Google+
Home » Social » Peste 1.000 de bârlădeni s-au închinat până acum la moaștele Sfântului Gheorghe, găzduite în aceste zile la biserica al cărei patron spiritual este

Peste 1.000 de bârlădeni s-au închinat până acum la moaștele Sfântului Gheorghe, găzduite în aceste zile la biserica al cărei patron spiritual este

de Mihaela NICULESCU

Timp de câteva zile bârlădenii se pot închina la moaștele Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruință, cutia cu un fragment din mâna sfântului fiind adusă la Biserica “Sfântul Gheorghe” cu ocazia împlinirii a 200 de ani de existență a lăcașului de cult.

Cutia din argint care adăpostește o parte din mâna Sfântului Gheorghe a fost adusă sâmbătă la biserica “Sfântul Gheorghe” și va rămâne în biserică până pe 25 aprilie. De sâmbătă, de când moaștele au poposit pentru prima dată la Bârlad, acestea au atras peste 1.000 de credincioși, care au dorit să le atingă spre a le aduce pace și sănătate.

“Cu ocazia împlinirii a 200 ani de existență a bisericii Sfântul Gheorghe credincioșii pot să se reculeagă și să atingă moaștele Sfântului Gheorghe, aduse de la Parohia Feredeni, un sat din județul Iași, unde sălășluiesc de câteva sute de ani. Ele au fost donate de către Patriarhul Alexandriei, Matei Psaltul, la 1848 lui Andrei Ruse, vel logofăt, un fel de ambasador al Moldovei pe lângă Înalta Poartă. Matei fusese stareț la mănăstirea Zlătari din București, iar Andrei l-a ajutat pe acesta să ajungă patriarh. În semn de recunoștință, Matei i-a dăruit un fragment din mâna Sfântului Gheorghe, care a fost adăpostit de biserica din Feredeni. Biserica noastră a reușit să aducă acest fragment din moaștele Sfântului Gheorghe cu ocazia împlinirii a 200 de ani de când a fost ridicată această biserică. Trebuie să știți că biserica Sfântul Gheorghe din Bârlad este cea mai veche biserică ridicată pe construcția ei inițială”, ne-a declarat Adrian Țapu, preotul paroh ar bisericii.

Evenimentul aniversar a fost bine pregătit de biserica “Sfântul Gheorghe”, în colaborare cu Episcopia Hușilor și Protopopiatul Bârlad, activitățile dedicate acestuia începând de sâmbătă, 21 aprilie, când la ora 18.00 a avut loc Vecernia Mare unită cu Litia și Acatistul Sfântului Gheorghe. Ieri, de la ora 7.00 a început Utrenia, continuată la ora 09.00 cu Sfânta Liturghie. La ora 15.45 s-a săvârșit slujba de Priveghere pentru ziua Sfântului Gheorghe, iar la ora 18.30 preotul Constantin Sturzu, consilier misionar la Arhiepiscopia Iașilor, un duhovnic al tinerilor, a susținut conferința cu titlul “De ce a creat Dumnezeu pe om ca bărbat și femeie”.

Astăzi, Utrenia și Sfânta Liturghie, care încep la ora 07.00, respectiv ora 09.00, vor continua cu pomenirea ctitorilor și seara la ora 18.00 cu Paraclisul Sfântului Gheorghe.

Biserica “Sfântul Gheorghe” a fost construită din lemn, la sfârșitul secolului al XVIII-a, undeva între anii 1775 – 1780, ca mai apoi între 1810 și 1818 să fie construită din zid de către breasla “abagerilor”, a țesătorilor stofelor de lână. Ea a fost refăcută în 1857 și în 1925. În 1986 a beneficiat de lucrări de restaurare, iar în 2013 – 2014 s-au realizat lucrări de înlocuire a acoperișului. Biserica a fost închisă timp de 30 de ani, pe timpul comunismului, ea reușind să-și deschidă porțile grație implicării părintelui Dumitru Bârnovescu, cel care timp de câteva decenii a fost părintele paroh al sfântului lăcaș bârlădean. După instaurarea regimului comunist părintele Bârnovescu a intrat în vizorul organelor de represiune pentru trecutul său politic și atitudinile vădit anticomuniste. A fost aruncat în temniță pentru zeci de ani, motivul fiind implicarea în mișcarea legionară. Abia în septembrie 1964 este reintegrat ca preot, la parohia “Sfinții Voievozi” din Bârlad, iar în 1970 a început să slujească la parohia “Sfântul Gheorghe” din localitate.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: