Google+
Home » Social » Tupeu maxim al moldovenilor de la Trans Oil: nu mai au acțiuni la Comcereal, nu au lucrat pământul, nu au plătit arenda, dar vor subvenții de mii de euro de la APIA
Sursa PSnews.ro

Tupeu maxim al moldovenilor de la Trans Oil: nu mai au acțiuni la Comcereal, nu au lucrat pământul, nu au plătit arenda, dar vor subvenții de mii de euro de la APIA

de Simona MIHĂILĂ

Pe viață și pe moarte luptă moldovenii de la Trans Oil pentru subvențiile de aproape 4 milioane de euro căreia i se cuvin firmei Comcereal de la statul român. Deși nu mai sunt acționari în această firmă, deși atât timp cât au deținut pachetul majoritar și-au bătut joc de contractele de arendă pe care le aveau cu bieții țărani din județul Vaslui neplătindu-le arenda și nelucrându-le pământul pe care aceștia l-au arendat, patronii moldoveni se dedau la tot felul de artificii pentru a pune mâna pe bani.

E adevărat, acțiunile Comcereal au ajuns din nou în posesia Racova SA Vaslui, lucru anunțat de omul de afaceri Adrian Porumboiu recent, într-o conferință de presă. Dar, până când Racova SA să intre deplin în drepturi (pentru asta fiind necesară și o decizie a instanței), Trans Oil trage de timp doar-doar de s-ar agăța de banii statului român.

În tot acest timp, pozează în investitori potenți și serioși. Vestea că instanțele de judecată au respins intrarea în insolvență a firmei Comcereal (decizie care atârnă de tot felul de formalități pe care nu le vom prezenta aici, nefiind relevante pentru publicul larg) le-a oferit moldovenilor de la Trans Oil timp pentru a pune în practică o strategie prin care să se prezinte în fața  responsabililor cu acordarea subvențiilor într-o lumină favorabilă.

Ieri, aceștia au convocat la București o conferință de presă în care s-au lăudat cu ”realizările” și le-au explicat jurnaliștilor (ca să audă ministerul!) ce minunată evoluție a avut firma, sub atenta lor cârmuire. Nicio vorbă de miile de hectare de teren lăsate pârloagă, despre faptul că sute de proprietari de terenuri din județul Vaslui nu și-au primit banii pentru pământul dat în arendă, despre procesele pe care aceștia le-au intentat cu scopul de a rezilia contractele. Nici nu au pomenit de faptul că pachetul majoritar de acțiuni nu mai aparține Trans Oil, ci că a fost preluat de Racova SA.

Valeriu Cojocaru, moldoveanul numit manager la firma Comcereal când aceasta era controlată de Trans Oil, a vorbit despre managementul înfloritor, despre reducerea pierderilor moștenite de la Porumboiu, despre achitarea datoriilor înregistrate atunci. S-a lăudat că au fost stinse datorii de peste 50 de milioane de euro, din cele peste 200 de milioane de euro preluate de la Porumboiu. Așa de minunat e totul în momentul de față încât, după cum a punctat managerul Valeriu Cojocaru ”activitatea grupului Racova este una solidă, fiind curățată de elementele toxice pe care le-am moștenit, și mă refer aici la noianul de datorii, contracte păguboase, creanțe neîncasate, detehnologizare, ca să nu mai amintesc de active și pasive raportate eronat.”.

Manipulare a la carte

Iadul descris de Cojocaru pare desprins dintr-un film de care proprietarii de terenuri agricole care au avut contract cu Porumboiu în anii din urmă nu au

Sursa PSnews.ro

habar. Descrierea o fi credibilă pentru jurnaliștii de la București, care nu știu nimic din realitatea județului Vaslui. Pentru cei ai căror părinți sau bunici și-au arendat pământurile la Comcereal sau Agrocomplex în anii din urmă, declarația de mai sus e de domeniul SF. Niciodată nimeni nu s-a plâns ca fiind parte a unui ”contract păgubos”. Așa cum, din păcate se întâmplă la instanțele judecătorești de când Trans Oil a devenit patron.

Iată ce a mai debitat Cojocaru în fața jurnaliștilor de la București: ”Avem în exploatare 35. 000 de ha teren agricol, plătim salariile a peste 400 de angajați. Am preluat un business îngropat în datorii, evitat de orice investitor și, în mai puțin de 2 ani, am făcut ca el să fie unul cu viitor. În ciuda multor piedici pe care unii încearcă să ni le pună, suntem gata să începem campania agricolă de primăvară și mizăm pe recolte foarte bune, astfel încât să ne consolidăm operațiunile.”.

Serios? Businessul ”de viitor” e acela în care mii de hectare de teren au fost lăsate pârloagă (nelucrate, adică)? În care mii de proprietari de terenuri au fost țepuiți de patronii veniți după Porumboiu? În care pe rolul instanțelor se află sute și sute de dosare pentru rezilierea contractului cu acești patroni pe motiv de neseriozitate? ”Business de viitor” sunt angajamentele de plată lăsate primăriilor din diverse comune ale județului, angajamente în care Trans Oil se jură că va plăti arenda până la un termen anume și niciodată nu reușește să o facă?

În cadrul conferinței, reprezentanții Trans Oil au lansat și o serie de atacuri la adresa omului de afaceri vasluian Adrian Porumboiu: “După semnarea actelor de vânzare-cumpărare cu fostul patron, am avut parte numai de suprize neplăcute. Din acțiunile sale ulterioare, dar și din declararea de date false la momentul semnării contractului, nu pot decât să înțeleg că semnarea contractului și a actelor adiționale s-a făcut cu rea-credință. Nu doresc să lansez acuzații ( hai, nu zău!) către fosta conducere, dar atât eu cât și cei 423 de angajații vrem să fim lăsați să ne facem treaba, fără tentative de sabotare sau denigrare din partea domnului Porumboiu”.

Care ”treabă”, stimabile?! Teapa de mii de euro pe care le-o dai părinților și bunicilor noștri? Cei mai mulți dintre ei ți-au pus pământul la dispoziție ca să poată să-și cumpere medicamente din banii de arendă! Aceia pe care nu i-ai dat de trei ani de zile! Nu le-ai dat niciun leu, iar acum vrei subvenții!

Porumboiu: ”Vorbim aici de un grup infracțional organizat, Firma aceasta nu există!”

Contactat de reporterii Est News, omul de afaceri Adrian Porumboiu s-a declarat stupefiat de afirmațiile celor de la Trans Oil și uluit de minciunile acestora: ”Am aflat și eu despre această conferință de presă care depășește ridicolul situației. Cât tupeu să vorbești de măsuri de redresare și rentabilizare a companiilor din portofoliul Racova Group, când în afară de Comcereal toate firmele pe care le-au luat acești indivizi au ajuns în insolvență! Cât tupeu!”.

Omul de afaceri spune că nu mai înțelege nici cine vorbește în numele Trans Oil, pentru că această firmă s-a dovedit a fi patronată de una fantomă: ”După ce am vândut acțiunile la Trans Oil și au văzut că nu pot să-și onoreze contractul cu mine, au mutat acțiunile la o companie numită Babylon Overseas, fondată de un anumit Ghenadie Ostrovetchi din orașul Bălți, Republica Moldova. De aici, acțiunile au ajuns pe un alt nume, cel al lui Muahammad Imrani Abbasi. Asta, în timp ce eu eram în proces cu ei pentru nerespectarea contractului. Am făcut o adresă, prin Tribunalul București, la Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite și la Ambasada României din Abu Dhabi. De la ambele instituții am primit răspuns clar că această firmă – Babylon Overses – nu există. Deci vorbim de o firma fantomă și un grup infracțional organizat”.

Porumboiu a mai precizat că vânzarea acțiunilor către Trans Oil s-a făcut cu obligativitatea expresă ca până pe 30 noiembrie 2015 să plătească toate datoriile firmelor, inclusiv biletele la ordin, garanțiile personale ale directorilor, printre care și ale lui, în valoare de 60.000 de euro.

”Nu au plătit nimic! Au tupeul să spună acum, după atâta timp, că nu sunt reale?!! Pai cum să nu fie reale? Le-au constatat atâția avocați din cadrul firmelor de audit de renume mondial pe care le-am angajat ca să întocmească auditul. Sunt documente pentru absolut tot. Voi face publice aceste documente, inclusiv pe acelea în care acești moldoveni și-au asumat rezultatele controalelor în urma cărora a ieșit rezultatul pe care ei îl neagă în acest moment”, a declarat Porumboiu.

 

”Dacă APIA va acorda subvenția, acești bani vor trece Prutul, nu vor ajunge la proprietarii de terenuri din țara noastră”

Declarația lui Cojocaru referitoare la numărul de angajați l-a contrariat pe Porumboiu: ”Spune că are 423 de angajați. Pai … Dumnezeule, ce face el cu atâția când eu aveam 6.500 de angajați pentru cele 50.000 de hectare? Ce producție scoate el la hectar cu atâția oameni? Au pierdut aproape 14 mii de hectare de teren, nu au plătit arenda la oameni! Cum pot ei să spună că au plătit 50 de milioane din datorii? Când? Cui? De unde a scos el cifra aia de 200 de milioane de euro? Din capul lui, poate. Nu există așa ceva!”.

Concluzia omului de afaceri vasluian este una singură: ”Miza este clară: subvenția de 3,8 miliane de euro de la APIA pe care vor să pună mâna. Să ferească Dumnezeu să-i obțină! Mă îndoiesc că vor folosi acești bani pentru a se achita de obligații, de a plăti arenda. Acești bani vor trece Prutul, la prietenii lor. Și le vor împuia capul oamenilor simpli, care nu cunosc toate dedesubturile, că Porumboiu e cel care nu le plătește arenda. Să fie clar: eu, Porumboiu, nu a avut, timp de 17 ani, probleme cu niciun proprietar de teren. A plătit până la ultimul leuț. Așa să facă și ei. Banii trebuie să ajungă la oameni, nu în buzunarele prietenilor lor! Sunt convinș că legea va face dreptate. În primul rând, pentru că această companie este ilegal constituită în România”.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: