Home / Administratie / Operația de înfrumusețare a Vasluiului mai și doare: taxe și impozite cu până la 500% mai mari pe clădirile degradate și pe terenurile neîngrijite

Operația de înfrumusețare a Vasluiului mai și doare: taxe și impozite cu până la 500% mai mari pe clădirile degradate și pe terenurile neîngrijite

de Cristian DIMA

Transformarea spectaculoasă de imagine pe care municipiul Vaslui o traversează de câțiva ani se lasă și cu pusee de durere. La buzunar, mai exact, acolo unde conducerea urbei a decis să umble în cazul celor care nu înțeleg că rolul de proprietar de terenuri și clădiri vine cu obligația de a le îngriji. Autoritățile locale majorează cu până la 500% impozitul pe clădirile și terenurile aflate în paragină, în intravilanul municipiului Vaslui. În această categorie intră Cinema Modern, Cinema Independența, Sala Sporturilor, Casa de Cultură a Sindicatelor Vaslui, Casa Agronomului, Palatul Copiilor (fosta Casa Pionierului), Palatul Telefoanelor. Tot cu până la 500% va crește și plata pentru terenurile agricole lăsate pârloagă în localitățile componente ale reședinței de județ.

Impozitul pentru clădirile aflate în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubre, cu fațade nereparate, necurățate, netencuite sau nezugrăvite, cu geamuri sparte sau aflate alte situații de asemenea natură, se majorează în funcție de gradul de degradare se arată în proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2019, care va fi supus aprobării în ședința consiliului Local Vaslui din 26 aprilie. În această categorie intră , printre altele, Cinema Modern, Cinema Independența, Sala Sporturilor, Casa de Cultură a Sindicatelor Vaslui, Casa Agronomului, Palatul Copiilor (fosta Casa Pionierului), Palatul Telefoanelor, imobile care se degradează văzând cu ochii din ca, din cauză că șefii care s-au perindat pe la conducerea ministerelor, de care aparțin aceste imobile, nu au alocat nici un leu pentru întreținerea lor, în pofida numeroaselor intervenții ale primarului Vasile Pavăl.

Astfel, impozitul pe clădiri se majorează cu 300%, pentru o deteriorare cuprinsă între 30,00% și 59,99%, cu 400%, pentru degradare de 60,00% și 79,99%, și cu 500%, pentru o clădire distrusă în proporție de peste 80,00%.

Pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, impozitul pe teren se majorează cu 500%,începând cu al treilea an. Evident, vor fi luate în calcul și terenurile din localitățile componente ale municipiului Vaslui, respectiv Rediu, Brodoc, Moara Greci, Gura Bustei, Viișoara și Bahnari.

Un impozit uriaș vor avea de achitat și proprietarii delăsători ai terenurilor (altele decât cele agricole) ajunse în stare de paragină, acoperite de buruieni, părăsite, abandonate sau insalubre. În funcție de starea acestora, impunerea se majorează cu 250%, dacă sunt neîngrijite în proporție de 50% și cu 500%, dacă terenul este părăginit în totalitate.

Pentru punerea în aplicare a acestei hotărâri se va constitui o comisie de identificare a clădirilor și terenurilor neîngrijite situate în intravilanul municipiului Vaslui, abilitată să efectueze verificări pe raza unității administrativ-teritoriale și să întocmească fișa de evaluare, nota de constatare, somația și procesul-verbal de conformitate.

Nota de constatare va fi însoțită în mod obligatoriu de schițe foto care să ateste starea clădirii sau terenului la data inspecției.

După identificarea și evaluarea imobilului cu pricina, proprietarul va fi somat ca pe parcursul anului fiscal în care s-a constatat starea de degradare să execute lucrările de întreținere sau îngrijire necesare până la sfârșitul anului respectiv și să întrețină în continuare imobilul. Dacă pe parcursul anului respectiv proprietarul s-a conformat somației, se încheie proces – verbal de conformitate. În cazul intervențiilor pe monumente istorice, clădiri și terenuri din zonele de protecție a monumentelor istorice și din zonele construite protejate, procesul – verbal face referire la conformarea lucrărilor cu avizul Ministerului Culturii, respectiv al serviciilor deconcentrate ale acestuia, potrivit prevederilor legii.

În cazul în care, după expirarea termenului acordat, care nu poate depăși data de 30 noiembrie a anului fiscal în curs, se constată că proprietarul nu a efectuat lucrările de întreținere sau îngrijire necesare, se va încheia o notă de constatare, în maximum cinci zile lucrătoare de la data expirării termenului acordat, în care va fi consemnată menținerea imobilului în categoria celor considerate, conform prezentei proceduri, ca fiind neîngrijite. Nota de constatare va fi însoțită în mod obligatoriu de schițe foto care să ateste starea imobilului la data inspecției. In baza acestor documente, Consiliul Local Vaslui va majora impozitul pe imobilul respectiv.

Tot în ședința din 26 aprilie, va fi supusă aprobării și majorarea taxelor și impozitelor pentru 2019. Acestea vor fi majorate cu 1,3%, adică cu rata inflației de anul trecut . Excepție de la regulă fac mijloacele de transport cu masa totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone (autovehicule articulate, trenuri rutiere), nivelurile impozitului pentru acestea nefiind supuse indexării cu rata inflației, se actualizează conform ratei de schimb a monedei euro stabilit la 4,5878 lei.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bătălie mare pentru finanțarea proiectele transfrontaliere dedicate lui Ștefan cel Mare

de Dănuț CIOBANU Unul din ...

Găgești: Investiții în educație, sănătate și infrastructură rutieră

Autoritățile locale modernizează comuna de ...

Operă de artă pe clădirea DGASPC Vaslui, făcută cu sprijinul unor tineri instituționalizați

O adevărată operă de artă ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: