Home / Politic / Deputatul Daniel Olteanu cere intervenția directă a ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, pentru a debloca proiectele publice pe fonduri europene (POR) de la nivelul județului Vaslui

Deputatul Daniel Olteanu cere intervenția directă a ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, pentru a debloca proiectele publice pe fonduri europene (POR) de la nivelul județului Vaslui

Deputatul liberal Daniel Olteanu atrage atenția asupra situației în care se află Vasluiul, singurul județ de la nivelul Regiunii Nord – Est cu un singur proiect depus de o autoritate publică locală pe Programul Operațional Regional. Olteanu, care citează ultimele date prezentate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord – Est (ADRNE), susține că se impune o intervenție directă a Ministerului Fondurilor Europene, care trebuie să repună Vasluiul pe harta regiunilor care absorb bani europeni. În cadrul unei declarații în Parlament, deputatul liberal a subliniat că e rușinos ca județul Vaslui, fruntaș la scorurile electorale în favoarea PSD, să fie primul în clasamentul eșecului administrativ cauzat de absorbția slabă a fondurilor europene. Referindu-se la rata de absorbție efectivă în cadrul Programului Operațional Regional, Daniel Olteanu arată că, la mijlocul actualului exercițiu financiar, un rezultat care începe cu ZERO este unul alarmant și, totodată, surprinzător pentru Regiunea de Nord – Est, care a înregistrat rezultate remarcabile la finalul exercițiului 2007 – 2013. În această situație, consideră deputatul liberal, ministrul PSD al Fondurilor Europene nu mai poate întȃrzia să sune trezirea pentru responsabilii din administrația centrală și locală.

“Reală sau eronată, ultima situație prezentată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord – Est (ADRNE) este îngrijorătoare, în primul rând în ceea ce privește județul Vaslui. Astfel, în cadrul Programului Operațional Regional, Vasluiul apare cu doar opt proiecte, 7 private și unul public, respectiv o investiție de amploare la nivelul infrastructurii de drumuri județene, așa cum există în fiecare județ. Din nefericire, Vasluiul este însă SINGURUL județ de la nivelul Regiunii Nord – Est fără niciun alt proiect public, depus de o autoritate locală sau într-un parteneriat. Fiind vorba de polul sărăciei, situația e cu atât mai dramatică. Nu exclud posibilitatea să existe totuși astfel de proiecte, iar dacă ele nu apar în lista ADRNE vreau explicații publice, pentru că asta nu mai e responsabilitatea autorităților vasluiene. Dacă aceste proiecte lipsesc, însă, cu desăvârșire, atunci gravitatea situației impune o intervenție directă a Ministerului Fondurilor Europene, care trebuie să se implice în readucerea pe șine a acestui județ.”, a declarat Daniel Olteanu.

Acesta a menționat că, dacă PSD nu ia măsuri urgente în privința responsabililor din administrația centrală și locală, e o dovadă că încurajează lipsa de performanță în absorbția fondurilor europene, mai ales la nivelul județelor care conduc în topul rezultatelor electorale favorabile partidului.

“Ar fi absolut descalificant ca județul dat ca exemplu în ceea ce privește scorurile electorale obținute de PSD să fie oferit acum ca model în topurile negative ale reușitelor în administrație, pentru că ar însemna că există o legătură directă între administrația PSD și lipsa de performanță în absorbția fondurilor europene. La mijlocul exercițiului financiar, în situația în care fondurile europene pot fi absorbite până în 2022, rezultatul național de 0,37% aferent absorbției efective în cadrul Programului Operațional Regional este alarmant. Asta, în condițiile în care autoritățile locale din Regiunea Nord Est au avut, totuși, o performanță remarcabilă la finalul exercițiului 2007 – 2013 și se presupune că au învățat din experiența primelor proiecte. Acum, nu mai târziu, PSD trebuie să sune trezirea pentru responsabilii din administrația centrală și locală, iar aici includ și municipiul Bârlad, unde PNL nu mai face demult administrație, ci orice altceva”, a susținut Daniel Olteanu.

Deputatul liberal i-a adresat și o interpelare scrisă ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, în cadrul căreia a solicitat explicații pentru situația în care se află județul Vaslui în ceea ce privește absorbția fondurilor europene, precum și măsuri concrete pe care instituția pe care o conduce le are în vedere pentru creșterea performanței la nivelul autorităților locale din județ. Daniel Olteanu a cerut și date exacte referitoare la totalul sumelor dezangajate, ca urmare a neimplementării proiectelor cu fonduri europene în județul Vaslui, în exercițiul 2007 – 2013, precum și programele pe care s-au pierdut aceste fonduri.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Situația Școlii „Victor Ion Popa” din Bârlad, motiv de campanie electorală

Consilierii locali PSD nu au participat ieri la dezbaterea ...

Cel mai dezbătut proiect al ședinței de ieri a Consiliului Local Bârlad a fost respins

Discuții interminabile, ieri, în ședința de Consiliu Local Bârlad, ...

Cel mai vechi angajat al Prefecturii Vaslui, Dumitru Ciomaga, numit subprefect al județului

Inginerul Dan Dumitru Ciomaga, cel mai vechi angajat al ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: