Google+
Home » Administratie » Gropile de pe trotuarele și trecerile de pietoni din Bȃrlad întind capcane care se lasă cu vizite la ortopedie

Gropile de pe trotuarele și trecerile de pietoni din Bȃrlad întind capcane care se lasă cu vizite la ortopedie

de Mara GRIGORIU

În loc de indicatorul de la intrarea în municipiu, care informează pe toată lumea că Bârladul este „Orașul rugbyului”, mai indicat ar fi unul care să atenționeze turiștii că au poposit în orașul în care mersul pe jos, pe trotuarele pline de gropi sau denivelări, ori trecerea străzii pe marcajele proaspăt vopsite, dar sub care se ascund cratere, se face pe propria răspundere.

Pe cei mai puțin norocoși, indolența administrației locale îi poate trimite direct la urgențe, cu mâinile și picioarele rupte, cum s-a întâmplat în acest week-end, cu o tânără din localitate, care a sunat indignată la redacție spre a ne povesti pățania.

Dacă șoferii din Bârlad, ori cei care tranzitează orașul sunt oarecum protejați de pericolele de pe carosabil, în defavoarea mașinilor pe care le conduc, pietonii cad pradă capcanelor care li se întind din neglijența autorităților, și atunci când se deplasează pe trotuar, și când trec strada.

Aproape de Primăria Bârlad pândesc cel puțin două astfel de pericole, care se află și la o distanță foarte mică de trotuarele recent pavate de pe Strada Vasile Lupu, dar pe care administrația se face că nu le vede.

Primul e trecerea de pietoni de lângă sediul Poliției, acolo unde marcajul revopsit de curând ascunde gropi în care se împiedică nu doar copiii, ci mai ales adulții și persoanele în vârstă, pe care nu propria neatenție îi poate trimite la secția de ortopedie, ci nepăsarea autoritățile locale, care nu sunt în stare să „cârpească” măcar carosabilul, dacă de asfaltat ca la carte nu se poate pune problema.

În gropile care se cască în asfalt se împiedică și rolele, roțile de bicicletă ori cărucioarele bebelușilor, care, probabil, trebuie să se învețe de mici cu toate greutățile traiului într-un oraș de provincie unde nici să te plimbi în voie nu poți, pentru că riști să iei contact cu solul dacă nu ești mereu în stare de alertă, cu ochii în patru, la capcanele de pe drum.

Cel de-al doilea pericol îi pândește pe bârlădenii care trec strada la intersecția de lângă Hotelul „Moldova”. Covorul asfaltic nu este la același nivel și pe carosabil, și pe scuarul care separă spațiul verde, astfel că, în mers, cu privirea către semafor, trebuie să pășești un prag destul de înalt să-ți continui drumul către celălalt trotuar. Cine ratează acest prag nu doar că face cunoștință cu duritatea asfaltului care sfâșie hainele și rupe membrele, dar se poate trezi întins pe carosabil, prins sub roțile unei mașini care tocmai a primit undă verde să traverseze intersecția. Cazuri de acest fel s-au petrecut nu o dată, iar camerele de supraveghere din zonă au surprins imagini demne de filme cu cascadori, dacă nu s-ar fi lăsat cu zile de spitalizare și picioare în ghips.

Cititorii care ne-au scris la redacție se întreabă ce anume trebuie să se întâmple pentru ca persoanele responsabile pentru neîntreținerea corespunzătoare a drumurilor să se trezească din nepăsare și să ia măsuri. În țară, sunt de notorietate cazuri de bicicliști care s-au accidentat grav din cauza gropilor de pe stradă, ori pietoni de toate vârstele care au suferit răni serioase (ambele mâini rupte și multiple leziuni la nivelul feței) pe trecerile de pietoni unde covorul asfaltic era plin de cratere.

Ocupată cu vopsitul marcajelor și cu pavarea unor trotuare (culmea!) fără cusur, Primăria Bârlad nu pare să se teamă de plângerile penale pe care le poate primi de la bicicliștii și pietonii care se accidentează din neglijența autorităților.

În cazul unui proces, infracțiunea e încadrată la „vătămare corporală din culpă”, iar cei care pornesc acțiunea în instanță pot solicita despăgubiri de sute de mii de euro, bani care ajung să fie plătiți tot din buzunarele contribuabililor.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: