocamdată au scuza că nu au unde să ducă aceste gunoaie. Până nu va fi operațională platforma de la Roșiești, situația va persista. Noi am mai amendat primării și chiar societățile comerciale pe care le-am identificat după ceea ce am găsit în gunoiul abandonat pe marginea drumurilor”, susține șeful Gărzii de Mediu Vaslui, Cristian Laic.

Vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan, a spus că întâlnirea nu a fost una oportună și că, în mod normal, ar trebui să aibă loc abia după ce platforma de la Roșiești va deveni operațională.

”Eu aș fi vrut să facem această întâlnire luna viitoare, după ce sistemul de management al deșeurilor va deveni operațional. Suntem pe ultima sută de metri la acest capitol. Treptat, după ce se vor obține toate acordurile, își vor începe activitatea și operatorii locali din orașele județului. La ora actuală, este cam trist unde ducem gunoiul”, a precizat Ciprian Trifan.

La finalul întâlnirii, prefectul județului Edurad Popica a concluzionat că discuțiile pe tema deșeurilor trebuie reluate și făcute și cu reprezentanții comunităților locale: ”Situația actuală a deșeurilor trebuie gestionată în continuare așa cum este până la finalizarea procedurilor de către Consiliul Județean. Apoi, să facem întâlniri în comunități să le explicăm oamenilor ce obligații au în ceea ce privește gestionarea deșeurilor”. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: