Google+
Home » Justitie » Ziua Veteranilor de Război, celebrată mâine la Vaslui

Ziua Veteranilor de Război, celebrată mâine la Vaslui

Centrul Militar Județean Vaslui, ca unitate de garnizoană și Asociația Națională a Veteranilor de Război – Filiala Județeană „Peneș Curcanul” Vaslui, organizează mâine, în municipiul Vaslui, activități dedicate Zilei veteranilor de război.

Manifestările se desfășoară cu sprijinul autorităților administrației publice locale, în scopul omagierii veteranilor de război, a văduvelor de veterani de război și urmașii acestora, precum și pentru comemorarea celor care și-au jertfit viața în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

De la ora 10.00 va avea loc o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane de flori. Ceremonia va avea loc în prezența unui detașament de onoare la „Monumentul Eroilor din cel de al II-lea Război Mondial” (vis-a-vis de Liceul teoretic „Mihail Kogălniceanu”, Vaslui) și va avea drept scop aducerea unui pios omagiu celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă.

La ora 11.00 începe o adunare omagială, care va avea loc în sala de ședințe a Consiliului Județean Vaslui. În cadrul evenimentului vor fi prezentate aspecte de la activitățile de omagiere a veteranilor de război din anii anteriori și ipostaze din activitatea conducerii Filialei județene „Peneș Curcanul” Vaslui a Asociației Naționale a Veteranilor de Război. De asemenea vor fi evocate amintiri din perioada războiului de către unii veterani de război. Nu în ultimul rând, vor fi susținute alocuțiuni de omagiere și vor fi înmânate, veteranilor de război și văduvelor de veterani de război, diplome din partea reprezentanților administrației locale.

Evenimentele vor fi desfășurate în prezența unui grup de aproximativ 30 de veterani de război și văduve de veterani de război, membri ai Filialei Județene „Peneș Curcanul” Vaslui a Asociației Naționale a Veteranilor de Război.

Omagierea veteranilor de război vine ca un răspuns la ceea ce marele istoric Nicolae Iorga scria într-un articol din „Neamul Românesc”, în luna iunie a anului 1935, spunând: „luptătorul care și-a făcut datoria trebuie să se învrednicească de cea mai mare cinste, alături de înțelepții neamului și de conducătorii cei mai înalți ai treburilor publice.”

La manifestări sunt invitați să participe militari din unitățile militare din garnizoană, precum și invitați din rândul personalităților care ocupă funcții și demnități importante în stat, autorități locale, militari veterani care au participat la acțiuni militare în teatrele de operații din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest, elevi, studenți și persoane recunoscute la nivel național și local, care își desfășoară activitatea în domeniul științific, cultural, sportiv, precum și cetățenii municipiului Vaslui”, a declarat locotenent – colonel Constantin – Dumitru Mihalache, comandantul CMJ Vaslui. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: