Home / Administratie / Situație tot mai grea pentru vasluienii care vor să-și asigure bătrânețea, dar nu lucrează

Situație tot mai grea pentru vasluienii care vor să-și asigure bătrânețea, dar nu lucrează

Cei fără un loc de muncă trebuie să plătească o contribuție de asigurări sociale mai mare cu 64%, dacă vor să le meargă vechimea în muncă.

Trecerea contribuției de la angajator la angajat îngreunează viața celor care nu au un loc de muncă, dar vor să-și asigure bătrânețile, printr-un contract de asigurare cu Casa județeană de Pensii (CJP). Aceștia trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare, deoarece de la începutul lui 2018 și până în aprilie contribuția lunară s-a majorat de două ori. Prima dată s-a majorat cu 76 de lei de la 1 ianuarie, iar cei care încheiau contracte de asigurare plăteau lunar 364 de lei, în loc de 288 de lei cât era la sfârșitul lui 2017. A doua majorare a fost de la 1 aprilie, când contribuția a crescut, atenție, cu încă 111 lei, până la 475 de lei. Un calcul simplu arată o creștere cu 64% a contribuției.

Ultima majorare a fost posibilă pentru că, mai nou, baza lunară pentru calcularea contribuției de asigurări sociale nu poate fi mai mică decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, salariu care a crescut datorită trecerii contribuției de la angajator la angajat, până la 1.900 lei.

Începând cu 1 aprilie 2018, în conformitate cu art. IV din OUG nr. 18/2018, care modifică și completează Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii public, cu modificările și completările ulterioare, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale pentru asigurații prevăzuți la art. 6 alin. (2) o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puțin decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”, ne-a declarat Loredana Enache Țîrlea, purtător de cuvânt al CJP Vaslui.

Altfel spus cei care doresc un contract de asigurare socială, datorează integral cota de contribuție de asigurări sociale corespunzătoare condițiilor normale de muncă stabilită prin lege, respectiv 25% pentru 2018.

Precizăm că orice persoană se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială, în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și, după caz, în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie. Contractul se încheie în formă scrisă între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul, ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială și casa teritorială de pensii competentă. Actul produce efecte de la data înregistrării la CJP Vaslui și se reziliază din inițiativa instituției în cazul neplății contribuției de asigurări sociale pentru o perioadă de șase luni consecutive. La nivelul județului Vaslui sunt încheiate circa 600 de contracte.(Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Propunere pentru înființarea unui nou traseu de transport public în Bârlad

Este nevoie urgentă să se ...

Peste 27.000 de pensionari vasluieni primesc de la stat bani pentru completarea pensiilor

27.773 de pensionari vasluieni încasează ...

Șoferii au luat cu asalt vulcanizările pentru a-și schimba anvelopele odată cu răcirea vremii

Sute de șoferi din Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: